Despre mentă și beneficiile consumului de ceai de mentă
Menta se numără printre cele mai cunoscute și mai apreciate plante medicinale, nu atât datorită proprietăților sale terapeutice, cât aromei inconfundabile și efectului relaxant pe care îl conferă fie chiar și mirosul său plăcut. Având în vedere aceste calități, nu este de mirare că mulți preferă să bea ceai de mentă în detrimentul altor băuturi din aceeași gamă, așa că am considerat necesar să-i acordăm și noi atenția cuvenită.
07.01.2025
Timp estimat de citire:
7 minute, 23 secundeAșadar, vom vorbi în continuare despre beneficiile consumului de ceai de mentă și despre proprietățile cărora li se datorează acestea.
Ceai de mentă – secretul preparării
La prima vedere poate părea cât se poate de simplu să prepari ceai de mentă, fiind suficient să pui la infuzat frunzele uscate și să aștepți câteva minute. În mare, acesta este procesul însă există câteva mici detalii pe care trebuie să le ia în vedere pentru a obține un ceai de mentă care să îți aducă maximul de beneficii.
Cum se recoltează frunzele
Ceaiul de mentă se prepară din frunzele plantei, pe care le poți culege și pune la uscat sau le poți cumpăra gata uscate și măcinate de la orice plafar, farmacie sau supermarket. Dacă vrei să recoltezi tu frunzele, trebuie să știi că menta este o plantă perenă care poate fi cultivată în grădină și totodată poate fi găsită din abundență în stare sălbatică întrucât crește pe orice tip de sol acolo unde există un petic de umbră.
Pentru a obține un ceai de mentă cât mai aromat și plin de substanțe benefice, frunzele se culeg înainte de înflorire, de preferat dimineața când sunt pline de sevă. Alege frunzele care au 5-6 centimetri în lungime și rupe-le ușor de pe tulpină lăsând totuși câteva pentru ca planta să se regenereze. În acest fel, de la o singură plantă vei putea recolta frunze de 3-4 ori pe an.
Frunzele astfel recoltate se spală cu apă rece și se lasă pe un prosop de hârtie care să absoarbă umiditatea. După aceea, se pun la uscat într-un loc răcoros și bine ventilat, ferite de expunerea directă la razele soarelui.
Durează cam două săptămâni să se usuce complet, după care se fărâmițează și pot fi folosite pentru a prepara ceai de mentă.
Cum se infuzează
Proporția ideală este de o linguriță de frunze uscate la un sfert de litru de apă, însă dacă preferi un ceai de mentă mai aromat, poți pune două lingurițe. Apa se pune la fiert și se lasă până dă în clocot, după care se ia de pe foc și se adaugă frunzele uscate. Vasul se acoperă și se lasă la infuzat intre 5 și 10 minute. Cu cât timpul de infuzare este mai lung cu atât ceaiul de mentă va fi mai aromat însă dacă se depășește limita celor 10 minute acesta va căpăta un gust amărui. Pentru a evita acest lucru dar și pentru a obține o băutură limpede, ceaiul de mentă se strecoară după infuzare, iar dacă ai folosit un pliculeț cu frunze uscate, acesta se scoate din lichid.
Mai rămâne doar să adaugi o linguriță de miere sau alt îndulcitor iar dacă preferi un ceai de mentă cu gust acrișor poți pune și câteva picături de zeamă de lămâie.
Ceai de mentă – compoziție și proprietăți
Spuneam despre aroma unui ceai de mentă că este inconfundabilă iar pentru mulți chiar irezistibilă, iar această calitate se datorează principalei substanțe din compoziția acestei plante. Este vorba de mentol – un compus organic din categoria terpenelor – care pe lângă aroma specifică mentei conferă acestei plante majoritatea proprietăților terapeutice pe care le vom preciza imediat. O cană de ceai de mentă mai conține acid rozmarinic, uleiuri volatile, taninuri, 13 tipuri de flavonoide la care se adaugă câteva substanțe nutritive importante. Este vorba de vitaminele A, B2 și C, împreună cu minerale precum magneziul fierul și calciul.
Revenind la proprietățile terapeutice, acestea de datorează în bună măsură mentolului dar și flavonoidelor și celorlalți compuși din ceaiul de mentă. Mai exact, este vorba de proprietăți antioxidante, antimicrobiene, antiinflamatoare, analgezice și relaxante. În plus, ceaiul de mentă este și hrănitor datorită nutrienților esențiali pe care îi conține.
Ceai de mentă – beneficii asociate
Mulți oameni beau ceai de mentă fără a se gândi în mod special la beneficiile sale pentru sănătate, ci mai ales pentru a se bucura de aroma sa plăcută și de efectul relaxant pe care îl induce încă de la prima sorbitură. Totuși menta este și o plantă medicinală, astfel că ceaiul despre care vorbim are și importante beneficii terapeutice pe care ți le prezentăm în continuare.
Ameliorarea tulburărilor digestive
Persoanelor cu tulburări digestive precum grețurile, vărsăturile, diareea sau crampele abdominale li se recomandă adesea să bea ceai de mentă pentru a scăpa de aceste probleme. Beneficiile în plan digestiv se datorează în primul rând mentolului, a căprui aromă plăcută inhibă reflexul vomitiv și astfel ceaiul de mentă oprește vărsăturile și ameliorează senzația de greață.
Tot mentolul are și efect relaxant asupra mușchilor netezi din pereții stomacului și intestinelor, reducând contracțiile și ameliorând astfel crampele abdominale precum și disconfortul abdominal asociat cu balonarea sau indigestia. În același timp, consumul de ceai de mentă este recomandat ca remediu și împotriva flatulenței excesive.
Întărirea imunității
Dacă te întrebi de ce crește consumul de ceai de mentă în sezonul rece, unul din răspunsuri ar fi că în acest mod oamenii se protejează împotriva infecțiilor respiratorii specifice acestei perioade. Mai precis, ceaiul de mentă crește imunitatea, implicit capacitatea organismului de a se apăra în fața agenților patogeni și cea de a reduce efectele negative asociate cu infecțiile cauzate de aceștia.
Această calitate se datorează vitaminelor A și C care constituie resurse importante în funcționarea sistemului imunitar dar și efectului antimicrobian al mentolului. Astfel, ceaiul de mentă întărește imunitatea și totodată vine în sprijinul celulelor imunitare neutralizând o parte din agenții patogeni pătrunși în organism.
Ameliorarea durerilor
Ceaiul de mentă este cunoscut ca un remediu eficient împotriva migrenelor și durerilor de cap ocazionale, iar această calitate se datorează efectului analgezic și antiinflamator atribuit în bună măsură tot mentolului. Odată absorbit în sânge, acesta detensionează mușchii și stimulează circulația sanguină, ameliorând astfel durerile de cap.
Decongestionarea căilor nazale
Dacă ai răcit și ai nasul înfundat, tot un ceai de mentă te poate ajuta să respiri mai ușor, pentru că acesta este și un bun decongestionant nazal. Cat ceaiul este încă fierbinte, inhalează aburii care ies din cană iar vaporii de mentol și alte uleiuri volatile îți vor desfunda imediat sinusurile și îți vor ușura respirația. Mai mult de atât, vaporii curăța sinusurile distrugând o parte din agenții patogeni pătrunși în căile respiratorii, care constituie cauza congestiei nazale. Apoi, după ce începi să bei ceaiul, acesta își pune în valoare calitățile pe care le-am menționat mai devreme când am vorbit despre întărirea imunității și astfel te ajută să scapi mai ușor de infecția reparatorie și de congestia nazală asociată.
Reducerea stresului
Ceaiul de mentă este cunoscut și datorită efectului său relaxant, ceea ce îl face un remediu foarte bun împotriva stresului. Așadar, ori de câte ori ai un program încărcat căruia simți că nu-i mai poți face față sau te confrunți cu orice altă situație stresantă, fă-ți timp pentru o cană cu ceai de mentă care te va ajuta să faci față mai ușor. De asemenea, o idee foarte bună este să te delectezi cu un ceai mentă la finalul fiecărei zile pentru a te elibera de tensiunea acumulată și a-ți reface mai eficient resursele de energie.
Îmbunătățirea calității somnului
Tot datorită efectului relaxant, ceaiul de mentă este un bun remediu dacă suferi de insomnie sau ai un somn agitat din cauza căruia nu te poți odihni suficient. Nu trebuie decât să bei o cană bună de ceai cu 30-45 de minute înainte de culcare și astfel vei adormi mai ușor iar somnul va fi mai profund și mai odihnitor.
Ceai de ceapă - utilizări, mod de preparare și beneficii
13.01.2025