Ceai de ceapă – utilizări, mod de preparare și beneficii
Probabil că mulți strâmbă din nas când aud vorbindu-se despre ceai de ceapă și nici nu este de mirare pentru că asocierea dintre mirosul cepei și aroma plăcută a unui ceai poate părea nefirească și greu de acceptat. Cu toate acestea, un ceai de ceapă se poate transforma într-o băutură savuroasă dacă mai adaugi și câteva ingrediente care să estompeze mirosul specific și să îi confere un gust plăcut.
13.01.2025
Timp estimat de citire:
6 minute, 50 secundeDacă te întrebi de ce trebuie totuși să bei ceai de ceapă când ai la dispoziție o multitudine de alternative mult mai savuroase, trebuie să știi că acesta aduce o serie de beneficii pe care urmează să ți le prezentăm pe parcursul acestui articol.
De asemenea, te vom învăța cum să prepari ceai de ceapă și îți vom spune ce conține această băutură, dar și ce calități are.
Ceai de ceapă – proprietăți nutritive și terapeutice
Ceapa se numără printre cele mai sănătoase legume iar acesta este motivul pentru care este folosită și ca ingredient pentru ceai, deși este cunoscută în special ca ingredient culinar și mai puțin ca plantă medicinală. Ceaiul de ceapă preia majoritatea calităților nutritive ale plantei, fiind bogat în vitamina A, vitamine din complexul B, vitamina C și vitamina E. Totodată, o cană cu ceai de ceapă conține doze importante de potasiu, fier, calciu și sodiu, dar și fibre solubile.
În același timp, ceaiul de ceapă este o sursă generoasă de quercetină care este un pigment natural din categoria flavonoidelor, cunoscută îndeosebi prin prisma efectului său antioxidant. Datorită acțiunii sale antioxidante, quercetina este un ingredient folosit în multe suplimente alimentare pe care le poți înlocui ușor cu ceai de ceapă, beneficiind de aceleași efecte pozitive.
Așadar, ceaiul de ceapă este un bun antioxidant, iar pe lângă această proprietate despre ale cărei beneficii vom vorbi mai târziu, are și proprietăți antiinflamatoare, și antivirale.
Ceai de ceapă – moduri de preparare
Există mai multe modalități de a prepara ceai de ceapă în funcție de cât de concentrat îți dorești să fie și de cât de mult poți suporta aroma specifică, asociată mai degrabă cu tocana sau ciorba decât cu ceaiul.
Ceai de ceapă din bulb
Dacă vrei un ceai de ceapă cu toate calitățile specifice, ai nevoie de o ceapă albă de dimensiuni medii și de un litru de apă. Ceapa se taie mărunt – „peștișori”, după cum se spune în termeni gastronomici – după care se adaugă în apa pusă într-o oală. Vasul se pune pe aragaz la foc mediu și se lasă apa la fiert până când ceapa se înmoaie. La final se trece printr-o strecurătoare iar ceaiul astfel obținut se consumă după 10-15 minute.
În cazul în care vrei un ceai de ceapă cu o aromă mai puțin stringentă, îl poți prepara prin infuzare, dar acesta va fi mai puțin concentrat decât cel preparat prin fierbere. Apa se pune la fiert până dă în clocot, după care se oprește focul și se adaugă ceapa fie tăiată mărunt, fie tăiată în patru. Se acoperă vasul și se lasă la infuzat 10-15 minute, după care se strecoară sau se extrag din ceai sferturile de ceapă.
Pentru îmbunătățirea gustului și aromei, poți adăuga în ceaiul de ceapă miere sau alți îndulcitori, lămâie, ghimbir sau un strop de rom.
Ceai de ceapă din coji
Există și o variantă de ceai de ceapă pe care o putem numi light, care se prepară doar din coji, cu precizarea că acestea pot fi adăugate opțional și în cazul variantelor prezentate mai sus. Ceaiul de ceapă din coji are o aromă mai slabă însă totodată și un conținut mai redus de substanțe benefice, dat fiind faptul că acestea sunt concentrate în bulb. Cojile pot fi puse la fiert până când apa dă în clocot sau pot fi infuzate, iar ceaiul se strecoară înainte de a fi consumat.
De asemenea, poți adăuga cojile de ceapă ca ingredient suplimentar în alte ceaiuri, punându-le la infuzat împreună cu plantele uscate.
Ceai de ceapă – beneficii și recomandări de consum
Consumul de ceai de ceapă atrage o serie de beneficii pe care ți le vom prezenta imediat, însă nu trebuie să faci excese pentru că și în cazul său e valabil dictonul „ce-i prea mult strică”. Este bine să te rezumi la 2-3 cești pe zi pentru că o cantitate mai mare de ceai de ceapă îți poate cauza tulburări digestive precum balonare sau diaree, arsuri gastrice, grețuri și vărsături. De asemenea, pentru a evita astfel de probleme consumă doar ceai de ceapă proaspăt, imediat după preparare. Nu se recomandă păstrarea ceaiului rămas pentru a fi consumat ulterior pentru că se alterează ușor.
Revenind la beneficii, iată care sunt acestea:
Creșterea imunității
Debutul sezonului rece este o perioadă perfectă pentru a începe să consumi ceai de ceapă datorită efectelor sale benefice supra imunității. Schimbările specifice trecerii de la sezonul cald la cel rece slăbesc imunitatea și totodată se intensifică circulația virusurilor respiratorii. În aceste condiții, ceaiul de ceapă crește rezistența organismului în fața infecțiilor respiratorii, mai ales datorită aportului de vitamina C și vitamina A, care joacă roluri importante în funcționare sistemului imunitar.
Totodată, ceaiul de ceapă este și un bun remediu naturist împotriva răcelii și gripei atât prin faptul că întărește sistemul imunitar, cât și prin efectul antiviral datorită căruia contribuie la distrugerea agenților patogeni.
Reducerea stresului oxidativ
Vorbeam mai devreme despre quercetina din ceaiul de ceapă și despre puternicul efect antioxidant pe care îl conferă acestei băuturi. Acest efect protejează organismul împotriva stresului oxidativ, care este un proces nociv ce afectează celulele din corp. Stresul oxidativ este generat de niște compuși care se forează în interiorul organismului în urma proceselor metabolice, iar uneori pot pătrunde și din exterior, care poartă denumirea de radicali liberi. Aceștia au o structură instabilă din cauza numărului impar de electroni și încearcă să se echilibreze intrând în reacție cu celulele și alte molecule din corp. Ca urmare a stresului oxidativ, structura și funcționalitatea celulelor se modifică și astfel pot apărea diferite boli cronice și alte probleme de sănătate. Quercetina și alți compuși antioxidanți din ceaiul de ceapă, precum vitamina C și vitamina E reacționează ușor cu radicalii liberi, pe care îi stabilizează și astfel reduc stresul oxidativ cu riscurile asociate.
Îmbunătățirea digestiei
Dacă în cantități mari poate cauza tulburări digestive, consumul rezonabil de ceai de ceapă este un benefic pentru digestie, prevenind tulburări precum constipația, indigestia sau balonarea. Explicația stă în conținutul ridicat de fibre solubile dintre care o parte se dizolvă în ceai iar o altă parte se dizolvă în interiorul tractului digestiv.
Aceste fibre formează în intestine o substanță vâscoasă asemănătoare unui gel, care se depune pe interiorul pereților intestinali. Pelicula gelatinoasă astfel formată constituie o importantă sursă de hrană pentru bacteriile probiotice care formează flora intestinală. Acestea joacă un rol crucial în procesul de digestie, întrucât descompun alimentele astfel încât elementele nutritive pe care le conțin să poată fi absorbite ușor în sânge. Așadar, fibrele solubile din ceaiul de ceapă mențin echilibrul florei intestinale, hrănind bacteriile probiotice implicate în procesul digestiv. În același timp, pelicula vâscoasă pe care o formează în interiorul intestinelor acționează și ca un lubrifiant, facilitând tranzitul intestinal și contribuind astfel la prevenirea constipației.
În concluzie, ceaiul de ceapă nu este cu nimic mai prejos în privință beneficiilor în comparație cu alte ceaiuri „consacrate” și de aceea te încurajăm să îl încerci pentru a te convinge.
Foto: Shutterstock.com
Ceai de ceapă - utilizări, mod de preparare și beneficii
13.01.2025