Rețete de dietă cu carne de porc (sub 400 kcal per porție)
Când vine vorba de rețete de dietă, cei mai mulți se gândesc la preparate pe bază de legume, cereale, pește, eventual carne de pui sau de curcan care conține o cantitate mică de grăsime. Există însă și rețete cu carne de porc ce pot fi incuse într-o dietă cu puține calorii, în ciuda faptului că despre această carne se știe că are un conținut ridicat de grăsime. Nu toată carnea de porc este grasă, iar dacă e folosită în cantități rezonabile și consumată de 2-3 ori pe săptămână poate fi un ingredient ușor de integrat în diverse rețete de dietă.
15.01.2025
Timp estimat de citire:
7 minute, 4 secundeÎți vom demonstra acest lucru, prezentându-ți câteva rețete cu carne de porc ce conțin sub 400 de kilocalorii, bineînțeles, în cazul unei porții normale. De asemenea, îți vom arăta care sunt regulile de care trebuie să ții cont pentru care a prepara rețete cu carne de porc ce pot fi considerate rețete de dietă.
Cum să prepari rețete cu carne de porc pentru dietă
Așa cum spuneam, există multe rețete cu carne de porc ce pot fi considerate rețete de dietă întrucât se conformează regulilor acestora. Carnea de porc este o bună sursă de proteine, iar dacă alegi doar anumite părți și o prepari într-un mod mai sănătos se poate încadra foarte bine în categoria alimentelor recomandate în diverse rețete de dietă.
Astfel, pentru a prepara rețete cu carne de porc bune pentru dietă trebuie să folosești părțile care conțin puțină grăsime, mai precis mușchiulețul, cotletul fără os și pulpa. Înainte de le folosi la gătit, bucățile de carne trebuie să fie bine curățate de orice urmă de grăsime, iar pentru a nu depăși 400 de kilocalorii bucățile trebuie tăiate în așa fel încât după gătire să aibă cel mult 200 de grame pentru fiecare porție.
Este important și cum prepari rețetele cu carne de porc pentru a se încadra în rigorile impuse de rețetele de dietă, iar în acest scop se recomandă gătitul la cuptor, la aburi, la airfryer, prin fierbere, pe plită sau la grătar. În niciun caz, carnea nu trebuie prăjită în ulei pentru că acest proces îi adaugă un plus de grăsimi nesănătoase și de calorii.
Ca garnitură în rețetele cu carne de porc se recomandă legumele și salatele. Sunt de evitat cartofii alături de carne precum și nucile sau semințele folosite ca ingredient pentru salate, întrucât adaugă un plus de calorii și grăsimi. Tot din cauza caloriilor în plus este de preferat ca aceste preparate să fie consumate fără pâine iar dacă nu te poți lipsi de ea, e bine să te rezumi la1-2 felii de pâine integrală.
Rețete de dietă pe bază de carne de porc
Pe baza recomandărilor de mai sus, îți prezentăm în continuare câteva rețete de dietă care conțin carne de porc cu mai puțin de 400 de kilocalorii.
Cotlet de porc cu sos de vin și portocale
Este una din cele mai delicioase rețete cu carne de porc, pe care o poți include fără probleme și în meniul unei mese festive. Pentru două porții ai nevoie de:
- 6 felii de cotlet fără os, de 1,5 centimetri grosime;
- 100 de mililitri de vin alb;
- Sucul de la o portocală proaspăt stos;
- 3 linguri de ulei de măsline;
- Un ardei iute;
- 1-2 căței de usturoi;
- Sare și piper, după gust.
Carnea se spală și se curăță de orice urmă de grăsime, după care uleiul se pune la încins în tigaie. Se adaugă apoi usturoiul ușor zdrobit și ardeiul tăiat rondele și se sotează la foc mediu între 30 și 60 de secunde. După aceea se scoate usturoiul pentru a evita prăjirea și gustul amar pe care acesta l-ar da sosului și se pun în tigaie bucățile de carne. Acestea se rumenesc la foc mediu câte un minut pe fiecare parte, după care se adaugă vinul alb. Se lasă circa două minute la foc mediu apoi se pune sucul de portocală, se condimentează cu sare și piper și se amestecă bine. Mai trebuie ca vasul să fie lăsat la foc mediu încă 2-3 minute, până când sosul capătă consistență.
Pulpă de porc cu rozmarin
Și pulpa de porc este un ingredient potrivit pentru rețete de dietă, întrucât are un conținut redus de grăsime iar în schimb este bogată în proteine, vitamine din complexul B și vitamina D3. Pentru două porții de pulpă de porc cu rozmarin ai nevoie de următoarele ingrediente:
- O jumătate de kilogram de pulpă de porc;
- O linguriță de rozmarin măcinat;
- O linguriță de semințe de fenicul măcinate;
- 2-3 căței de usturoi;
- O lingură de ulei de măsline;
- O linguriță de coajă de lămâie rasă;
- Câteva boabe de coriandru măcinate;
- 100 de mililitri de supă de legume;
- 50 de mililitri de vin alb;
- Sare și piper, după gust.
Mai întâi se prepară un baiț amestecând într-un bol rozmarinul, feniculul, coriandrul, usturoiul zdrobit în prealabil, coaja de lămâie, uleiul de măsline, sarea și piperul. Se amestecă bine toate ingredientele până când baițul se omogenizează, după care se unge cu el bucata de pulpă. Carnea se acoperă cu o folie și se lasă circa 3 ore la frigider pentru a se pătrunde.
După cele 3 ore, se amestecă supa de legume și vinul într-o tavă deasupra căreia se pune un grătar pe care va fi așezată carnea. Aceasta se legă cu sfoară specială pentru fripturi și se pune pe grătarul respectiv, fiind foarte important să nu intre în contact cu lichidul din tavă și să fie plasată la 5-7 centimetri deasupra.
Tava cu grătarul deasupra se bagă la cuptor și se lasă aproximativ două ore la 170 de grade Celsius. Nu este nicio problemă dacă supa și vinul din tavă se evaporă la un moment dat, caz în care nu se mai adaugă lichid.
În acest timp poți verifica din când în când temperatura din interiorul cărnii cu un termometru de bucătărie, iar când acesta arată 65-66 de grade Celsius friptura poate fi scoasă din cuptor. Se învelește apoi cu folie de aluminiu și se mai lasă 20 de minute pentru a se mai frăgezi, după care se taie felii subțiri și se servește cu garnitură de legume sau salată.
Mușchi de porc cu ananas și susan
Există și rețete cu carne de porc exotice iar un exemplu este rețeta pe care ți-o prezentăm în continuare. Lista de ingrediente pentru două porții include:
- O jumătate de kilogram de mușchi de porc;
- O ceapă albă;
- 6 felii (rondele) de ananas;
- 6 linguri de suc de ananas;
- 4 linguri de ulei de măsline;
- O linguriță de zahăr brun;
- O lingură de oțet de mere;
- Două linguri de semințe de susan;
- Sare și piper, după gust.
Carnea se taie cubulețe și se spală bine, după care ceapa se taie la rândul său rondele subțiri. Într-o tigaie încăpătoare se pune la încins uleiul de măsline, după care se adaugă carnea, care se rumenește la foc mediu 5-6 minute. Peste carne se adaugă ceapa și se menține vasul pe foc mediu până când aceasta începe să devină transparentă.
În acel moment se pun în tigaie 3 linguri de suc de ananas, se amestecă bine și se mai lasă pe foc până când se evaporă, după care se adaugă ananasul tăiat între timp cubulețe. Când bucățile de fructe se rumenesc, se adaugă zahărul brun și semințele de susan, se amestecă bine, iar după 3 minute se pune și oțetul de mere împreună cu sucul rămas. Se condimentează cu sare și piper și se mai lasă pe foc până când lichidul se evaporă iar în tigaie rămân doar bucățile de carne și ananas.
Foto: Shutterstock.com
Rețete de dietă cu piept de pui
25.10.2023