Sos Bechamel în variantă light
Deși denumirea de sos Bechamel poate suna oarecum intimidant pentru cineva care nu excelează în arta culinară, dar ar vrea să se inițieze, rețeta este una destul de simplă și sunt șanse mari să iasă de la prima încercare. Pentru a simplifica lucrurile, în loc de sos Bechamel, îi poți spune simplu „sos alb”, pentru că este vorba de unul și același preparat simplu, care necesită doar trei ingrediente de bază.
15.01.2025
Timp estimat de citire:
5 minute, 56 secundeProblema e că toate cele trei sunt asociate în general cu ingredientele nu foarte recomandate pentru dietă, astfel că același lucru s-ar putea spune și de spre acest sos. De aceea ne-am gândit să-ți oferim o variantă mai ușoară de sos Bechamel, pe baza acelorași ingrediente dar cu un conținut mai redus de grăsime și de calorii.
Totodată, din rândurile de mai jos poți afla și câteva secrete pentru a obține un sos Bechamel perfect.
Sos Bechamel – scurtă istorie
Dacă te întrebi de unde provine denumirea de sos Bechamel, trebuie să știi că aceasta își are originile în secolul al XVII-lea și a fost inspirată de numele marchizului francez Louis de Béchameil. Acesta era renumit datorită veleităților sale culinare, motiv pentru care la un moment dat a fost numit șef onorific al bucătăriei regelui Ludovic al XIV-lea, renumit și el pentru festinurile culinare pe care le organiza. Francezii susțin că prima rețetă de sos Bechamel a fost creată de acest marchiz însă italienii își revendică la rândul lor paternitatea acestui sos despre care spun că a fost adus la curtea regală a Franței de către bucătarii Caterinei de Medici. Cert este că rețeta de sos Bechamel a fost menționată pentru prima dată într-o lucrare dedicată gastronomiei franceze, numită „Le Cuisinier Francois”, al cărei autor i-a și atribuit sosului această denumire cu referire la numele celui care l-a creat.
În prezent, sosul Bechamel este foarte populat atât în bucătăria franceză cât și în cea italiană, servind ca bază pentru alte sosuri sau preparate.
Sos Bechamel – ingrediente și caracteristici
Spuneam despre rețeta standard de sos Bechamel că include doar trei ingrediente de bază, iar acestea sunt untul, laptele și făina. Mai spuneam că aceste ingrediente nu sunt foarte potrivite pentru preparatele light, întrucât untul conține multă grăsime, laptele este și el gras, iar făina conține carbohidrați simpli despre care se știe că îngrașă ușor.
Cu toate că rețeta originală recomandă untul gras și făina rafinată de un alb impecabil, în varianta light de sos Bechamel recomandăm folosirea de unt și lapte degresat și de făină integrală, care e mai închisă la culoare însă conține carbohidrați complecși mai sănătoși pentru organism. De asemenea, în variantele de post se poate înlocui untul cu ulei de măsline și laptele cu supă de legume sau lapte de soia. La polul opus, pentru a obține un sos Bechamel mai gros și mai greu, laptele se înlocuiește cu smântână, dar în variantă light acest artificiu nu poate fi luat în discuție
Pe lângă cele trei ingrediente de bază, se mai folosește puțină sare, piper măcinat și nucșoară măcinată, pentru o aromă mai plăcută.
În privința caracteristicilor putem spune să sosul Bechamel face parte din categoria sosurilor calde, este deschis la culoare – de aceea i se mai spune „sos alb” – și are o consistență ușor cremoasă care se poate regla din ingrediente.
Sos Bechamel – mod de preparare
Pentru a prepara aproximativ o jumătate de litru de sos Bechamel ai nevoie de următoarele cantități de ingrediente:
- 50 de grame de unt degresat/ 50 de mililitri de ulei de măsline;
- 500 de mililitri de lapte degresat/lapte de soia/supă de legume;
- 50 de grame de făină integrală;
- Un sfert de linguriță de sare;
- Un sfert de linguriță de nucșoară măcinată;
- Piper, după gust.
Mai întâi se pune laptele sau supa la încălzit, iar pe un alt ochi de la aragaz se topește untul într-o tigaie iar dacă preferi cealaltă variantă, se pune uleiul la încins. Când începe să sfârâie, se adaugă treptat făina și se amestecă bine cu o lingură sau o spatulă până când amestecul se omogenizează și se obține ceea ce se numește rântaș sau roux, ca să respectăm terminologia franceză. Se mai lasă puțin pe foc până când roux-ul se călește ușor, fără a aștepta să-și schimbe culoarea. Se adaugă apoi laptele încălzit, sau supa, care se toarnă ușor pentru a nu se forma cocoloașe, iar sosul se lasă la foc mic amestecând continuu până când se îngroașă și ajunge la consistența dorită. La final se adaugă sarea, piperul și nucșoara după care se mai amestecă totul o dată.
Sos Bechamel – mici secrete
Respectând cantitățile și pașii prezentați mai sus, vei obține un sos Bechamel cu o consistență destul de groasă, asemănătoare smântânii. Dacă vrei un sos mai subțire folosește doar 20 de grame de făină și alte 20 de grame de unt sau ulei, iar pentru un sos de consistență medie, cantitatea recomandată este de 30 de grame.
În cazul în care făina a făcut cocoloașe care strică textura sosului trece totul printr-o sită, fărâmă bine acele cocoloașe și apoi amestecă din nou până obții consistența cremoasă.
După adăugarea laptelui, sosul se mai lasă la foc mic între 3 și 7 minute, timp în care trebuie sa mesteci bine pe fundul vasului pentru ca făina să nu se lipească. Dacă se întâmplă acest lucru, sosul se afumă și nu mai poate fi reparat.
Dacă ai scăpat prea multă sare, piper sau nucșoară, poți drege gustul preparând încă un rând de sos Bechamel doar cu cele trei ingrediente de bază, pe care să-l combini apoi cu sosul condimentat până ajunge la gustul dorit.
De regulă, sosul Bechamel se consumă cald și de aceea e de preferat să-l prepari imediat înainte de servire. Dacă ai făcut prea mult și ți-a mai rămas, pune surplusul într-un recipient închis etanș care se poate păstra la frigider până la 5 zile. Înainte de a fi consumat, sosul păstrat la frigider se încălzește la foc mic, amestecând și de această dată continuu pentru a nu se lipi de fundul vasului.
De asemenea, poți păstra sosul până la 3 luni în congelator, caz în care, înainte de a-l consuma, se încălzește la foc mic într-o oală acoperită pe fundul căreia se adaugă puțină apă iar după ce se topește se amestecă bine.
Foto: Shutterstock.com
Sos Bechamel în variantă light
15.01.2025