Pierderea în greutate: un mic secret e ascuns în paharul cu apă
Consumul de apă carbogazoasă ar putea contribui la pierderea în greutate. Desigur, alături de alte măsuri. Conform unor cercetări noi, bulele din apa minerală au potențialul de a stimula unele procese biologice esențiale, care susțin sănătatea corpului, fiind de ajutor celor preocupați de subțierea siluetei.
22.01.2025
Timp estimat de citire:
2 minute, 45 secundeVestea îmbucurătoare vine din partea unui om de știință din Japonia. Medicul cercetător Akira Takahashi de la Spitalul de Neurochirurgie Tesseikai a stabilit că apa pe care alegem să o bem poate influența eforturile pentru scăderea în greutate. Și nu e vorba neapărat despre rolul hidratării aici. Foarte important și el, de altfel. Este altceva la mijloc!
Cu cât fâsâie mai mult, cu atât mai bine!
Atunci când bem apă carbogazoasă, dioxidul de carbon (CO2) din aceasta intră în fluxul nostru sangvin. Celulele roșii din sânge îl transformă apoi în bicarbonat, ceea ce reduce aciditatea celulelor și, ulterior, crește viteza cu care este utilizată glucoza. Drept urmare, rămâne mai puțin zahăr care să fie apoi transformat în grăsime.
Pentru a evalua impactul acestei reacții chimice și al accelerării metabolismului glucozei, Takahashi a analizat cifrele raportate pentru un alt proces care introduce CO2 în organism: hemodializa.
Acest tratament pentru boala renală este conceput în principal pentru a curăța sângele și a elimina reziduurile din organism, atunci când rinichii nu mai pot face acest lucru. Acesta mai face ceva. Introduce mai mult CO2 în fluxul sangvin, iar acest lucru ne poate spune ceva despre efectele băuturilor carbogazoase.
O soluție, dar nu una miraculoasă
În timpul unei sesiuni tipice de hemodializă de patru ore, sunt procesați aproximativ 48.000 ml de sânge, proces care duce la o reducere de aproximativ 9,5 g de glucoză. Pornind de la aceste date este lesne de înțeles că impactul consumului unui pahar cu apă carbogazoasă asupra greutății este unul destul de modest. Chiar și așa, acesta nu poate fi trecut cu vederea. Dimpotrivă, e bine să fie luat în considerare. Gram cu gram se face kilogram!
„CO2-ul din apa carbogazoasă poate promova pierderea în greutate, prin stimularea absorbției și metabolismului glucozei în celulele roșii din sânge. Cu toate acestea, cantitatea este atât de mică, încât este dificil să ne așteptăm la efecte de pierdere în greutate doar datorită CO2-ului din apa carbogazoasă. O dietă echilibrată și activitatea fizică regulată rămân componente cruciale ale gestionării sustenabile a greutății”, precizează medicul Takahashi, în lucrarea sa.
Mai trebuie precizat că această abordare nu e potrivită pentru toată lumea. Există unele probleme, cum ar fi sindromul de colon iritabil și boala de reflux gastroesofagian, pe care băuturile carbogazoase le pot provoca sau agrava.
„Consumul de apă carbogazoasă poate avea unele efecte asupra sistemului digestiv, în special pentru persoanele cu stomacul sensibil sau cu afecțiuni gastrointestinale preexistente. Moderația este cheia pentru a evita disconfortul și pentru a ne putea bucura în același timp de beneficiile metabolice posibile ale apei carbogazoase”, subliniază Takahashi.
Cercetarea a fost recent publicată în BMJ Nutrition Prevention & Health.
Foto: Shutterstock.com
O boală digestivă comună dublează riscul de disfuncție erectilă
10.01.2025