Regim alimentar pentru hemangiom hepatic. Ce sa mâncați si la ce alimente sa renunțați
Se estimează că aproximativ 20% din populație la nivel mondial suferă de hemangiom hepatic, însă procentul real poate fi mai mare întrucât vorbim de o afecțiune asimptomatică în majoritatea cazurilor, care de obicei se depistează întâmplător. De fapt, este oarecum impropriu spus că persoanele cu hemangiom hepatic „suferă”, întrucât o astfel de problemă nu afectează în general funcționarea ficatului, nu generează simptome, nu prezintă un risc sporit de complicații și de cele mai multe ori nu necesită tratament.
26.01.2025
Timp estimat de citire:
8 minute, 1 secundaCu toate acestea, este recomandat ca pacienții cu hemangiom hepatic să fie monitorizați prin controale medicale periodice și să urmeze un regim alimentar care să menajeze cât mai mut ficatul. Despre importanța unui astfel de regim alimentar dar și despre alimentele pe care trebuie să le conțină și să le excludă vom vorbi pe parcursul acestui articol, din cuprinsul căruia puteți afla și mai multe informații despre ce înseamnă hemangiom hepatic.
Ce este un hemangiom hepatic
Termenul de hemangiom este folosit pentru a denumi o aglomerare anormală de vase de sânge care formează o tumoră necanceroasă. Dacă se formează la suprafața pielii este vizibil sub forma unei pete proeminente roșiatică sau violacee, putând totodată să apară și la nivelul organelor interne. Dacă o astfel de formațiune apare la nivelul ficatului vorbim de hemangiom hepatic, ce reprezintă cea mai frecventă formă de tumoră benignă specifică acestui organ.
Așadar, un hemangiom hepatic este o tumoră benignă formată la nivelul ficatului din aglomerarea mai multor vase sanguine malformate, care se alimentează cu sânge din artera hepatică. Nu trebuie confundat cu tumorile maligne care sunt de natură canceroasă, în acest caz fiind vorba de o anomalie a vaselor de sânge, care nu prezintă risc major pentru sănătate. Multe persoane cu hemangiom hepatic nu au cunoștință de existența acestuia pentru că nu provoacă niciun fel de simptome și nu afectează cu nimic funcțiile ficatului. De aceea, este depistat de cele mai multe ori întâmplător, cu ocazia unor investigații pentru alte probleme de sănătate.
Rareori hemangiomul hepatic crește în dimensiuni astfel încât să genereze simptome și să afecteze funcționarea normală a ficatului, cazuri în care principalele soluții terapeutice sunt embolizarea selectivă a arterei hepatice pentru a opri alimentarea cu sânge a vaselor dezvoltate anormal sau îndepărtarea tumorii benigne, uneori împreună cu o parte din ficat, care se regenerează ulterior.
Încă nu sunt cunoscute cu exactitate cauzele care duc la formarea unui hemangiom hepatic dar se știe că acesta apare preponderent în intervalul de vârstă 30-50 de ani iar în unele cazuri poate fi congenital. Statisticile mai indică faptul că femeile sunt predispuse unu risc de 3 ori mai mare de a dezvolta hemangiom hepatic, a cărui apariție se pare că este favorizată de estrogen – unul din hormonii sexuali feminini. Acest risc este și mai mare în cazul femeilor care au născut sau care urmează un tratament de substituție hormonală, întrucât sarcina și această terapie determină creșterea nivelului de estrogen din organism.
Importanța unui regim alimentar pentru hemangiom hepatic
Spuneam că sunt foarte rare cazurile în care un hemangiom hepatic constituie un motiv de îngrijorare și că există multe cazuri de oameni care trăiesc cu o astfel de tumoră benignă fără să aibă cunoștință de existența ei, uneori chiar până la sfârșitul vieții. Hemangiomul hepatic poate deveni însă un factor de risc în cazul unor probleme mai serioase la ficat, fără a avea o legătură de cauzalitate cu acestea. Astfel, afecțiuni precum steatoza hepatică, hepatitele, ciroza sau alte boli care determină inflamarea ficatului pot favoriza dezvoltarea unui hemangiom hepatic deja existent, crescând riscul unor complicații.
Un regim alimentar adecvat are rolul de a preveni apariția acestor boli și de aceea se recomandă și persoanelor diagnosticate cu hemangiom hepatic. Deși nu acționează direct asupra hemangiomului hepatic, un astfel de regim alimentar reduce riscul acumulării de grăsime și toxine în ficat, care constituie una din principalele cauze generatoare ale bolilor hepatice.
Ce regim alimentar se recomandă pacienților cu hemangiom hepatic
Așadar, scopul unui regim alimentar în cazul persoanelor cu hemangiom hepatic este unul preponderent preventiv, urmărindu-se protejarea celulelor ficatului și a procesului regenerativ. Acest regim alimentar este similar unei diete sănătoase, bazându-se pe alimente bogate în nutrienți esențiali, fibre, proteine și antioxidanți, cu un aport caloric suficient cât să satisfacă necesarul zilnic. Totodată, la fel ca orice dietă sănătoasă, un astfel de regim alimentar nu încurajează consumul de grăsimi saturare, alimente cu multe calorii sau care conțin cantități mari de sare sau aditivi alimentari.
Pentru că prezentarea unui regim alimentar nu este completă fără exemple, iată care sunt principalele categorii de alimente recomandate și alimente de evitat.
Alimente benefice pentru ficat
Așa cum spuneam, sunt bogate in vitamine și minerale, grăsimi sănătoase, fibre și proteine, având totodată un aport caloric scăzut.
Legume
Ficatul are nevoie de o serie de vitamine și minerale pentru a-și îndeplini cele peste 500 de funcții specifice iar acestea se găsesc în mare parte în legumele proaspete. Legumele sunt și o sursă importantă de fibre care favorizează digestia și totodată rețin în tubul digestiv o parte din grăsimile nesănătoase ce pot afecta ficatul. Se recomandă includerea lor în dietă și datorită aportului de antioxidanți precum și a aportului caloric scăzut.
Fructe
Au aproximativ aceleași calități ca legumele, doar că în cazul lor vorbim de un conținut mai crescut de zaharuri, ce impune oarecare cumpătare în privința consumului, mai ales când e vorba de fructe foarte dulci. Pot fi consumate însă fără grijă fructe precum merele, perele, fructele de pădure, citricele, gutuile sau vișinele, întrucât au un conținut mai redus de zaharuri și nu îngrașă.
Carne slabă
Carnea este principala sursă de proteine și de vitamina B12 iar de aceea nu trebuie să lipsească dintr-un regim alimentar sănătos. Se recomandă în special carnea de pasăre consumată după ce se înlătură pielea, care conține o cantitate mare de grăsime. De asemenea, poate fi inclusă în meniu și carnea roșie fără grăsime, iar ca moduri de preparare se recomandă gătirea la cuptor, la aburi, la airfryer, pe plită sau la grătar.
Pește
Orice fel de pește este acceptat în regimul alimentar pentru hemangiom hepatic, însă cel mai recomandat este peștele gras, mai precis somonul, tonul, macroul heringul și sardinele. Peștele gras conține cantități importante de acizi grași Omega-3 ce reduc nivelul ce colesterol rău care poate afecta și ficatul. Totodată, aceste grăsimi protejează ficatul împotriva stresului oxidativ cauzat de radicalii liberi.
Cereale integrale
Conțin carbohidrați complecși care eliberează lent glucoză în sânge și nu duc la creșterea glicemiei ce determină formarea unor depozite de glicerol în ficat. În același timp, carbohidrații complecși și fibrele din cerealele integrale prelungesc senzația de sațietate ajutând astfel la reducerea excesului ponderal, care este un factor de risc pentru sănătatea ficatului.
Alimente ce trebuie evitate
Grăsimile saturate și grăsimile trans, zaharurile și alți carbohidrați simpli, aditivii alimentari și alcoolul sunt elemente care trebuie să fie excluse dintr-un astfel de regim alimentar întrucât dăunează ficatului și nu numai lui. Principalele categorii de alimente care le conțin sunt următoarele:
Carne grasă și prăjeli
Carnea grasă conține grăsimi nesaturate care sunt metabolizate în ficat și se transformă în colesterol rău, iar dacă sunt consumate excesiv se acumulează în celulele hepatice și declanșează boala ficatului gras. Același lucru se întâmplă și cu grăsimile trans, care sunt specifice alimentelor prăjite în ulei vegetal, dar și celor care conțin margarină.
Lactate cu multă grăsime
Laptele și produsele lactate conțin la rândul lor grăsimi saturate, cele mai mari concentrații găsindu-se în unt, smântână, cașcaval și iaurtul gras. Pot fi consumate lactate degresate, însă produsele menționate trebuie evitate întrucât conțin multă grăsime chiar și după degresare.
Dulciuri
Conțin zaharuri care determină creșteri rapide ale glicemiei urmate de formarea unor depozite de glicogen în ficat precum și a grăsimii corporale, care poate afecta la rândul său funcțiile hepatice.
Produse de panificație din făină rafinată
Făina rafinată conține carbohidrați simpli ce acționează în mod similar zaharurilor (care sunt de fapt tot carbohidrați simpli) producând aceleași efecte menționate mai sus. De aceea este de evitat consumul de pâine albă, paste și alte produse de panificație preparate cu făină albă, iar ca alternativă se recomandă produsele similare obținute din făină integrală.
Alimente procesate industrial
În această categorie intră mezelurile, conservele, semipreparatele congelate și alimentele de la fast-food, care sunt incluse pe lista neagră întrucât conțin conservanți, coloranți, potențiatori de gust și alți aditivi alimentari. Acestea sunt substanțe chimice care ajung la un moment dat în ficat iar în cantități mari se acumulează la nivelul acestuia, afectându-i funcționarea.
Ce regim alimentar să adopți după o endoscopie?
27.01.2025