Ouă umplute, rețete de dietă
Când te gândești la dietă, o gustare cu ouă umplute nu e primul lucru la care ai apela. Asta fiindcă ouăle umplute sunt bogate în grăsimi și puternic calorice din cauza maionezei. Totuși, ca orice tip de mâncare savuros, și ouăle umplute pot fi adaptate pentru dietă. Schimbând maioneza cu alternative mai proteice și mai puțin grase, precum iaurtul grecesc sau brânza cottage, te poți bucura de ouă umplute și la dietă.
28.01.2025
Timp estimat de citire:
4 minute, 16 secundeOuă umplute – Rețetă cu iaurt grecesc
Această rețetă de ouă umplute folosește iaurt grecesc în loc de maioneză, o opțiune mai sănătoasă, cu mai multe proteine și mai puține grăsimi. Pentru ea vei avea nevoie de următoarele ingrediente:
- 6 ouă de găină (alege varianta L)
- 225 g de iaurt grecesc
- 1 lingură de castraveți murați în oțet, tocați mărunt
- 1 linguriță de muștar Dijon
- 1 linguriță de oțet de mere
- ⅛ linguriță de sare (sau după gust)
- Piper după gust
- Boia afumată (pentru decor)
Pune ouăle într-o oală și acoperă-le cu apă. Adu la fiert la foc mare. Lasă să fiarbă 30 de secunde, acoperă oala cu un capac și oprește focul. Lasă-le să stea așa timp de 10 minute. Scoate apoi ouăle și transferă-le într-un bol cu apă rece și gheață.
Curăță cu grijă coaja de pe ouă, începând de la fund, unde este partea cu aer. Apoi taie ouăle în jumătate și pune gălbenușurile într-un bol separat. Adaugă peste ele iaurtul, murăturile, muștarul, oțetul, sarea și piperul. Pasează toată compoziția cu furculița și amestecă bine până la omogenizare. Gustă și potrivește cu sare și piper, dacă mai e nevoie. Umple apoi albușurile cu crema proaspăt făcută și pudrează cu puțină boia afumată.
Două jumătăți din aceste ouă umplute au aproximativ 85 de calorii, 7 grame de proteine și 5 grame de grăsime.
Dacă nu le consumi imediat, le poți ține la frigider, într-un recipient închis ermetic timp de 2-3 zile.
Ouă umplute – Rețetă cu brânză cottage
O altă metodă de a face ouă umplute de dietă este cea cu brânză cottage și maioneză light. Pentru această rețetă de ouă umplute vei avea nevoie de următoarele ingrediente:
- 6 ouă fierte tari
- 1 ½ linguri de maioneză light
- 3 linguri de brânză cottage
- Un vârf de sare
- ¼ lingură de oțet de mere
- 1 linguriță muștar
După ce ai fiert, răcit și decojit ouăle, taie-le în jumătăți și pune gălbenușurile într-un bol. Adaugă peste gălbenușuri restul de ingrediente și pasează bine cu un blender sau robot de bucătărie. Umple apoi jumătățile de albușuri cu compoziția cremoasă.
Două jumătăți din aceste ouă umplute au aproximativ 93 de calorii, 7 grame de proteine și 6 grame de grăsime.
Ouă umplute – Rețeta mediteraneană
Pentru ouă umplute cu iaurt grecesc în stil mediteranean vei avea nevoie de următoarele ingrediente:
- 6 ouă mari fierte tari
- 225 g iaurt grecesc
- 1 linguriță de muștar dijon
- Sare (după gust)
- ½ linguriță de pudră de usturoi
- Boia afumată (pentru decor)
- 2 lingurițe de frunze de ceapă verde tocată mărunt
- Capere
Fierbe ouăle și răcește-le, apoi curăță-le de coajă. Taie-le în jumătăți și pune gălbenușurile într-un bol separat. Adaugă peste gălbenușuri iaurtul, muștarul, pudra de usturoi și sarea. Pasează compoziția până este omogenizată bine și potrivește de sare, dacă mai e nevoie. Umple apoi albușurile cu crema proaspăt făcută. Decorează-le cu ceapa verde și capere și pudrează-le cu boia afumată.
O porție din aceste ouă umplute are aproximativ 35 de calorii, 3 grame de proteine și 2 grame de grăsime.
Trucuri pentru cele mai bune ouă umplute
Iată câteva trucuri care te vor ajuta să prepari cele mai bune ouă umplute:
- Alege ouă mari de găină (varianta L) fiindcă au mai mult spațiu pentru umplutură și sunt mai ușor de manevrat.
- Dacă le fierbi prea mult, ouăle devin gumate și gălbenușurile prea seci. După ce apă dă în clocot 30 de secunde, oprește focul și acoperă. Pune alarma la telefon să sune peste fix 10 minute. Imediat cum se scurg cele 10 minute, pune ouăle în apă rece.
- Gustă întotdeauna compoziția înainte de a umple albușurile. Astfel îți poți da seama dacă mai trebuie să le condimentezi sau sărezi.
- Cele mai bune ouă pentru fiert nu sunt cele proaspete, ci cele vechi de o săptămână.
- Poți pregăti ouăle în avans (până la două zile), dacă ai invitați. Pune albușurile într-un recipient, iar crema în altul și ține-le la frigider închise ermetic. Când vine momentul să le servești, pune crema în albușuri și decorează după gust.
Foto: Shutterstock.com
Ouă umplute, rețete de dietă
28.01.2025