Repere alimentare în anotimpul rece
Odată cu anotimpurile reci obișunim să luăm mai multe suplimente în vederea susținerii imunității organismului, dar primul pas ar fi să ne alimentăm corect, astfel încât să ne luăm în primul rând din alimentație nutrienții, vitaminele și mineralele.
30.01.2025
Timp estimat de citire:
2 minute, 45 secundeDin fericire, alimentele care ne pot ajuta să avem un sistem imunitar puternic se găsesc pe rafturile magazinelor și sunt ușor de procurat. Pentru a ne asigura că venim în sprijinul organismului din toate punctele de vedere putem urma recomandările nutriționiștilor de a ne organiza mesele zilnice având în vedere următoarele repere:
- O porție de legume crude;
- O porție de legume fierte;
- O data pe zi salată;
- Două porții de fructe.
Alimente care contribuie la întărirea sistemului imunitar, prin aportul bogat de antioxidanți, vitamine și substanțe nutritive sunt:
- Alimente cu conținut mare de vitamina C: citrice, kiwi, ardeii roșii, broccoli, cartofii, cartofii dulci, ananasul și fructele de pădure.
- Ciupercile: au un conținut bogat în vitamina C, B2, B3, B5, D, fibre, proteine, potasiu, zinc, fosfor, cupru și seleniu. Se consideră că au proprietăți antivirale, antibacteriene si antitumorale. Ciupercile pot fi consumate crude în salate sau gătite (zacuscă, supă, tocăniță, omletă, etc.)
- Sfecla: conține mangan, vitamina C și are efect antioxidant. Se poate consuma în salate, piureuri, sucuri, borș.
- Usturoiul: conține mangan, vitamina B6, vitamina C, seleniu și fibre. Are proprietăți antivirale (ajută la prevenirea răcelilor) și contribuie și la reducerea tensiunii arteriale și la reducerea colesterolului.
- Ghimbirul: conține vitamina B3 și B6, fier, potasiu, vitamina C, magneziu, fosfor, zinc, acid folic și riboflavină. Are proprietăți antibacteriene și antiinflamatoare și se poate consuma sub formă de ceai sau în diferite preparate culinare ( ras sau tăiat cubulețe).
- Iaurtul: nivelul de energie și răspunsul imunitar sunt influențate de bacteriile benefice de la nivelul tractului gastrointestinal, astfel că alimentele bogate în probiotice precum iaurtul contribuie la creșterea bacteriilor benefice din microbiomul intestinal. Iaurtul se poate consuma simplu sau cu fructe, aducând un plus de vitamine și fibre.
- Carnea de pasăre (pui, curcan)- este o sursă importantă de proteine și de vitamina B6 care contribuie la menținerea sănătății sistemului imunitar și la reducerea stresului oxidativ. O porție de carne de pasăre de aproximativ 100 de grame acoperă jumătate din necesarul zilnic din doza zilnică recomandată de vitamina B6.
- Peștele gras și ouăle – sunt o sursă importantă de vitamina D, necesară a fi suplinită din alimentație în anotimpul rece.
Pe lângă alegerea corectă a alimentelor, ce stimulează imunitatea, pe care le consumăm în perioadele cu temperaturi scăzute este important să respectăm și alte aspecte precum:
- Alegerea unui mod de preparare termică, precum fierberea, coacerea sau gătirea la grătar;
- Hidratare corectă – pentru a evita deshidratarea și pentru a susține funcțiile organismului;
- Limitarea consumului de alimente procesate și a alimentelor bogate în zahăr cu scopul prevenirii creșterii în greutate;
- Păstrarea unui echilibru nutrițional prin consumul unei varietăți de alimente ce oferă toți nutrienții esențiali în proporții adecvate nevoilor organismului.
Cât de sănătos este să mâncăm portocale
29.01.2025