Rețete sub 400 de kcal cu pește și fructe de mare
Dacă vrei să slăbești sau ți-ai propus să mănânci mai sănătos, ar trebui să introduci mai des în meniu rețete cu pește sau rețete cu fructe de mare. În general, acestea conțin puține calorii și sunt bogate în proteine, acizi grași Omega-3 vitaminele B12 și D, alături de seleniu, zinc și iod.
31.01.2025
Timp estimat de citire:
7 minute, 55 secundeDincolo de aportul caloric și proprietățile nutriționale, rețetele cu pește și rețetele cu fructe de mare nu necesită mult timp pentru preparare și pot fi servite în orice moment al zilei inclusiv seara la cină, când se recomandă consumul unor alimente ușoare.
În cele ce urmează îți vom oferi câteva idei de rețete cu pește și rețete cu fructe de mare, alături de principalele motive pentru a le introduce în dietă.
De ce să prepari rețete cu pește și rețete cu fructe de mare
Dacă despre pește se știe deja de multă vreme că este un aliment sănătos, fructele de mare au început să fie promovate mai recent ca alimente cu calități similare, odată cu creșterea interesului pentru dietele cu puține calorii. Astfel, pe lângă clasicele rețetele cu pește au început să câștige în popularitate și tot mai multe rețete cu fructe de mare. Deja sunt mulți care preferă fructele de mare în locul peștelui însă indiferent de gusturi, ambele tipuri de preparate vin cu o serie de beneficii, din mai multe puncte de vedere.
Dacă nu ai mult timp pentru gătit sau dacă aceasta nu este una din preocupările tale preferate, atât rețetele cu pește cât și rețele cu fructe de mare sunt ușor și rapid de preparat, astfel că nu vei avea mari bătăi de cap în această privință. De asemenea, nu trebuie să-ți faci griji în ceea ce privește varietatea pentru că există o multitudine de rețete cu pește mai mult sau mai puțin cunoscute iar același lucru îl putem spune și despre rețetele cu fructe de mare.
Așa cum spuneam, preparatele din pește și fructe de mare au un aport caloric scăzut, conțin acizi grași Omega-3 și sunt lipsite de grăsimi saturate, sunt o bună sursă de proteine, minerale și vitamine care nu se găsesc în fructe și legume.
Datorită acestor calități, cei care includ în meniu rețete cu pește și rețete cu fructe de mare cel puțin de două ori pe săptămână au un risc mai scăzut de boli cardiovasculare, degenerescență maculară și declin cognitiv iar în același timp sunt mai bine protejați împotriva infecțiilor datorită imunității crescute.
Rețete cu pește
Există nenumărate rețete cu pește datorită multitudinii de specii și a modurilor diferite în care fiecare tip de pește poate fi preparat. Din acest motiv ne-a fost destul de dificil să alegem rețetele pe care le vom prezenta în continuare, iar în final ne-am decis asupra unor preparate mai puțin cunoscute.
File de somon în crustă de mac
Listă de ingrediente pentru două porții:
- 4 bucăți de file de somon;
- 3 linguri de mac;
- Două linguri de pesmet;
- Două linguri de ulei de măsline;
- Sare și piper.
Mod de preparare:
Dacă este cazul, bucățile de file se curăță de piele, după care se spală și se usucă foarte bine folosind hârtie absorbantă. Se amestecă într-un bol pesmetul și boabele de mac, apoi fiecare bucată de file se unge cu ulei de măsline și se condimentează cu sare și piper. În funcție de preferințe, poți adăuga și praf de usturoi sau câțiva fulgi de ardei iute.
Bucățile de file astfel condimentate se tăvălesc prin amestecul de pesmet și boabe de mac până când sunt bine acoperite pe toate părțile și se pun într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se încinge apoi cuptorul la 200 de grade Celsius și se introduce tava cu bucățile de pește care se lasă cam un sfert de oră la copt, până când crusta de pesmet și mac devine rumenă și se întărește.
Cel mai bine, acest preparat se potrivește cu o garnitură de cartofi natur sau legume la cuptor, ori cu salată verde acrită cu lămâie.
Ouă la cuptor cu ton și roșii crerry
Listă de ingrediente pentru două porții:
- O conservă cu bucăți de ton (150-200 de grame);
- 4 ouă;
- 10 roșii cherry;
- O ceapă roșie;
- Un cubuleț de unt (circa 10 grame);
- Două linguri de smântână degresată;
- Câteva fire de pătrunjel sau o ceapă verde;
- Sare și piper, după gust.
Mod de preparare:
Trebuie să precizăm de la începută că pentru această rețetă mai ai nevoie de două vase mici din ceramică sau alt material termorezistent, în care fiecare din cele două porții se coace la cuptor.
Roșiile se spală și se taie cubulețe sau în jumătăți ori sferturi – după cum preferi – iar ceapa roșie se curăță și se taie mărunt. După aceea, conserva se scurge de zeamă iar bucățile de ton se mărunțesc într-o farfurie cu ajutorul unei furculițe. Se amestecă apoi într-un bol roșiile, ceapa și tonul, se condimentează cu sare și piper și se împarte totul în două părți egale.
Cele două vase de care aminteam mai devreme se ung pe interior cu unt și se adaugă în fiecare amestecul de roșii, ceapă și ton. Deasupra acestui amestec, în fiecare vas se sparg câte două ouă, iar in jurul gălbenușurilor se adaugă câte o lingură de smântână.
Vasele se pun în cuptorul preîncălzit la 200 de grade Celsius și se lasă circa un sfert de oră. La final se toacă mărunt pătrunjelul sau ceapa verde și se presară pe deasupra, după ce ouăle s-au copt.
Rețete cu fructe de mare
Continuăm prezentarea cu alte două rețete cu fructe de mare, alese pe același principiu precum cele cu pește.
Creveți cu măsline
Listă de ingrediente pentru două porții:
- 400 de grame de creveți decorticați;
- 100 de grame de măsline fără sâmburi;
- 5-6 roșii cherry;
- O ceapă roșie;
- 3-4 căței de usturoi;
- O lămâie;
- 50 de mililitri de vin alb
- 1-2 linguri de ulei de măsline;
- O legătură de pătrunjel;
- Sare și piper, după gust.
Mod de preparare:
Pentru început se curăța ceapa și usturoiul, după care se toacă mărunt, iar roșiile se spală și se taie cubulețe. Măslinele se taie și ele felii iar dacă vrei să scurtezi timpul de preparare poți cumpăra măsline gata feliate. În ceea ce privește, lămâia, aceasta se taie în două iar o jumătate se feliază.
Se pune apoi la încins uleiul de măsline iar pentru început se pun la călit ceapa și usturoiul. Când încep să-și schimbe culoarea, se adaugă roșiile, măslinele și feliile de lămâie iar după 5 minute se pun și creveții spălați și uscați în prealabil. Se mai lasă totul la foc mic până când creveții își schimbă culoarea, după care se adaugă vinul și se condimentează cu sare și piper. Se fierbe până când sosul se îngroașă, moment în care se stoarce în tigaie cealaltă jumătate de lămâie, se adaugă pătrunjelul tocat mărunt, se amestecă bine și se mai lasă la foc mic 2-3 minute.
Bulgur cu midii și caracatiță
Listă de ingrediente pentru două porții:
- 200 de grame de midii proaspete sau la conservă;
- 200 de grame de tentacule de caracatiță în ulei;
- 300 de grame de bulgur;
- O legătură de ceapă verde;
- O lămâie;
- O jumătate de litru de apă;
- Sare și piper, după gust.
Mod de preparare:
Apa se pune la fiert adăugând și sarea, iar după ce dă în clocot se toarnă peste bulgurul pus în prealabil într-un castron încăpător. Vasul se acoperă și se lasă așa până când bulgurul absoarbe toată apă, timp în care se pregătesc midiile și caracatița.
Conserva de caracatiță se golește într-o tigaie cu tot cu uleiul aferent, se adaugă și midiile, iar vasul se pune pe aragaz la foc mediu până când bucățile de carne se rumenesc. Se stoarce apoi lămâia în tigaie, se condimentează cu piper, se amestecă totul bine și se mai lasă la foc mic cel mult 5 minute.
Mai rămâne de tăiat mărunt ceapa verde care se pune în tigaie după ce ai închis focul iar tot conținutul se adaugă în castronul cu bulgur și se amestecă totul bine. Pentru un gust desăvârșit e recomandat să mai aștepți un sfert de oră înainte de a savura preparatul, pentru a lăsa timp aromelor să se întrepătrundă.
Foto: Shutterstock.com
Rețete de dietă cu pui (sub 400 kcal per porție)
30.01.2025