Regim alimentar corect în caz de diaree
Nu putem vorbi despre diaree ca o boală în sine, fiind vorba de o tulburare digestivă ce se manifestă ca simptom al unor afecțiuni mai mult sau mai puțin grave și uneori ca o consecință a unui regim alimentar neadecvat. Nu are rost să spunem că este foarte supărător să ai diaree pentru că marea majoritate a oamenilor cunosc acest lucru din proprie experiență, fiind vorba de o problemă destul de frecventă. Practic, oricine și oricând poate face diaree, fără a fi neapărat necesar să sufere de vreo afecțiune serioasă de natură digestivă.
31.01.2025
Timp estimat de citire:
6 minute, 26 secundeSpuneam că și un regim alimentar poate cauza diaree, atunci când se consumă anumite alimente care afectează în diferite moduri digestia, dar în același timp problema poate fi rezolvată tot cu ajutorul unui regim alimentar adecvat, despre care vom vorbi mai pe larg pe parcursul acestui material.
Pe scurt despre diaree
Putem spune despre diaree că este o tulburare digestivă comună, caracterizată prin scaune moi sau lichide, cu o frecvență sporită față de cea normală. În cazurile ușoare se manifestă ca o problemă temporară care nu durează mai mult de câteva zile sau chiar mai puțin de 24 de ore, în astfel de situații fiind vorba de diaree acută. Dacă durează între două și patru săptămâni este diaree persistentă, iar o durată mai lungă de 4 săptămâni este specifică diareei cronice, care se poate manifesta în mod continuu sau repetitiv.
Există numeroase cauze pot provoca diaree, începând de la consumul excesiv al unor alimente mai greu tolerate de sistemul digestiv și continuând cu orice formă de infecție digestivă, alergiile și intoleranțele alimentare, diferite afecțiuni digestive precum și administrarea unor medicamente. De asemenea, stresul și emoțiile puternice pot cauza diaree, dat fiind faptul că între sistemul nervos central și sistemul digestiv există o strânsă legătură.
Pe termen scurt, diareea cauzează în general disconfort generat de nevoia frecventă și imperioasă de a merge la toaletă, însoțită deseori și de crampe abdominale – simptome care îți pot da peste cap activitățile zilnice. Totuși, dacă persistă mai multe zile poate duce la deshidratare pe fondul pierderii unei cantități mari de lichid prin scaunele apoase și frecvente, precum și la pierdere rapidă în greutate. De asemenea, diareea poate cauza și malabsorbție, ceea ce înseamnă că o bună parte din nutrienți se elimină prin scaun înainte de a fi absorbiți din intestine în sânge.
Legătura dintre diaree și regimul alimentar
Printre factorii de risc ce pot cauza diaree se numără și un regim alimentar dezechilibrat, în care predomină grăsimile saturate, alimentele cu aciditate, cele bogate în aditivi alimentari sau care conțin în mod natural substanțe cu efect laxativ. Chiar și alimentele considerate sănătoase pot cauza diaree, dacă sunt consumate în mod excesiv sau în combinații „nefericite”, cum ar fi fructele crude și lactatele.
Pe de altă parte, în majoritatea cazurilor de diaree ușoară, respectarea unui anumit regim alimentar este principala soluție terapeutică. De asemenea, și în situațiile în care diareea este asociată cu probleme digestive mai severe, pacienților li se recomandă să urmeze un astfel de regim alimentar în paralel cu tratamentul prescris.
În primul rând, printr-o alimentație adecvată se dorește ameliorarea simptomelor, care sunt foarte neplăcute, și totodată prevenirea deshidratării și a carențelor nutriționale ce pot surveni pe fondul pierderii excesive de lichide și al malabsorbției.
Totodată, un regim alimentar adecvat protejează mucoasa gastrică și mucoasele intestinului subțire și intestinului gros, care pot fi iritate și inflamate. În același timp un regim alimentar adecvat ajută la refacerea florei intestinale, implicit la normalizarea procesului digestiv.
Regim alimentar recomandat pentru diaree
În varianta scurtă și concisă, un regim alimentar eficient împotriva diareei se poate rezuma la patru elemente, mai precis la banane, orez, mere și pâine prăjită. Acestea sunt recomandate în dieta BRAT care este un regim alimentar special conceput pentru tratarea diareei și a disconfortului gastric. Denumirea sa este acronimul denumirilor în engleză ale celor patru alimente (Bananas, Rice, Apples, Toast) care întrunesc toate calitățile necesare pentru ameliorarea diareei, după cum urmează:
Bananele
Au o textură moale datorită conținutului redus de fibre insolubile, fiind ușor de digerat și hrănind bacteriile probiotice care formează flora intestinală. De asemenea, conțin potasiu, care este implicat în menținerea echilibrului hidric, iar fibrele solubile din structura lor absorb apa din intestine, făcând astfel ca scaunul să devină mai consistent.
Orezul
Se recomandă orezul alb, consumat fiert, fără adaosuri de grăsimi sau condimente. Ca si bananele, este ușor de digerat și conține fibre solubile ce reduc cantitatea de lichid din intestine și conferă consistență scaunelor.
Merele
În cazul lor este recomandat consumul sub formă de piure, care are o textură moale ce îl face ușor digerabil, fără a solicita prea mult sistemul digestiv. Merele au un conținut crescut de vitamine și minerale, care se absorb ușor și susțin funcțiile importante ale organismului, iar datorită aportului de fibre solubile contribuie și la consistența scaunelor.
Pâine prăjită
Prin procesul de prăjire se elimină umiditatea din feliile de pâine iar odată consumată și ajunsă în intestine pâinea prăjită acționează asemeni unui absorbant care atrage apa. Deși în general se recomandă consumul de pâine neagră, din cereale integrale, de această dată este bine ca pâinea să fie albă întrucât se digeră mai ușor datorită conținutului redus de fibre.
Alte alimente recomandate
Regimul alimentar împotriva diareei poate fi completat și cu alte alimente care acționează în mod similar celor menționate mai sus și chiar aduc beneficii în plus. Astfel, fulgii de ovăz cu puțin lapte degresat sunt la rândul lor o bună sursă de fibre solubile care absorb lichidul din intestine, la fel și grișul din grâu.
Cartofii, dovleceii, morcovii preparați la cuptor, la aburi sau airfryer capătă o textură moale ușor de digerat și constituie o sursă importantă de vitamine, minerale și fibre solubile.
Supele de legume sau de pui, fără grăsime, contribuie la hidratare și conferă totodată o doză importantă de vitamine și minerale, iar iaurtul, laptele bătut, chefirul și murăturile conțin bacterii probiotice care ajută la refacerea echilibrului florei intestinale.
Alimente de evitat în caz de diaree
Evident că din regimul alimentar împotriva diareei trebuie eliminate acele alimente care pot cauza o astfel de tulburare sau cel puțin o pot favoriza. Cu excepția lactatelor fermentate, care trebuie consumate cu moderație, nu e recomandat consumul de lapte și alte preparate derivate, care încetinesc digestia, cresc volumul de lichid din intestine și pot cauza blaonare.
Trebuie excluse din alimentație și alimentele grase alături de cele prăjite, care conțin și ele un tip de grăsimi numite grăsimi trans. Grăsimile sunt greu digerabile și stimulează secreția de bilă, ducând la suprasolicitarea sistemului digestiv și așa afectat.
Zaharurile din dulciuri, sucuri și fructe atrag mai multă apă în intestine, ceea ce nu e de dorit în caz de diaree pentru că astfel crește frecvența scaunelor apoase. Mai trebuie menționate la acest capitol alimentele picante, cele acide precum și cele procesate industrial, care conțin aditivi sintetici. Toate acestea pot irita mucoasa gastrică și intestinală, dând și mai mult „peste cap” procesul digestiv.
Foto: Shutterstock.com
Regim alimentar corect în caz de enterocolită
30.01.2025