Idei de rețete de aperitive cu foietaj
Indiferent de rețeta folosită, aperitivele cu foietaj sunt întotdeauna preparate versatile pe care le poți servi în deschiderea unei mese festive și totodată le poți consuma ca o gustare rapidă între mese sau când programul încărcat nu-ți permite să iei pauza de prânz. Totodată, nu e nimic greșit să te delectezi cu niște aperitive cu foietaj la micul dejun sau la cină, când se recomandă mâncăruri mai ușoare.
02.02.2025
Timp estimat de citire:
6 minute, 1 secundaAvând în vedere toate acestea, ne-am propus să îți prezentăm în articolul de față câteva rețete de aperitive cu foietaj și totodată să-ți vorbim puțin despre acest gen de preparate.
Aperitive cu foietaj – scurtă istorie
Aperitivele cu foietaj sunt considerate produse de patiserie a căror origine este în Franța și datează din a doua jumătate a secolului al XVII-lea. Paradoxal, cel cunoscut oficial ca inventatorul foietajului este un pictor pe numele său Claude Gellée. În copilărie acesta a fost ucenic la un patisier din Lorena și se spune că la un moment dat tatăl său s-a îmbolnăvit grav iar medicii i-au recomandat să consume doar făină, unt și apă. Fiul a încercat să încropească un preparat doar pe baza acestor ingrediente și așa a creat foietajul, care ulterior devenit un preparat folosit de cofetarii și patiserii din întreaga lume. Nu a trecut mult timp până când și bucătării au devenit interesați de acest preparat devenit atât de popular și așa au apărut primele apetitive cu foietaj.
Este imposibil de precizat care au fost cu adevărat primele aperitive cu foietaj și când au apărut pentru prima dată însă cert este că rețetele s-au diversificat rapid și continuă încă să se diversifice și în prezent. Așadar, apar permanent rețete noi de aperitive cu foietaj iar în continuare îți prezentăm câteva dintre ele.
Rețete de aperitive cu foietaj pentru orice ocazie
Există mai multe tipuri de aperitive cu foietaj care pot fi sub formă de rulouri, pateuri, tarte, mini-pizza, crochete sau plăcinte. Totodată, vorbim de o mare varietate și în ceea ce privește compoziția pentru că poți alege să prepari aperitive cu foietaj care conțin carne, pește, fructe de mare, diferite brânzeturi, legume, verdețuri sau fructe.
De asemenea, „jonglând” cu ingredientele te poți adapta tuturor preferințelor sau necesităților, cu aperitive cu foietaj pentru vegetarieni sau vegani, sau aperitive cu foietaj în ton cu celelalte preparate pe care urmează să le servești la felurile principale. Dar hai să nu mai lungim vorba și să trecem la prezentarea rețetelor de aperitive cu foietaj pe care ți le-am promis!
Plăcintă cu dovlecei și urdă
Ingrediente:
- Două foi de aluat de foietaj de aproximativ 400 de grame;
- 300 de grame de urdă;
- 2-3 dovlecei;
- Două linguri de ulei de măsline;
- Două ouă plus un gălbenuș;
- 100 de grame de smântână;
- 2-3 căței de usturoi;
- 100 de grame de cașcaval ras;
- Două linguri de lapte;
- Sare și piper, după gust.
Mod de preparare:
Mai întâi se spală dovleceii, se curăță de coajă și se dau pe răzătoare folosind fața cu găuri mari. Se storc apoi bine cu mâna, se adaugă sarea și se mai lasă o jumătate de oră la scurs într-o strecurătoare. Între timp, se amestecă într-un vas urda, smântâna, ouăle și cașcavalul ras, iar într-un castron separat se amestecă gălbenușul și laptele.
După cele 30 de minute, dovleceii rași se mai storc o dată pentru a elimina toată zeama, apoi se pune uleiul la încins. Usturoiul tăiat mărunt se călește în ulei 1-2 minute, după care se adaugă dovleceii rași și storși de zeamă. Se sotează cam 3 minute, până când se înmoaie, după care se mai storc o dată și se mai lasă la scurs până când se răcesc.
Până atunci poți pregăti prima foaie de aluat, care se pune într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Dovleceii se adaugă împreună cu piperul în vasul cu urda, smântâna cașcavalul și smântâna, se mai amestecă bine totul iar compoziția astfel obținută se întinde uniform pe foaia de aluat. Deasupra se întinde cealaltă foaie, care se unge cu amestecul de lapte și gălbenuș iar tava se bagă în cuptorul preîncălzit la180 de grade Celsius, unde se lasă la copt 40-45 de minute.
Aperitive cu foietaj, cașcaval și ketchup
Ingrediente:
- Două foi de aluat de foietaj
- 4 linguri de pastă de tomate;
- Două linguri de ketchup;
- Două lingurițe de oregano uscat;
- 250-300 de grame de cașcaval ras.
Mod de preparare:
Într-un bol se amestecă pasta de tomate cu ketchupul, după care una dintre foile de aluat se întinde într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se unge bine foaia pe toată suprafața cu amestecul de ketchup și pastă de tomate iar pe deasupra se presară uniform cașcavalul ras și oregano.
Se acoperă totul cu cea de-a doua foaie de aluat și se presează ușor pe margini, după care tava se ține la frigider un sfert de oră. După cele 15 minute foile se taie ușor în pătrățele de dimensiunea dorită, iar tava se mai ține la frigider încă 10 minute, cât timp cuptorul se încălzește la 200 de grade Celsius.
Din frigider, tava se bagă direct la cuptor unde se ține 10 minute la 200 de grade, după care temperatura se reduce la 180 de grade și se mai lasă încă 10 minute până când aluatul este bine rumenit.
Crochete din foietaj cu bacon
Ingrediente:
- O foaie de aluat de foietaj;
- 150-200 de grame de bacon tăiat în fâșii lungi;
- 100 de grame de parmezan sau cașcaval ras;
- Un ou;
- O linguriță de oregano uscat.
Mod de preparare:
Pentru că această rețetă se prepară foarte rapid, se începe prin a preîncălzi cuptorul la 180 degrade Celsius, astfel încât să fie pregătit de copt când vei termina de „aranjat” ingredientele.
Mai întâi se întinde foaia de aluat pe o suprafață tare, după care se bate bine oul și se unge cu el uniform foietajul crud. Se presară apoi cașcavalul ras sau parmezanul împreună cu oregano și se distribuie uniform pe toată foaia de aluat. După aceea se ia fiecare fâșie de bacon și se așează pe foaie lăsând un spațiu de 1-2 centimetri între ele. Cu ajutorul unui cuțit se decupează foaia de aluat în jurul fiecărei fâșii de bacon, apoi fiecare bucată se răsucește astfel încât să capete o formă spiralată.
Bucățile cu aluat și bacon se pun într-o tavă cu hârtie de copt care se bagă la cuptorul deja încins și se lasă 15-20 de minute, la aceeași temperatură de 180 de grade.
Rețete sub 400 de kcal cu pește și fructe de mare
31.01.2025