Medic specializat în cancer colorectal: „Iată 5 lucruri pe care nu le-aș face niciodată”
Prevalența cancerului colorectal a atins cote alarmante în lume, dar mai ales la noi. În România, cancerul colorectal a devenit cel mai des întâlnit tip de cancer, reprezentând 12,9% din cele peste 104.000 de noi cazuri de cancer care apar anual în țara noastră. La nivel mondial, maladia se poziționează pe locul trei în ceea ce privește incidența. Ce putem face pentru a ne reduce riscul de a dezvolta boala? Ne explică un medic gastroenterolog, care are de-a face cu cu această patologie.
25.03.2025


Timp estimat de citire:
8 minute, 56 secundePotrivit ultimelor date statistice disponibile (pentru anul 2022) pe platforma Globocan, în România, sunt depistate peste 13.500 de cazuri noi de cancer colorectal pe an. Ca pondere, boala a depășit cazurile de cancer de sân (12.685), pe cele de cancer de plămâni (11.716) și cancer de prostată (10.442). Pe glob, situația arată puțin diferit, cancerul colorectal ocupă a treia poziție în clasamentul afecțiunilor oncologice, cu o cotă de 9,6%, în urma cancerului de plămâni (12,4%) și a celui de sân (11.5%). În total, peste 1.900.000 de persoane din întreaga lume primesc un diagnostic de cancer colorectal în fiecare an. Este, așadar, o boală cu o frecvență alarmantă și e important să ne luăm măsuri suplimentare pentru nu scăpa lucrurile de sub control.
În acest sens, putem lua în considerare sfaturile oferite de medicii specialiști. Ca să fie mai convingătoare, dr. Ursina Teitelbaum, oncolog și șef de secție pentru cancere gastrointestinale la Centrul de Cancer Abramson al Penn Medicine, din SUA, a detaliat, pentru publicația Huffington Post, la ce strategii recurge personal. Iată care sunt, din punctul său de vedere, cele mai importante lucruri de avut în vedere pentru proteja sănătatea colonului.
„Nu mi-aș ignora niciodată istoricul familial”
Istoricul familial reprezintă unul dintre cei mai puternici factori de risc pentru cancerul colorectal. În general, 1 din 3 persoane diagnosticate cu cancer colorectal au membri ai familiei care au avut această boală. Există câteva motive pentru care cancerul poate apărea în aceeași familie: genetica, factorii de mediu comuni și o combinație a celor două, conform Societății Americane de Cancer.
Părinți, frați, bunici, veri, verișoare sau unchi și mătuși. Este important să cunoaștem dacă există cazuri de cancer colorectal în familia restrânsă și extinsă, pentru a ști cu ce riscuri ne confruntăm. În cazul în care un membru de gradul întâi al familiei tale a avut cancer de colon, de exemplu, vei fi sfătuit să începi screeningul pentru acest tip de cancer mai devreme. „Sănătatea colonului tău depinde de genele tale”, subliniază dr. Teitelbaum.
Aproape 20% dintre cazurile de cancer colorectal au un caracter familial. Dacă o rudă de gradul întâi a fost diagnosticată cu acest tip de cancer, riscul de a dezvolta boala crește semnificativ, având o probabilitate de două ori mai mare. În anumite situații, este recomandat să se înceapă procesul de screening din tinerețe și/sau să se apeleze la consiliere genetică.
Există unele sindroame ereditare care predispun la apariția cancerului colorectal, precum polipoza adenomatoasă familială. Persoanele afectate de această afecțiune pot dezvolta sute sau chiar mii de polipi în intestinul gros, la vârste tinere. Unii dintre aceștia pot evolua spre cancer înainte de 40 de ani, uneori chiar la vârsta de 20 de ani. De asemenea, sindromul Lynch este un alt factor de risc, în cadrul căruia o tumoare benignă colorectală poate să devină cancer într-un interval scurt, de 2-3 ani. Vârsta medie de diagnosticare a cancerului colorectal în acest caz este de aproximativ 45 de ani.
„Nu aș amâna niciodată testele de screening și colonoscopiile”

Numărul cazurilor de cancer colorectal a crescut rapid în rândul tinerilor. Deși boala afectează mai puțin de 1% dintre adulți, creșterea incidenței a făcut ca depistarea și diagnosticul precoce să fie mai importante ca niciodată.
Din acest motiv îngrijorător, medicii recomandă începerea screeningul prin colonoscopie sau teste pe bază de scaun de la vârsta de 45 de ani. Colonoscopiile regulate sunt esențiale mai ales pentru persoanele cu boli inflamatorii intestinale, cum ar fi colita ulceroasă sau boala Crohn, deoarece aceste afecțiuni pot crește riscul de cancer colorectal. E important de reținut, totodată, că și persoanele sănătoase, fără un istoric familial, pot dezvolta cancer colorectal.
„Indiferent cât de sănătos este stilul tău de viață, când ajungi la o anumită vârstă, trebuie să te supui screeningului”, avertizează dr. Teitelbaum. Testarea este cel mai bun mod de a depista cancerul de colon din timp și de a-l trata. Cu cât tratamentul este început mai devreme, cu atât șansele de a învinge boala sunt mai mari.
„Nu aș ignora niciun simptom ciudat sau anormal”
Medicii observă adesea că pacienții, în special cei mai tineri, scapă din vedere simptomele anormale, considerându-le ca fiind banale. Aceasta poate duce la diagnostice întârziate și un prognostic rezervat. Concluzia? Trebuie să fim foarte atenți la semnalele corpului.
Atenția trebuie să fie îndreptată mai cu seama asupra schimbărilor privind tranzitului intestinal. Dacă ai avut mereu scaune regulate, dar de la o vreme începi să ai probleme cu constipația sau observi urme sânge în scaun și ai dureri abdominale, mergi cât mai curând la un control medical. Diareea, oboseala sau anemia inexplicabilă sunt, de asemenea, semne care trebuie să te trimită la medic.
În situația în care se întâmplă ca medicul la care ajungi să nu ia în serios simptomele raportate, cere o a doua opinie. Dr. Teitelbaum ne încurajează să nu abandonăm demersurile de a lămuri situația, pentru că suntem primii responsabili pentru sănătatea noastră. „Dacă îți faci griji, trebuie să persiști”, spune ea.
„Nu aș subestima niciodată puterea unui stil de viață sănătos”

Deși cauzele cancerului de colon sunt încă insuficient înțelese, este cert faptul că mai mult de jumătate dintre cazuri au legătură cu factorii de stil de viață modificabili. Fumatul, consumul de alcool și un stil de viață sedentar contribuie considerabil la creșterea riscului de dezvoltarea a cancerului colorectal, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).
Dieta ta joacă, de asemenea, un rol important. Consumul crescut de carne roșie, alimente procesate, bogate în zahăr și grăsimi nesănătoase, dar și băuturi răcoritoare a fost asociat cu un risc mai mare de cancer colorectal. Legumele, fructele și cerealele integrale, pe de altă parte, au fost corelate cu un risc mai scăzut.
„Nu există un predictor perfect pentru cancerul de colon, dar, per total, un stil de viață sănătos poate ajuta la evitarea acestuia”, precizează dr. Teitelbaum.
„Nu aș evita niciodată să vorbesc despre scaune”
În final, dr. Teitelbaum ne îndeamnă să nu ne jenăm să vorbim despre scaune. Evident, nu cu oricine. Cu medicii, cu membrii familiei, cu prietenii cei mai apropiați. Cu cât vom vorbi mai deschis pe această temă, cu atât mai mult vom ajuta la desființarea stigmei asociată discuțiilor de acest tip.
Uneori, un scaun mai subțire, ca un creion, poate fi singurul semn că ceva nu este în regulă. Poate fi greu să-ți dai seama că acest lucru nu este normal, dacă nu discuți cu altcineva prin ceea ce treci.
Poate că nu e tocmai confortabil să vorbim despre scaune, dar trebuie să o facem, spune dr. Teitelbaum. „Scaunele sunt un indicator al sănătății, iar faptul că vorbești despre ele îți pot salva viața”, a conchis medicul.
Important de reținut

Cancerul colorectal este o afecțiune în care celulele maligne (canceroase) se formează în intestinul gros. Se poate dezvolta în colon, cea mai lungă parte a intestinului gros, caz în care poate fi numit cancer de colon. De asemenea, se poate dezvolta la nivelul rectului, parte terminală, dreaptă, a intestinului gros, care se încheie în anus. Atunci este denumit cancer rectal. De multe ori însă, cancerul de colon și cel rectal sunt grupate împreună sub termenul de cancer colorectal, deoarece prezintă multe trăsături comune.
Cancerul colorectal constituie o problemă majoră de sănătate publică, fiind cel mai frecvent diagnosticat tip de cancer din țara noastră. Este și o cauză semnificativă de mortalitate, ca urmare a diagnosticării tardive, în stadii avansate. Concret, în 2022, boala a condus la 7.381 de decese.
Maladia afectează mai mulți bărbați decât la femei. Potrivit datelor Globocan, în 2022, în România, s-au înregistrat 8.056 de diagnostice de cancer colorectal în cazul bărbaților, comparativ cu 5.485, în cazul femeilor.
Deși, în general, cancerul de colon este diagnosticat mai des după vârsta de 60 de ani, boala poate apărea la orice vârstă. La început, această afecțiune se prezintă sub forma unui polip mic, benign (necanceros), situat pe peretele interior al intestinului. În timp, acest polip se poate transforma în cancer.
Polipii sunt, de obicei, mici și, în cazurile în care produc simptome, acestea sunt adesea minore. De aceea, medicii recomandă teste de screening pentru cancerul de colon, pentru a identifica și îndepărta polipii înainte ca aceștia să devină tumori maligne.
Prevenția cancerului de colon
Riscul de a dezvolta cancer colorectal poate fi redus prin câteva măsuri simple, legate de stilul de viață:
- Dietă bogată în fructe, legume și cereale integrale
- Reducerea consumului de alcool
- Renunțarea la fumat
- Exercițiu fizic regulat
- Menținerea unei greutăți corporale adecvate
Semnale de alarmă în cancerul de colon
Tumorile localizate în colonul drept (colonul ascendent) sunt de obicei asimptomatice, dar pot apărea unele semne, cum ar fi:
- Anemie semnificativă
- Dureri abdominale difuze
- Balonare
- Scădere în greutate
- Oboseală
- Tulburări de tranzit intestinal
Tumorile localizate în colonul stâng (descendent și sigmoid) sunt mai frecvente și pot provoca simptome precum:
- Prezența sângelui în scaun
- Meteorism accentuat
- Tranzit intestinal alterat (o frecvență crescută a scaunelor diareice, constipație prelungită sau alternanță între diaree și constipație).
Surse:
https://gco.iarc.who.int/media/globocan/factsheets/populations/642-romania-fact-sheet.pdfhttps://www.esmo.org/content/download/67384/1215683/1/ESMO-ACF-Cancerul-Colorectal-Ghid-Pentru-Pacienti.pdfhttps://www.huffpost.com/entry/im-a-colorectal-cancer-doctor-here-are-5-things-id-never-do-goog_l_67dc3773e4b038b4d0a68261?d_id=8873083&ncid_tag=fcbklnkushpmg00000032&utm_medium=Social&utm_source=Facebook&utm_campaign=us_life&fbclid=IwY2xjawJN6TpleHRuA2FlbQIxMQABHdGOkIGoEJC41r6x7Ig9S_OALrEosVN-i9BBDYk0mMgkXEx-keF0fP7FsA_aem_hXvSTZ7aPY3cHCAFv_tAowhttps://www.mountsinai.org/health-library/diseases-conditions/colon-cancer
Foto: Shutterstock.com

Medic specializat în cancer colorectal: „Iată 5 lucruri pe care nu le-aș face niciodată”
25.03.2025