Făina de tapioca: ce este, beneficii și utilizări
Contrar primei impresii pe care o induce denumirea sa, făina de tapioca nu provine dintr-o plantă care se numește tapioca, din simplul motiv că o astfel de plantă nu există, iar termenul face referire la un tip de amidon obținut din rădăcina de manioc. Așadar, făina de tapioca este de fapt o făină obținută din rădăcina de manioc, însă nu trebuie confundată cu făina de manioc, pentru care se folosește aceeași materie primă prelucrată, însă printr-o procedură diferită.
03.04.2025


Timp estimat de citire:
8 minute, 20 secundeManiocul este un arbust specific regiunilor tropicale din America de Sud, cunoscut mai ales prin prisma faptului că din rădăcina lui se obține cianura – una dintre cele mai puternice otrăvuri. Făina de tapioca este însă un produs destinat consumului, deși provine din aceeași sursă din care provine și cianura, însă trebuie procurată din surse sigure.
În cele ce urmează îți vom dezvălui ce calități are făina de tapioca, cum se obține pentru a fi sigură pentru consum, cum poate fi utilizată și care sunt beneficiile sale.
Ce este făina de tapioca
Făina de tapioca este un agent de îngroșare folosit în domeniul culinar sub formă de amidon vegetal obținut prin procesarea rădăcinii unui arbore tropical numit manioc. Tapioca este denumirea pe care o poartă acest tip de amidon obținut din rădăcina de manioc și provine din cuvântul „tipióka” folosit de populațiile indigene din nordul Braziliei, despre care se presupune că au utilizau făină de tapioca încă dinainte de colonizare. Odată cu colonizarea Braziliei de către portughezi la începutul secolului XVI, făina de tapioca a ajuns și pe continentul european iar în zilele noastre este folosită în special ca alternativă la făina din grâu, pentru persoanele cu intoleranță la gluten.
Ca aspect, făina de tapioca seamănă mult cu făina de grâu rafinată, fiind o pubere fină de culoare albă, cu un gust neutru și care se dizolvă ușor în lichide.
Cum se obține făina de tapioca
Așa cum spuneam, făina de tapioca se extrage din rădăcina de manioc, așa că primul pas în procesul de producție este recoltarea acestei rădăcini bogate în amidon. După aceea, rădăcinile se curăță și sunt decojite pentru ca apoi să fie mărunțite bine pentru a elibera amidonul. Pentru a separa amidonul, rădăcinile mărunțite se spală cu apă, care se filtrează apoi pentru a o separa de fibrele solide. Rezultă astfel un amidon sub formă lichidă, care se lasă la uscat până când apa se evaporă complet. Ceea ce rămâne este amidonul numit și tapioca, iar prin măcinarea sa fină se obține produsul final, adică făina de tapioca.
Aceasta nu este unul și același lucru cu făina de manioc, care se obține tot din rădăcina acestui arbore însă de această dată rădăcina este curățată și lăsată la uscat, după care se macină mărunt, fără a se extrage doar amidonul, așa cum se întâmplă cu făina de tapioca.
Ce caracteristici are făina de tapioca
Făina de tapioca este o pulbere fină de culoare albă, cu un gust neutru, fără miros și ușor solubilă în apă sau alte lichide, cărora le conferă consistența unui gel datorită conținutului ridicat de amidon. Despre făina de tapioca nu se poate spune că este foarte hrănitoare întrucât conține în cantități mai mari doar fier și calciu, cărora li se mai adaugă potasiu și sodiu, dar în cantități nesemnificative.
În schimb, făina de tapioca este foarte generoasă când vine vorba de aportul caloric, o cantitate de 100 de grame conținând 348 de calorii. Acestea sunt furnizate de 87 de grame de carbohidrați proveniți în mare parte din amidon, la care se adaugă o cantitate nesemnificativă de alte zaharuri. În general, făina de tapioca nu conține grăsimi și nici proteine însă în anumite sortimente pot fi găsite cantități insignifiante din acești macronutrienți, care nu depășesc 0,2 grame la sută.
Făina de tapioca se remarcă însă datorită faptului că nu conține gluten, ceea ce o recomandă în dieta persoanelor cu intoleranță la această proteină care se găsește în făina de grâu, orz sau secară.
Ce beneficii aduce făina de tapioca
Datorită proprietăților sale, făina de tapioca este un ingredient căruia îi sunt asociate o serie de benefici pentru sănătate, pe care le prezentăm în cele ce urmează.
E bine tolerată de persoanele cu intoleranță la gluten
Spre deosebire de făina din grâu folosită în mod curent, făina de tapioca nu conține gluten – o proteină inofensivă dar care în cazul unor persoane nu este tolerată de sistemul digestiv. Este vorba de persoanele cu intoleranță la gluten sau boală celiacă, cărora această proteină le cauzează tulburări digestive. Așadar, făina de tapioca este o alternativă viabilă pentru această categorie de pacienți, care o pot consuma cu încredere.
Îmbunătățește digestia
Continuând comparația cu făina din grâu, făina de tapioca este mai ușor digerabiă, ceea ce o recomandă și în dieta pacienților cu afecțiuni cronice digestive precum diverticulita sau sindromul colonului iritabil. În același timp, făina de tapioca previne și ameliorează tulburările digestive întrucât amidonul pe care îl conține acționează și ca prebiotic, hrănind bacteriile din flora intestinală, cu un rol important in procesul de digestie.
Previne anemia
Făina de tapioca poate conține între 8% și 20% din doza zilnică de fier recomandată – un mineral important în formarea hemoglobinei prin intermediul căreia oxigenul este transportat în sânge. Deficitul de fier duce la apariția anemiei feriprive caracterizată de oxigenarea deficitară a organelor și țesuturilor pe fondul scăderii hemoglobinei. Prin urmare, făina de tapioca reduce riscul apariției anemiei, datorită aportului de fier.
Ajută la întărirea oaselor
Un alt mineral din făina de tapioca este calciul, indispensabil dezvoltării sistemului osos și menținerii rezistenței oaselor. O cantitate de 100 de grame de făină de tapioca aduce un aport de aproximativ 20 de miligrame de calciu, care este direcționat în cea mai mare parte către sistemul osos contribuind la creșterea densității osoase, implicit a rezistenței oaselor.
Conferă o doză importantă de energie
Prin carbohidrații simpli pe care îi conține, făina de tapioca oferă un boost de energie datorită faptului că aceștia eliberează rapid o doză mare de glucoză, care este principalul combustibil folosit de celule pentru producerea energiei. De aceea alimentele care conțin tapioca pot fi consumate ca energizant în timpul activităților fizice intense, care necesită un volum mai mare de energie.
Cum să integrezi făina de tapioca în alimentație
Cu toate beneficiile sale, făina de tapioca trebuie consumată cu moderație întrucât conține multe calorii ce pot favoriza excesul ponderal. Dacă te confrunți deja cu o astfel de problemă și vrei să slăbești, îți recomandăm să eviți pe cât posibil alimentele care conțin făină de tapioca și pe cele cu făină rafinată de grâu întrucât ambele au un aport caloric ridicat.
De altfel, făina de tapioca este recomandată preponderent persoanelor cu intoleranță la gluten sau cu afecțiuni digestive cronice, pentru persoanele sănătoase neexistând vreo diferență majoră intre această făină și cea obișnuită, din grâu sau alte cereale. Faptul că o persoană sănătoasă consumă alimente fără gluten nu atrage niciun beneficiu în plus întrucât această proteină este absolut inofensivă și nu are nicio legătură cu aportul de calorii sau creșterea glicemiei. Așadar, dacă nu ai intoleranță la gluten organismului îi este indiferent dacă îi oferi alimente care conțin sau nu această proteină.
Făina de tapioca este folosită preponderent ca agent de îngroșare datorită conținutului crescut de amidon, însă poate fi găsită ca ingredient și în paste sau blaturi pentru prăjituri.
Idei de rețete cu făină de tapioca
Nu putem încheia acest material fără a-ți oferi câteva idei de rețete simple și rapide pe bază de făină de tapioca.
Budincă
Se pune la încălzit lapte, care poate fi și de origine vegetală precum cel de migdale, și se adaugă treptat făină de tapioca până când lichidul se îngroașă și devine gelatinos. Se îndulcește cu miere sau stevia iar după preferințe pot fi adăugate bucăți de fructe, vanilie, scorțișoară sau ghimbir. După ce se răcește se mai ține 1-2 ore la frigider.
Clătite
După rețeta clasică, se amestecă ouă, lapte, puțină sare și făină de tapioca obținând astfel un aluat gros care se coace la tigaie pentru a-l transforma în foi de clătite care se servesc după preferințe cu dulceață, cremă de fructe, înghețată sau siropuri dulci
Batoane energizante
Pentru această rețetă poți folosi fructe uscate, fructe de pădure, nuci și semințe alături de miere și făină de tapioca. Toate ingredientele se amestecă bine într-un bol, după care compoziția se întinde într-o tavă și se lasă la frigider până se întărește. După aceea se taie cu un cuțit în forma unor batoane pe care le poți consuma în timpul activităților fizice pentru a-ți da energie.

Făina de tapioca: ce este, beneficii și utilizări
03.04.2025