E sigur să mănânci cartofi încolțiți? Experții lămuresc dilema
Cartofii sunt o legumă versatilă și nutritivă. Fie că sunt prăjiți, copți sau făcuți piure, fac deliciul multor persoane. Totuși, înainte de a pune cartofii în tigaie sau să-i dai la cuptor, trebuie să te asiguri că aceștia nu-ți vor pune sănătatea în pericol!
03.04.2025


Timp estimat de citire:
5 minute, 18 secundeProbabil nu există săptămână în care să nu ai cel puțin o dată în meniu vreun fel de mâncare cu cartofi. Așadar, cartofii sunt prezenți adesea pe lista de cumpărături, iar unele gospodării sunt nelipsiți din cămară, fiind un aliment de bază al familiei. Ei bine, cu siguranță ți s-a întâmplat, mai ales spre primăvară, să descoperi că aceștia dau să încolțească sau chiar au încolțit. Ce e de făcut în astfel de situații? E sigura sau nu să fie consumați cartofii încolțiți? Să vedem ce spun experții.
Aspecte importante de avut în vedere
Cartofii pot fi un aliment valoros într-o dietă echilibrată, dacă sunt consumați cu moderație, preparați, dar și depozitați corespunzător. Cu toate că, în majoritatea cazurilor, sunt complet siguri pentru consum, cartofii care apucat să încolțească sau au pete verzi trebuie evitați. Aceasta deoarece conțin un nivel mai mare de toxine care pot crește riscul de îmbolnăvire după consum.
„Cartofii conțin două toxine naturale denumite glicoalcaloizi – solanină și caconină – , aceste substanțe fiind prezente în toată leguma. Concentrațiile cele mai mari de toxine se găsesc însă în «ochii», coaja verde și mugurii care se formează pe cartof”, a explicat Lauren Harris-Pincus, o celebră expertă în științele nutriției din SUA, pentru EatingWell. Speaker și autoare de cărți, ea este și membră a panelului de experţi US News, care stabilește topul anual al celor mai bune diete din lume, pe mai multe categorii.
Dieteticiana precizează că nu culoarea verde în sine este problema. Aceasta nu este toxică, deoarece provine din clorofilă. Petele verzi sunt însă un semnal vizual important, indicând faptul că în cartofi există o cncentrație excesivă glicoalcaloizi.
De ce nu ar trebui să consumi cartofi încolțiți?

Încolțirea înseamnă că nivelul toxinelor este prea mare și cartoful nu mai este sigur pentru consum, avertizează dr. Andrew Stolbach, toxicolog și medic de urgență la Spitalul Johns Hopkins, din SUA.
„Glicoalcaloizii cauzează disconfort gastrointestinal – crampe, diaree, greață și vărsături. Teoretic, oamenii pot suferi scăderi ale tensiunii arteriale, pot avea febră, simptome neurologice și chiar pot muri, dar aceasta este o raritate extraordinară. Majoritatea oamenilor se vor confrunta doar cu un disconfort gastrointestinal ușor”, a precizat medicul pentru aceeași publicație.
Trebuie menționat, totuși, că au existat câteva cazuri rare de decese din cauza intoxicațiilor cu cartofi, potrivit unui studiu din 2024 publicat în „Journal of Experimental and Basic Medical Sciences”. În general, simptomele sugestive apar la câteva ore după consum. Uneori însă, poate dura până la o zi.
Potrivit medicului, de obicei, tipul acesta de intoxicare alimentară poate fi gestionat în siguranță la domiciliu. Cu toate acestea, dacă ai semnale că lucrurile devin mai grave, nu ezita să ceri ajutor medical.
Cum poți reduce riscul de toxicitate
Cel mai sigur mod de a evita expunerea la toxine este să arunci cartofii care prezintă pete verzi sau încolțiri. Dacă observi doar mici încolțiri sau pete verzi, poți încerca să le îndepărtezi cu un cuțit ascuțit, cu toate că, potrivit medicului, acest lucru nu este recomandat.
„Aceste substanțe chimice naturale nu sunt eliminate prin prăjire, coacere, gătire la microunde sau prin fierbere. Tăierea încolțirilor și a cojii verzi va reduce, dar nu va elimina, expunerea”, atenționează dr. Stolbach.
De asemenea, trebuie menționat că, deși consumul cojii de cartof oferă mai mulți nutrienți, inclusiv fibre, coaja este locul unde se află majoritatea toxinelor atunci când sunt prezente încolțiri sau pete verzi. „Eu folosesc un cuțit mic pentru a scoate ochii după ce am tăiat încolțirile, iar dacă există o zonă mai mare care pare verde, arunc cartoful”, a mărturisit Harris-Pincus.
Cum să depozitezi corect cartofii pentru a preveni încolțirea

Pentru a preveni deteriorarea cartofilor, este important să îi depozitezi corect. Harris-Pincus recomandă să cumperi doar cantitatea necesară de cartofi, pentru a evita risipa și a preveni apariția încolțirii. „Dacă ai de rezervă, depozitează-i într-un loc răcoros și întunecat și asigură-te că îi ții departe de ceapă, care eliberează gaze și poate face cartofii să încolțească mai repede”, spune specialista.
Este important de evitat expunerea cartofilor la lumina directă a soarelui, deoarece aceasta favorizează acumularea de solanină în coaja acestora. „Temperaturile ridicate sau expunerea la lumină pot determina înverzirea mai rapidă a cartofilor”, a punctat dieteticiana.
Din cu totul alte motive, ar trebuie evitată și păstrarea cartofilor în frigider, cu excepția cazului în care aceștia au fost gătiți parțial mai întâi. „Temperaturile scăzute, sub 10°C, determină conversia amidonului cartofului în zahăr, ceea ce rezultă într-un gust dulce și o decolorare atunci când sunt gătiți”, a menționat Harris-Pincus.
În cele din urmă, pentru a ajuta cartofii să reziste mai mult, nu te grăbi să-i speli, în ideea de a-i depozita curați. Lasă-i așa cum îi cumperi și spală-i doar atunci când ești gata să-i gătești, deoarece orice umiditate poate duce la alterarea timpurie. Tocmai de aceea, cartofii prespălați nu vor rezista la fel de mult după ce îi cumperi.
De reținut!
Cartofii pot fi o parte sănătoasă și gustoasă a unei diete variate. Cartofii încolțiți sau cu pete verzi pot conține toxine. Așadar, dacă nu poți îndepărta complet aceste părți, cel mai bine este să îi arunci. Pentru a preveni riscurile, asigură-te că depozitezi cartofii într-un loc răcoros și întunecat și nu îi speli înainte de a-i găti. Astfel, vei putea să te bucuri de beneficiile acestei legume fără griji!

Făina de tapioca: ce este, beneficii și utilizări
03.04.2025