O strategie simplă, mai eficientă decât dietele de slăbit
Kilogramele în plus pot deveni o povară greu de purtat, iar găsirea unei soluții care chiar să funcționeze nu e tocmai floare la ureche. Iată că oamenii de știință vin cu o veste formidabilă. Susțin că au identificat o metodă de slăbit ușor de aplicat, care ar putea aduce rezultate mult mai bune decât dietele restrictive obișnuite. Sună grozav, nu-i așa?
04.04.2025


Timp estimat de citire:
5 minute, 36 secundeCând vine vorba de slăbit, numărul de opțiuni poate fi copleșitor. Există nenumărate diete și fel de fel de programe, care promit să te ajute să îmblânzești cântarul. Unele chiar o fac, însă e nevoie să urmezi planuri alimentare speciale și să te ții serios de toate regulile pe care le impun. Este și motivul pentru care multe persoane fie nu se încumetă să se apuce de o dietă de slăbit, fie încep, iar la un moment dat abandonează demersul. Indiferent de categoria din care faci parte, descoperirea anunțată de un nou studiu te va bucura nespus.
Reguli mai puține, rată de succes mai mare
O echipă de cercetători de la Universitatea Colorado, din SUA, susține că o abordare simplă s-a dovedit a avea un efect mai mare în ceea ce privește scăderea în greutate, comparativ cu numărarea constantă a caloriilor. Vorbim despre rutina de post intermitent 4:3. Spre deosebire de o dietă de slăbit hipocalorică, aceasta presupune limitarea consumului de calorii doar timp de trei zile pe săptămână. În celelalte patru zile, poți mânca normal.
Oamenii de știință au stabilit că acest tip de post intermitent a dus, în medie, la o pierdere în greutate de 7,6% pe parcursul unui an, față de doar 5% cât s-a obținut printr-o dietă tradițională de restricție calorică zilnică.
E adevărat, diferența nu este enormă, însă este notabilă. În plus, sugerează că, cel puțin pentru unele persoane, varierea restricțiilor dietetice ar putea fi mai eficientă – și mai ușor de respectat – decât menținerea unei limite zilnice de calorii.
„Pentru mine, a fost surprinzător și entuziasmant să observ că [această metodă] a fost mai eficientă”, a mărturisit dr. Victoria Catenacci, co-autor principal și profesor asociat de endocrinologie la Universitatea Colorado, cu specializare în medicina obezității.
De fapt, spune ea, mesajul cel mai important este acela că acum există dovezi clare care pot recomanda această strategie dietetică. „Este o alternativă bazată pe dovezi, în special pentru persoanele care au încercat o dietă hipocalorică obișnuită și au găsit-o dificilă”, a punctat dr. Catenacci, observând că diferența între rezultatele de pierdere în greutate a fost relativ modestă.
Ce s-a întâmplat, mai exact

Pentru acest studiu, cercetătorii au recrutat 165 de participanți cu greutate excesivă sau obezitate, cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani. Dintre aceștia, unii au fost rugați să urmeze un regim de post intermitent 4:3, iar alții – o dietă bazată pe restricție calorică zilnică. Experimentul a durat 12 luni. Mai trebuie precizat faptul că, pe lângă modificările privind dieta, toții subiecții au primit recomandări pentru creșterea nivelului de activitate fizică.
Grupul care a ținut post intermitent a fost instruit să reducă aportul obișnuit de calorii cu 80% în trei zile din șapte, fără restricții în celelalte patru zile (deși mâncatul sănătos era totuși recomandat). Pentru a respecta limita totală, grupul care a urmat dieta tradițională de slăbit a fost instruit să restricționeze consumul de calorii cu 34% în fiecare zi.
Pierderea în greutate a variat în ambele grupuri, dar participanții din grupul care a aplicat metoda postului intermitent 4:3 au prezentat o scădere medie de 7,7 kg. În celălalt grup, rezultatul mediu a fost de 4,8 kg. Au fost observate și câteva mici îmbunătățiri ale unor markeri ai sănătății, cum ar fi tensiunea arterială. Acestea au fost înregistrate în ambele grupuri, dar și aici au existat diferențe.
Mai bine de jumătate versus mai puțin de jumătate

Unul dintre scopurile studiului a fost să constate câți dintre acești participanți au dat jos 5% din greutatea pe care au avut-o inițial. Este un prag de referință pentru pierderea în greutate, întrucât, de obicei, e asociat cu schimbări semnificative din punct de vedere clinic la capitolele: tensiune arterială, glucoză și hemoglobină A1C. Reprezintă, așadar, o țintă prioritară în majoritatea programelor de slăbit, care vizează îmbunătățirea sănătății, nu doar subțierea siluetei.
Datele au relevat că în grupul postului intermitent 4:3, acest prag a fost atins de 58% dintre participanți, în timp ce în grupul celălalt – de numai 47% dintre subiecți.
„Am ajuns să observăm schimbări mai favorabile în ceea ce privește tensiunea arterială sistolică, colesterolul total, glucoza à jeun și hemoglobina A1C în grupul cu post intermitent 4:3, comparativ cu grupul care a ținut dieta hipocalorică. Acestea au fost rezultate secundare, așa că avem nevoie de un studiu mai amplu în care să analizăm aceste schimbări, pentru a face declarații concludente cu privire la schimbările care se întâmplă”, a precizat cercetătoarea Danielle Ostendorf, într-un amplu interviu, în tandem cu dr. Catenacci, despre rezultatele studiului.
Considerații importante
Trebuie subliniat faptul că participanții au fost lăsați de capul lor să țină programele de slăbit. Ei au trebuit să raporteze singuri ceea ce mâncau și ce consum de energie aveau. Astfel, deși cei din grupul postului intermitent au oferit informații doar pentru zilele de post, este posibil să fi limitat consumul de calorii și în zilele fără post. A fost însă la latitudinea lor dacă s-o facă sau nu.
Cercetătorii cred că participanții care au ținut postul intermitent au reușit într-o măsură mai mare să respecte programul de slăbit, lucru care a influențat în cele din urmă rezultatele. E un aspect pozitiv considerabil, având în vedere că programele de scădere în greutate sunt mai eficiente, dacă sunt mai ușor de urmat.
În ciuda acestor nuanțe, postul intermitent este câștigător aici. S-au publicat multe cercetări pe tema postului intermitent în ultimii ani, evidențiind atât potențialele beneficii, cât și posibilele dezavantaje, dar ceea ce știm sigur este că obezitatea este în creștere – și avem nevoie de abordări mai eficiente și personalizate pentru a o combate.
Cercetarea a fost publicată în „Annals of Internal Medicine”.
Foto: Shutterstock.com

Idei de mâncăruri ușoare, de dietă, pentru anotimpul cald
25.03.2025