Alergie oculară: cauze, factori de risc și soluții
Alergiile, mai ales alergiile oculare, sunt adesea întâlnite primăvara, aceasta fiind perioada în care apar cei mai mulți factori declanșatori. În acest sezon, polenul este principalul vinovat pentru alergii, în special cel provenit de la copaci, ierburi și flori. Când acesta pătrunde în ochi și pe căile respiratorii poate provoca numeroase simptome neplăcute, precum cele enumerate mai jos:
15.04.2025


Timp estimat de citire:
6 minute, 19 secunde- lăcrimare în exces;
- mâncărime a ochilor;
- roșeață a ochilor;
- umflarea pleoapelor;
- senzație de ochi uscați și iritați;
- fotofobie;
- strănut;
- respirație șuierătoare;
- congestie nazală;
- rinoree;
- senzație de mâncărime în gât;
- oboseală;
- cefalee.
Cum recunoaștem o alergie oculară
Așa cum spuneam, în această perioadă suntem mai predispuși la alergii, în special la alergii oculare. Acestea se manifestă prin:
- Lăcrimare excesivă – ochii pot deveni iritați și pot începe să lăcrimeze pentru a elimina alergenul care le provoacă disconfort.
- Mâncărime a ochilor – senzația de disconfort cu mâncărime și iritație a ochilor este întâlnită adesea în cazurile de alergie.
- Roșeața ochilor – vasele de sânge de la suprafața ochilor devin dilatate și vizibile.
- Umflarea pleoapelor – cunoscutul simptom de “ochi umflați” este cauzat de inflamație. Aceasta poate provoca și durere la nivelul pleoapelor.
- Senzația de ochi uscați – din cauza iritației, ochii pot da senzația de uscăciune și arsură.
- Fotofobia – sensibilitatea la expunerea la lumină poate crește din cauza inflamației oculare.
Fiind o formă de conjunctivită alergică, reacție a sistemului imunitar la substanțele alergene, trebuie avute în vedere câteva metode de prevenție. Evitarea expunerii la polen sau la alți alergeni în special în zilele cu vânt puternic sau când nivelul polenului este ridicat (se poate urmări prin aplicații sau site-uri care monitorizează polenul), pentru a reduce simptomele unei alergii oculare.
Utilizarea ochelarilor de soare protejează ochii de polen și de alte iritații. Păstrarea geamurilor închise pentru a reduce riscul pătrunderii de polen în locuință ajută în caz de alergie oculară. Folosirea unor picături oculare antihistaminice poate ajuta la calmarea simptomelor alergice. Însă, dacă simptomele sunt severe, este important să se ceară sfatului unui medic, care poate prescrie tratamente mai adecvate sau poate recomanda efectuarea anumitor teste alergologice.
Diagnosticare alergie oculară
Diagnosticarea alergiilor oculare se face, de obicei, printr-o combinație de evaluări clinice și teste specifice. Printre acestea se numără istoricul medical al pacientului, examinarea, dar și testele alergologice.
Istoricul medical al pacientului
Medicul consultă pacientul, cerându-i informații despre simptome; când apar (de obicei primăvara), cât de severe sunt și dacă există antecedente de alergii în familie sau personale. De asemenea, va întreba despre alți factori de mediu care ar putea contribui (de exemplu, expunerea la polen, praf sau animale).
Examinare oculară
Un oftalmolog va examina ochii pentru a observa dacă există semne de inflamație, roșeață, lăcrimare excesivă sau alte simptome care indică o reacție alergică. În unele cazuri, se pot face teste precum măsurarea cantității de lacrimi sau evaluarea răspunsului ochiului la stimulii alergeni.
Teste de alergie
Testul cutanat (prick test) – se aplică pe pielea pacientului o cantitate mică de alergen pentru a verifica reacția sistemului imunitar. Dacă există o reacție alergică, zona se va înroși sau va forma o umflătură.
Testul de sânge (IgE specific) – se măsoară nivelul de anticorpi IgE specifici pentru polen sau alți alergeni. Acest test este util mai ales când pacientul nu poate face un test cutanat din cauza sensibilității pielii.
Tratamente în caz de alergie oculară
Tratamentul pentru alergii oculare depinde de severitatea simptomelor și de răspunsul pacientului la diverse terapii. Specialiștii recomandă câteva opțiuni de tratament în caz de alergii oculare, enumerate în continuarea articolului.
Evitarea expunerii la alergeni
Evitarea expunerii la alergeni este cea mai eficientă metodă de prevenire a simptomelor de alergii oculare. În perioada de primăvară, când polenul este mai prezent în atmosferă, se recomandă evitarea plimbărilor prin parc, în aer liber, în zone cu pajiști cu flori, în special în zilele cu vânt puternic, atunci când nivelul polenului este crescut.
Antihistaminicele
Picăturile oculare antihistaminice ajută la reducerea inflamației și a mâncărimii provocate de alergii oculare. Sunt disponibile fără prescripție medicală sau pot fi achiziționate pe bază de rețetă, la recomandările specialistului.
Antihistaminice orale se admnistrează dacă alergia este severă sau implică și alte simptome (de exemplu, nas înfundat, strănuturi), medicul poate recomanda antihistaminice orale, care pot ajuta la reducerea tuturor simptomelor provocate de aceste alergii oculare.
Stabilizatori ai mastocitelor
Mastocitele sunt celule implicate în funcționarea sistemului imun, care pot preveni eliberarea histaminei și ale altor substanțe chimice care provoacă inflamarea ochilor. De obicei, mastocitele sunt folosite pentru a preveni simptomele alergiilor oculare, nu pentru a le trata în momentul în care apar.
Corticosteroizii pentru alergie oculară
În cazurile mai severe de alergii oculare, medicul poate prescrie picături oftalmice cu corticosteroizi, pentru a reduce inflamația puternică. Acestea nu se recomandă pe termen lung, deoarece pot cauza efecte secundare la nivelul ochilor.
Imunoterapia
Dacă alergiile sunt severe și nu se ameliorează cu alte tratamente, imunoterapia poate fi o opțiune. Aceasta presupune administrarea treptată a unei cantități mici de alergen, cu scopul de a “antrena” sistemul imunitar să răspundă mai puțin intens. Este un tratament pe termen lung și trebuie realizat sub supravegherea unui specialist.
Lacrimile artificiale ajută în caz de alergie oculară
Lacrimile artificiale ajută la hidratarea ochilor și la ameliorarea senzației de uscăciune sau iritație, frecvent întâlnită în cazul alergiilor ocular provocate de factorii de mediu: vânt, praf, poluare, polen și de aerul condiționat.
Aceste picături oftalmice ajută la reducerea roșeții și a umflăturii din jurul ochilor,. Picăturile de ochi pot fi de mai multe tipuri: picături de ochi lubrifiante (lacrimile artificiale), picături de ochi antibacteriene, picături de ochi antialergice, picături antiinflamatoare sau picături de ochi folosite pentru stabilirea unui diagnostic.
Pentru a reduce simptomele alergiilor oculare, se poate folosi o soluție oftalmică, sterilă, lubrifiantă, hidratantă, calmantă, protectoare și reconfortantă, izotonă, biocompatibilă, precum Assista Oftapic Allergy. Aceasta reduce iritația, senzația de corp străin în ochi și mâncărimea, ameliorând stresul ocular, alergiile și conjunctivitele alergice. Produsul este compatibil cu lentilele de contact și este compatibil cu tratamentele homeopate.
Assista Oftapic Allergy este o soluție oftalmică de tip tampon, cu extract fluid de Helichrysum (Helichrysum italicum), care se poate utiliza de mai multe ori pe zi, în funcție de necesitate sau după recomandările medicului curant, și se poate achiziționa din farmaciile Catena și online de pe springfarma.com
Gestionare alergie oculară
Spălatul pe față și ochi pentru a îndepărta polenul, ajută în caz de alergii oculare. Folosirea ochelarilor de soare poate ajuta la protejarea ochilor de polen și de alte particule iritante. Geamurile închise din casă în perioadele de vârf ale polenizării ajută în caz de alergii oculare. Curățarea locuinței pentru a îndepărta praful și alergenii din aer ajută în acest sens. Dacă simptomele persistă sau devin mai severe, este important ca pacientul să se adreseze unui specialist care să prescrie tratamentele adecvate acestor alergii oculare.

Infecția cu Adenovirus: Transmitere, Simptome și Prevenție
14.04.2025