A fi slab sau gras: femei vs. barbati
Suntem cu totii mai preocupati de aspectul nostru decat ne place sa recunoastem. Dar aceasta nu este neaparat un semn de „orgoliu”… Ingrijorarea cu privire la aspectul nostru fizic este destul de normala si de inteles, dat fiind faptul ca persoanele atractive au avantaje distincte in societatea noastra.
12.04.2011
Timp estimat de citire:
4 minute, 4 secundeAstfel, studiile arata:
• Candidatii atractivi au o sansa mai buna de a obtine locuri de munca si de a primi salarii mai mari;
• In instanta, oamenii atractivi sunt gasiti vinovati mai rar;
• De asemenea, credem ca „ceea ce este frumos este bun” – o credinta irationala, dar profunda, conform careia oamenii atractivi din punct de vedere fizic poseda si alte caracteristici, cum ar fi: inteligenta, competenta, aptitudinile sociale si chiar virtute morala.
De aceea nu este surprinzator faptul ca atractivitatea fizica este de o importanta covarsitoare pentru noi.
Ceea ce oamenii vad si modul in care reactioneaza la reflexia lor intr-o oglinda va varia in functie de: sex, varsta, etnie, orientare sexuala, stare de spirit, tulburari de alimentatie, ceea ce vad la televizor, ceea ce au citit reviste, daca sunt casatoriti sau singuri, ce fel de copilarie au avut, daca practica sporturi, etc.
Femeile, mult mai critice cu propria imagine
Toate lucrarile de cercetare realizate asupra imaginii de sine arata ca femeile sunt mult mai critice in ceea ce priveste aspectul lor decat barbatii – mult mai putin susceptibile sa admire ceea ce vad in oglinda. Pana la 8 din 10 femei vor fi nemultumite de imaginea lor din oglinda, si mai mult de jumatate pot chiar vedea o imagine distorsionata.
Barbatii sunt mult mai predispusi sa fie multumiti sau indiferenti de ceea ce vad in oglinda. Cercetarile arata ca barbatii au, in general, o imagine de sine pozitiva in comparatie cu femeile – ei pot chiar tinde sa isi supraestimeze atractivitatea. Unii barbati, atunci cand se privesc in oglinda, nu pot vedea literalmente defecte in aspectul lor.
De ce sunt femeile mult mai auto-critice decat barbatii?
Deoarece femeile sunt judecate dupa aspectul lor mai mult decat barbatii, si standardele de frumusete feminina sunt considerabil mai ridicate si mai inflexibile. Expunerea constanta la imagini idealizate ale frumusetii feminine la TV, reviste si panouri publicitare face ca femeile ce arata exceptional de bine sa para normale si cele ce nu indeplinesc in totalitate standardele de perfectiune sa para anormale si urate. Majoritatea femeilor incearca sa realizeze de fapt imposibilul, deoarece standardele de frumusete feminina, in fapt, au devenit treptat din ce in ce mai nerealiste, in decursul secolului nostru.
S-a estimat ca femeile tinere vad acum mai multe imagini de femei extraordinar de frumoase intr-o singura zi, decat au vazut mamele lor pe parcursul intregii lor adolescente.
Distorsionarea imaginii de sine incepe la o varsta foarte frageda
Copiii incep sa se recunoasca in oglinzi la varsta de aproximativ doi ani. Fetelor incepe sa le displaca ceea ce vad in oglinda cativa ani mai tarziu. Baietii s-au dovedit a fi semnificativ mai putin critici cu aspectul lor fizic: intr-un studiu, fetele cu greutate normala si-au exprimat ingrijorarea legata de aspectul lor in mod considerabil mai mult decat baietii obezi. Baietii trec si ei printr-o faza scurta de nemultumire in legatura cu aspectul lor in adolescenta timpurie, dar schimbarile fizice asociate cu pubertatea ii aduc in curand mai aproape de idealul masculin – adica ajung mai inalti, mai lati in umeri, cu mai multa masa musculara.
Pentru fete, pubertatea nu face decat sa agraveze lucrurile. Schimbarile fizice normale – cresterea in greutate, adaosul de grasimi pe corp, mai ales pe solduri si coapse, le duce si mai departe de idealul feminin cultural.
Pana la 80% dintre femei isi supraestimeaza greutatea
O cercetare indica faptul ca printre femeile de peste 18 ani care se uita in oglinda, cel putin 80% sunt nemultumite de ceea ce vad. Cei mai multi dintre noi au auzit ca anorexicii se vad pe ei insisi ca fiind altfel decat sunt in realitate, dar unele cercetari recente indica faptul ca acest tip de distorsionare a imaginii corporale nu este in niciun caz limitata la cei ce sufera de tulburari de alimentatie – in unele studii se arata ca pana la 80% din femei isi supraestimeaza greutatea corporala.
Cercetarile confirma ceea ce majoritatea dintre noi stiu deja: ca principalul motiv de nemultumire pentru cele mai multe femei este marimea si forma trupurilor lor, in special aspectele legate de solduri, talie si coapse.
In cele mai recente cercetari, exista insa unele dovezi ale unei cresteri a nemultumirii legate de aspectul corporal si in randul barbatilor.
Cei mai multi dintre noi sunt constienti de accentul pus pe aspectul fizic in societatea noastra si stim ce standarde sociale de frumusete sunt sanctionate social. Dar nu toti dintre noi accepta sau „internalizeaza” aceste standarde: indivizii mai putin inclinati spre a fi influentati de normele sociale impuse, care resping standardele actuale de frumusete sunt mult mai susceptibili de a avea o imagine de sine fizica pozitiva!
Psiholog Carmen Maria Finat
Expert: Oamenii sănătoși și creativi au în comun aceste 6 lucruri
07.10.2024