A urma o dietă poate fi ușor sau greu
A ține o dietă de slăbit și a te menține la o anumită greutate nu este deloc ușor. Înainte de a începe un program de slăbire, este indicat să urmezi niște pași care te-ar putea ajută să obții și apoi să-ți menții o greutate normală.
01.07.2007
Timp estimat de citire:
4 minute, 9 secundeMotivează-te pentru a slăbi
Găsirea motivațiilor pentru a urma o dietă este un prim pas. Mulți oameni încearcă să slăbească având ca țintă un singur scop: să piardă din kilograme. Pentru ca acest lucru să se îndeplinească este nevoie să crezi în ceea ce vrei să faci și că acest lucru este benefic în primul rând sănătății tale și mai apoi aspectului tău fizic. În orice caz, motivația, efectuarea de exerciții fizice și schimbarea stilului de viață prin modificarea alimentației duc, pe termen lung, la controlul greutății.
Din punct de vedere psihologic, se știe cât de mare este influența psihicului asupra oricărui tip de hotărâre. Iar atunci când tu decizi că este imperios necesar să îți schimbi fie casa, fie mașina, fie, în cazul nostru, regimul alimentar, se știe că acest lucru se va îndeplini. Și se spune că atunci când îți doreșți ceva foarte mult, tot universul contribuie pentru ca dorința ta să se îndeplinească.
Propune-ți obiective realizabile
Dieta care va avea cel mai mare succes este accea în care tu, cel care ai dorința de a fi sănătos, ți-ai stabilit două-trei ținte pe care să le poți atinge. A avea în gând mai multe lucruri este un lucru de neatins și ușor de uitat. Când spui “să fac mai multe exerciții” este un lucru minunat, dar la care renunți ușor. Ca o paranteză vă voi spune o glumă: Un tip hotărâse să meargă la sala de fitness și după un timp, indignat că nu a slăbit, spune: “Am plătit o mare de bani pe abonament și trebuia să mai merg și la sala!”
Voi enumera câteva din sfaturile pe care le poți folosi când începi o dietă
Nu te grăbi. Dieta de slăbit presupune o schimbare în stilul tău de viață și acest lucru nu se întâmplă peste noapte.
Poți greși. Să știi că există posibilitatea să mai greșești, adică să mănânci o dată altceva decât ți-ai propus.
Fii perfecționist. Poți mânca 100 de calorii în plus, însă când aduni mai multe sute de calorii acest lucru se întoarce împotriva ta.
Suportul acordat de cei din jur atunci când începi o dietă este important, neexistând astfel șansa de a “te sabota” invitându-te să mănânci anumite alimente nepermise.
Esențial este să ai răbdare. Există o perioadă în care, în orice tip de dietă, apare faza de platou. Faza în care cântarul rămâne într-o singură poziție, care nu e plăcută vederii tale, în care nu se mai observă scăderea în greutate. Este important să îți păstrezi noul stil de viață și doar așa vei vedea și rezultatele.
Recompensează-te. E greu și nu prea plăcut să fii la dietă, să fii privat de “bunătăți”! Dacă îți vei acorda mici recompense, care să te bucure și să te ajute să mergi mai departe, atunci nici psihic nu vei fi demoralizat, deoarece o mică bucurie șterge depresia cauzată în acest caz de lipsa anumitor alimente. Ascultă muzică, citește, vizionează un film, fă o plimbare de voie în parc! Ai grijă însă ca recompensele să nu fie în mâncare!
Bucură-te de rezultatele obținute
Pentru mulți oameni, a scădea în greutate este mai ușor decât a se menține la greutatea normală. Este important să îți aminteșți că a mânca sănătos este un scop pentru un timp îndelungat, nu un proiect pentru o perioadă scurtă de timp. Dacă aceasta a fost o problemă pentru ține în trecut, e necesar să îți dezvolți o strategie de menținere în timp a noii tale vieți. Un specialist nutriționist, consilier pe probleme de alimentație, te poate ajuta să-ți faci acest plan și să-ți menții obiceiurile sănătoase chiar și după ce ai ajuns la greutatea ideală.
Când te simți bine, ești sănătos, ai o înfățișare agreabilă. Când te miști cu ușurință și ți-ai dovedit că poți fi altfel, că viața ta s-a schimbat în bine, crește stimă de sine și încrederea în propriile forțe și astfel psihicul și fizicul converg în a te desăvârși ca persoană unificată.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Tot ce trebuie să știi despre dieta Ikanos
14.11.2024