A venit vara si in farfuria dumneavoastra
A sosit vara, anotimpul culorilor, al caldurii, al savorii… sezonul ideal pentru a va pune “soarele” in farfurie. Coltul legumelor din supermarketuri a devenit parca, dintr-o data, mai colorat, iar legumele si fructele proaspete, cu un gust minunat, ne fac cu ochiul din ladite! Vara este anotimpul ideal pentru a adopta un stil de viata sanatos si pentru modificarea dietei in sensul unei diete hipocalorice, dar bogata in nutrimenti, pe care fructele si legumele de vara ni le asigura din plin!
21.05.2012
Timp estimat de citire:
3 minute, 39 secunde
Dieta de vara – predominant vegetariana!
Una dintre conditiile esentiale intr-o alimentatie sanatoasa ar fi aceea ca alimentele sa fie cat mai proaspete sau cu timp minim de conservare. Ceea ce vara ne ofera din plin sunt fructele si legumele in stare proaspata, motiv pentru care nutriatia pe timpul verii devine una predominant vegetariana, dar nu in sensul strict al acesteia. Fructele si legumele sunt alimente cu actiune predominant catalytica, prin concentratia mare de vitamine, saruri minerale, acizi organici si uleiuri aromate. Sunt sarace in proteine si lipide, motiv pentru care au valoare energetica scazuta, cu exceptia arahidelor, maslinelor si nucilor, care au un continut bogat in lipide si proteine de calitate superioara. Fibrele vegetale, substantele de balast din alimentele de origine vegetala, sunt absolut necesare pentru transportul si absorbtia substantelor nutritive din tubul digestiv.
Avantajele nutritiei estivale
Printre combinatiile de vitamine-oligoelemente, unul dintre beneficiile vegetalelor sunt antioxidanttii, ce intarzie imbatranirea, au rol in combaterea radicalilor liberi, stimuleaza sistemul imunitar, deci ofera calitate vietii. De asemenea, un alt castig il reprezinta vitamina A, care previne degenerescenta maculara senila si imbunatateste vederea precum si textura pielii, care devine mai matasoasa. Consumul pe timpul verii de peste oceanic, fructe de mare, in special crevetii, avocado bogat in vitamina B5, seminte bogate in acid folic, ficat si oua, toate aceste elemente protejeaza impotriva caderii parului si a unghiilor care sunt sever afectate de expunerea excesiva la soare sau la apa clorinata a psicinelor.
Cum consumam cruditatile?
O masa sanatoasa incepe din piata! Iata cateva moduri in care putem consuma vegetalele: fie in stare proaspata sub forma celebrei salate de vara, fie ca si garnituri pentru fripturi. Fructele pot fi consumate ca atare sau sub forma de salatele de fructe sau sucuri stoarse manual. In fiecare mancare preparata trebuie sa nu lipseasca mararul si patrunjelul, elemente esentiale pentru gustul si calitatea mancarii.
O plimbare prin piata…
- Varza – are rol in stimularea proceselor hepatice si ajuta la descompunerea substantelor carcinogene;
- Morcovul – rol anticanceros;
- Merele, rosiile – contin antioxidanti cu rol in intarzierea imbatranirii;
- Usturoiul si ceapa verde – rol in scaderea tensiunii arteriale si rol antibiotic;
- Strugurii, afinele si capsunele – previn formarea trombilor vasculari;
- Cartoful – dezintoxica de minune organismul;
- Pepenele verde si castravetii – elimina toxinele din corp;
- Patrunjelul – remineralizant, drenor al ficatului si antiviral, ajuta la eliminarea toxinelor din organism;
- Mararul – tonic digestiv, antiinfectios si antiinflamator;
- Telina cruda – prezinta o mare concentratie de calciu, intr-o forma gata de asimilare, aliment ce arde grasimea.
Hidratati-va constant!
In timpul verii corpul se adapteaza pentru schimburile de caldura, asa incat transpiram mult mai mult. Pentru a compensa aceste pierderi hidroelectrolitice se recomanda apa minerala si sucurile de fructe naturale. Cantitatea normala ar trebui sa fie in jurul a 1,5-2 litri, adaptat in functie de activitatea fizica.
De evitat
Vara, consumul grasimilor poate fi la fel de periculos ca si cel al alcoolului, putand conduce la stari de tip lesin. Este de preferat ca in zilele foarte calduroase sa nu se consume grasimi, nici macar salate bogate in ulei. Recomandabil ar fi eliminarea sosurilor pentru friptura, evitarea micilor, hamburgerilor si pizzei. Prajelile in ulei “cad greu” pentru stomac si pentru ficat, in special in anotimpul calduros. Toxinele rezultate in urma prajirii oricaror alimente sunt mai greu de neutralizat si eliminat pentru un organism care face efort de acomodare la caldura. Apar stari de oboseala nervoasa, instabilitate, dureri de cap si, nu in ultimul rand, manifestari agresive.
Haideti sa ne bucuram impreuna de un stil de viata sanatos si de o vara minunata, iar toamna sa ne gaseasca mai supli si mai tonici ca niciodata! Cu riscul de a ne repeta, sanatatea incepe din piata, apropiati-va mai des de coltul legumelor si uitati-l, macar pe timpul verii, pe cel al semipreparatelor si conservelor!
Medic medicina de familie
Centrul medical “Sf. Ecaterina”
centrul_sf.ecaterina@yahoo.com
Probiotice naturale - care sunt alimentele care conțin probiotice?
25.07.2024