Timp estimat de citire:
3 minute, 48 secunde Sangele circula si in repaus, ficatul functioneaza si in somn, inima bate 24 de ore pe zi, iar respiratia nu inceteaza niciodata. Toate aceste procese ne costa, pretul total fiind cuantificat prin notiunea de metabolism bazal.
Slabeste inteligent!
Ei bine, atunci cand vorbim despre stimularea metabolica, despre „biciuirea” metabolismului, indeosebi in scopul cresterii cheltuielilor energetice si pierderii kilogramelor in plus, ne referim la mijloace prin care sa crestem tocmai aceste cheltuieli bazale. In principiu, daca socotim ca metabolismul bazal al unei persoane de inaltime si greutate medie (1,70 m si 70 kilograme) este de nici mai mult nici mai putin egal cu 1450 Kcal/zi, este limpede ca orice plus aici inseamna foarte mult intr-o cura de slabire. Insa nu este deloc usor, deoarece metabolismul bazal este extrem de stabil. O sa iti aratam in continuare cateva mijloace prin care poti spera sa iti „biciuiesti” metabolismul bazal sau sa cheltuiesti mai mult atunci cand faci efort fizic, dar nu inainte de a afirma ca cele mai bune cai de a slabi sunt asociate stilului de viata sanatos (aport redus de calorii, multa miscare):
- Creste-ti masele musculare! Intensitatea metabolismului intr-un tesut este proportionala cu nivelul de vascularizatie. Din acest punct de vedere, muschii sunt extrem de bine irigati cu sange, deci sunt extrem de activi din punct de vedere metabolic, mai ales in comparatie cu tesutul adipos, care e un tesut „lenes”. Atentie, nu ma refer la metabolismul muschiului in activitate, ci la cel din repaus! Daca ai exersat mult si esti dezamagit ca nu ai slabit, ba chiar ai luat putin in greutate, nu dispera! Inseamna ca ai acumulat muschi, si asta iti va permite sa ai un metabolism mai rapid!
- Bea cafea, insa fara exagerare. Toate bauturile ce au cofeina stimuleaza metabolismul, insa numai cafeaua este varianta naturala si sanatoasa. Atentie: reactivitatea individuala la cafea este foarte diferita, deci ai grija sa nu bei prea multa, daca ai o toleranta redusa. In cazul in care incepi sa ai insomnie, inima iti bate mai repede sau chiar neregulat sau te simti agitat si nervoas (fara cauze exterioare evidente), este limpede ca trebuie sa reduci numarul de cesti!
- Bea ceai verde! Are si cofeina, si catechine, substante ce stimuleaza atat metabolismul bazal, cat si pe cel din timpul efortului. S-a ajuns la concluzia ca 4 cesti de ceai verde pe zi cresc cu 16% cheltuielile din perioadele de efort sustinut.
- Apeleaza la proteine! Toti nutrientii necesita un efort metabolic pentru a fi asimilati, dar acest efort este foarte mare cand vorbim de proteine. Practic, pentru a le putea folosi, corpul nostru cheltuieste cam tot atatea calorii pe cat primeste. Regimul hiperproteic, insa, poate fi dezechilibrat si predispune la carente, deci apleaza la el numai pentru perioade scurte de timp.
- Nu tine in niciun caz diete foarte severe, din cele care aduc mai putin de 1000-1200 de kilocalorii pe zi! Nu e cazul sa intru in detalii si sa explic cat de multe dezechilibre pot provoca, asa ca am sa ma limitez sa spun ca scaderea ponderala adusa de aceste diete se datoreaza pierderilor de mase musculare. Daca nu te-am convins, adu-ti aminte cat de greu se cladesc muschii, cat efort necesita hipertrofia maselor musculare… In fond, tu vrei sa scapi de tesutul adipos, nu de tesuturi nobile… Sa mai pomesesc si de efectul yo-yo?!
- Mananca ardei iute! Nu, nu este o gluma… s-a constatat ca mancarea picanta „aprinde” metabolismul!
- Mananca des! Gustari sanatoase din fructe, legume, cereale integrale, nuci sau seminte, lactate degresate mentin metabolismul activ si se „depun” mai putin. Insa, din nou, atentie… des nu inseamna si mult!
- Bea din cand in cand o cutie de bautura energizanta. Numai o cutie… Bauturile de acest tip au si cofeina, dar si taurina si vitamine, toate stimuland, activand metabolismul.
- Hidrateaza-te! Apa nu lasa metabolismul sa se leneveasca. Hidratarea se poate efectua nu numai band apa, dar si consumand legume si fructe!
- Din cand in cand fa exercitii aerobice! Desi nu stimuleaza formarea de muschi, trainingul cardio este foarte sanatos si mentine ridicata rata metabolica pe intreaga zi!
Dr. Corina Zugravu
Specialist igiena alimentatiei si nutritie
Data publicarii: 01.02.2013
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.