Acele vedete minunate si… retetele lor cumpatate
Artistii romani ne surprind adesea prin lucrurile exceptionale pe care le fac. Ei sunt totodata si oameni obisnuiti. Fac piata, gatesc, spala, calca etc. In ancheta noastra am pus accentul exact pe aceste aspecte ale unei vieti cotidiene normale.
08.02.2009
Timp estimat de citire:
7 minute, 22 secundePrimul intervievat, personaj important al scenei si ecranului, a fost actorul Ion Dichiseanu. El a declarat ca a tinut regim o singura data in viata, pentru filmul “Batalie pentru Roma”, cand a considerat ca era “prea plinut” pentru rolul pe care trebuia sa-l interpreteze. A incercat sa evite painea, pastele fainoase, dulciurile, iar berea a redus-o la un pahar pe an… Asta da dovada de vointa la un barbat! Din pacate, Ion Dichiseanu nu gateste, dar este un mare mancacios. Printre mancarurile preferate se numara salata de boeuf fara maioneza, chiftelele si musacaua.
Marea artista Lucretia Ciobanu, ne-a spus in schimb ca pentru ea toate sunt acum fara gust. Ne intristeaza foarte tare ce auzim, cu atat mai mult cu cat Lucretia Ciobanu gateste minunat orice fel de mancare, iar la dulceturi este o adevarata maestra. Cea cu capsuni este cu siguranta unica in lume. In opinia interpretei de muzica populara, singura metoda care da roade atunci cand vrei sa dai jos kilogramele este infometarea.
De aceeasi parere in legatura cu slabitul este si actrita Anca Pandrea, care, pe langa infometare, recomanda sa nu se consume alcool, mai ales bere. Dupa parerea Ancai, putem sa mancam timp de o saptamana orez cu grau nedecorticat fiert cu sare si scapam rapid de 4 kilograme. La fel de bine este sa mancam intr-o saptamana 3 zile legume, 3 zile carne si una fructe, de preferat vinerea si rezultatele nu vor intarzia sa apara. Dupa aceste cure de slabire ne putem delecta cu putin peste afumat sau ton amestecat cu morcovi, telina, mar si sfecla, toate legumele crude si date prin robot. In salata cu pricina se mai poate pune putina lamaie.
Ion Besoiu si crapul bordelez
Si ca tot veni vorba de peste, cine altcineva ne-ar putea delecta cu retete decat un “impatimit al preparatelor din peste”, actorul Ion Besoiu. Acesta ne-a recomandat reteta personala pentru prepararea unui crap bordelez exceptional. Se achizitioneaza 2 kilograme de crap, se curata, se eviscereaza, se freaca cu 2 jumatati de ceapa si cu sare. Se pune ulei pana la jumatate, intr-o tava inalta, in care se asaza crapul in interiorul caruia plasam 3 cepe intregi si 3 foi de dafin. Il inconjuram pe nabadaios cu usturoi aromat si il acoperim complet cu rosii taiate in patru. Punem piper cat sa nu ne ia gura foc si-l lasam la cuptor 20 de minute avand grija ca pestele sa aiba capul spre interior. Apoi alte 20 de minute, invers. Dupa ce timpul a expirat, turnam peste crap putin vin negru si-l mai tinem 5 minute la cuptor. Crapul bordelez se poate manca, cald sau rece. Ca sa slabesti nu trebuie sa mananci, zice actorul pe un ton ferm. Parerea lui Ion Besoiu este sustinuta si de creatoarea de moda Romanita Ciolcan, dar aceasta este mai putin radicala, spunand ca putem totusi incerca sa mancam salate si vegetale. Dar nu grasimi. Referitor la peste, Romanita declara cu mana pe inima ca il adora la gratar.
Ca vor sau nu, barbatii mai trebuie sa asculte si de femei, mai ales cand e vorba de propriile neveste. Un exemplu este actorul Mihai Fotino, a carui sotie il fereste, pentru a nu se ingrasa, de lucruri periculoase, cum ar fi painea, alcoolul, dulciurile, fainoasele si orezul. La recomandarea doamnei, din cuvantul careia nu iese, mananca fripturi, mai ales carne de pui, salate si fructe cat mai multe. Pana acum Mihai Fotino a reusit sa dea jos mai bine de 3 kilograme in doua saptamani. Pentru ca era musai, in 1999, Mihai Fotino a tinut o cura drastica si a slabit, in 13 zile, 7,5 kg. Pentru cei interesati, maestrul ne-a dat reteta pe care o veti gasi in caseta alaturata.
Prima zi
Mic dejun: O cafea cu un cub de zahar;
Dejun: Doua oua rascoapte, 185 g spanac, o rosie;
Cina: 250 g de friptura (din orice fel de carne) si o salata mica (mixta), cu ulei si lamaie.
Ziua a doua
Mic dejun: O cafea cu un cub se zahar;
Dejun: O friptura de 250 g, o salata mica, o banana;
Cina: 100 g de sunca presata (Praga), 250 g iaurt.
Ziua a treia
Mic dejun: O cafea cu un cub de zahar;
Dejun: 185 g de spanac, o rosie, o banana;
Cina: Doua oua tari, o felie de sunca, o salata mica.
Ziua a patra
Mic dejun: O cafea neagra cu un cub de zahar si o felie de paine prajita;
Dejun: Un ou rascopt, un morcov ras si 250 g iaurt;
Cina: Un litru de suc natural si un iaurt.
Ziua a cincea
Mic dejun: Un morcov mare ras, udat cu lamaie, o felie de paine prajita sau iaurt;
Dejun: 400 g de peste slab, cu lamaie, putin sos sau unt.
Cina: 250 g de friptura, o salata mica si 125 g de broccolli.
Ziua a sasea
Mic dejun: O cafea cu un cub de zahar, o felie de paine prajita;
Dejun: O jumatate de pui si o salata mica;
Cina: Doua oua rascoapte si un morcov ras cu lamaie.
Ziua a saptea
Mic dejun: Un ceai fara zahar;
Dejun: 250 g de friptura si o banana;
Cina: Nimic.
In urmatoarele zile, reluati regimul, pana se implinesc 13 zile. Nici mai mult, nici mai putin. In toata aceasta perioada, este obligatoriu sa beti zilnic doi litri de apa sau ceai neindulcit. Sa nu beti bere sau orice alt fel de bautura alcoolica. Fara dulciuri. Desi nu se considera un bucatar bun, Mihai Fotino este foarte mandru de felul in care ii ies ouale la pahar pe care le prepara fierbandu-le in apa clocotita, nici mai mult nici mai putin decat 2 minute. Ar manca toata ziua snitel vienez, dar cine-i da voie… De la cel care trece prin bucatarie doar ca sa manance ajungem la omul care si-a dedicat viata acesteia. Radu Anton Roman ne-a spus cu dezamagire ca el mananca pe sponci, pe apucate si nu e innebunit dupa o anumita reteta. Nu a inteles de ce vrem retete de slabit de la un ” hipopotam ” pentru care singura sansa pentru a slabi cu rezultate vizibile ar fi infometarea cumpatata.
Veta Biris umple gratios pieptul ratei
Si ca sa continuam cu experti in ale bucatariei, interpreta de muzica populara Veta Biris ne-a dat o reteta de sarbatoare. Piept umplut de rata se numeste, si se pregateste dezosand pieptul, tocandu-l si adaugand sare, piper, ou, cartof si un pic de paine. Se pune inapoi pe os, se toarna o cana de apa, punem o lingura de untura si lasam la cuptor pana se patrunde. Cu ajutorul Vetei Biris putem slabi 6 kilograme in doua saptamani, mancand doar carne fiarta, oua multe, branza, cascaval si telemea. Ne recomanda sa mancam zilnic o cescuta de telina sau ridiche neagra rase.
Actorul Vladimir Gaitan ne-a spus ca toate modalitatile de slabit sunt stiute, mai ales cea cu ciorba de varza, dar daca vrem sa ne ingrasam putem incerca ciorba de cartofi si carnati. Calim ceapa cu cartofi taiati bucatele, punem dafin, piper boabe, cimbru, ardei, boia si 2 linguri de faina. Amestecul se pune la fiert. Cand au clocotit cartofii se pun carnatii cu boia si mai lasam zeama sa dea cateva clocote. Servim totul cu o lingura de smantana.
Si daca nu v-ati saturat inca, haideti sa incercam budinca de clatite a Ioanei Moldovan. Faceti 20 de clatite, apoi amestecati ciuperci cu carne de vita sau de porc dand compozitia rezultata prin masina de tocat. Asezam totul in straturi, avand grija ca ultimul strat sa fie o clatita, peste care vom turna smantana. La capitolul slabit sunt prea multe de spus, dar totul este sa nu mananci dupa sase seara. La cat de mult a slabit actrita in ultima perioada, trebuie sa-i dam crezare.
Si daca toti au fost de acord cu regimurile de slabit, actorul Costel Constantin se declara categoric impotriva. Kilogramele in plus trebuie sa le dam jos in aceeasi perioada de timp in care le-am pus, zice el. Scadem portiile de mancare sau depunem efort fizic, in asa fel incat sa nu dezechilibram organismul. Mancarea de vinete este preferata lui Costel Constantin. Metoda de preparare folosita de actor este foarte simpla si aveti nevoie doar de vinete si ardei. Amestecati ardeii tocati cu un strat de ceapa taiata mare si vanata oparita si taiata si ea. Puneti in cratita 2 cepe tocate, vinete, un rand de ardei, inca unul de vinete si 3-4 rosii feliate. Adaugati sare, 2 legaturi de patrunjel, 3 catei de usturoi si putin ulei. Lasati 40 de minute la cuptor si apoi savurati produsul. Costel Constantin a mai tinut sa mentioneze ca regimurile de slabit sunt indicate persoanelor care vegeteaza, nu celor active. La cate retete minunate v-am oferit cine mai are chef insa sa piarda timpul? Repede la treaba si pofta buna !
Geanina Ilieș: “Îmi place foarte mult ciocolata, dar nu înseamnă că o mănânc zilnic”
25.02.2020