Acizii grasi omega 3 si omega 6
Virtutile pe care le au acizii omega 3 si omega 6 pentru sanatatea inimii nu mai trebuie demonstrate. Ei sunt de asemenea indispensabili echilibrului emotional. Dar unde ii gasim si cum ii putem folosi in avantajul sanatatii noastre?
09.12.2011
Timp estimat de citire:
2 minute, 37 secundeCe trebuie sa stim despre acizii grasi omega 3 si omega 6?
Inainte de toate trebuie sa mentionam ca acizii grasi omega 3 si omega 6 fac parte din marea familie a lipidelor. Mult mai cunoscute sub denumirea de materie grasa, lipidele sunt indispensabile unui regim alimentar echilibrat.
Printre acizii grasi polinesaturati distingem doua familii, omega 3 si omega 6, fiecare cu proprietatile lor particulare.
Proprietati:
- poseda numeroase calitati benefice pentru sistemul cardiovascular: restaureaza functia endoteliala a arterelor si stabilizeaza placa de aterom;
- previn complicatiile cardiovasculare: infarctele miocardice, accidentele vasculare cerebrale, arteritele membrelor inferioare;
- sunt buni pentru restabilirea echilibrului emotional, pentru redobandirea optimismului, a capacitatii de a lua decizii intr-o maniera pozitiva, pentru cresterea energiei si puterii de concentrare.
Acizii omega 6
Permit diminuarea nivelulul de colesterol “rau” in sange (colesterol LDL). Ii gasim in uleiul de floarea-soarelui si anumite tipuri de carne.
Atat acizii grasi omega 3, cat si omega 6, sunt acizi grasi esentiali, pe care organismul nostru nu poate sa ii sintetizeze, de aceea trebuie luati din alimentatie.
Acizii omega 3 sunt substante fragile, se pot oxida in contact cu apa sau anumite minerale, cum ar fi fierul sau cuprul; aceasta transformare chimica produce substante a caror toxicitate este inca necunoscuta. De aceea, alimentele bogate in omega 3 trebuie consumate rapid. Este foarte important atunci cand ii consumam sa avem in sange si o cantitate importanta de antioxidanti (vitamina A, C , E , selenium si zinc), antioxidanti pe care ii luam din legume si fructe. Se recomanda un aport de 2 grame pe zi de acizi grasi omega 3.
Unde ii gasim?
Cele mai bogate alimente in acizi omega 3:
- ulei de nuci, ulei de rapita: 8-12 grame la 100 de grame;
- ulei de germeni de grau, ulei de soia, nuci: 6 pana la 7 grame la 100 de grame;
- ulei de peste, grasime de gaina, unt: 1-6 grame la 100 de grame;
Dar atentie, nu uitati ca o alimentatie care contine acizi omega 3, trebuie sa contina si omega 6. De exemplu, daca mancati mult peste gras (bogat in omega 3), trebuie sa adaugati si ulei de floarea-soarelui, bogat in omega 6. Aceasta deoarece raportul intre cele doua tipuri de acizi grasi trebuie sa fie echilibrat in alimentatia noastra pentru a-si realiza virtutiile asupra sistemului cardio-vascular.
Alimente bogate in acizi grasi omega 6 :
- ulei de floarea-soarelui, ulei de nuci, ulei de soia, ulei de germeni de grau: 50-70 g la 100 de grame
- margarina, seminte de floarea-soarelui: 30 pana la 50 grame la 100 de grame
- ulei de rapita, ulei de arahide, grasime de gaina: 10-30 grame la 100 de grame
- ulei de masline, ou intreg, unt, untura de peste: 1 pana la 10 grame la 100 de grame
Cateva sfaturi pentru a avea o alimentatie bogata in acest tip de grasimi
- preferati pestele si carnea slaba;
- consumati peste de 2-3 ori pe saptamana;
- reduceti consumul de unt, dar nu il suprimati;
- limitati consumul lactatelor si branzeturile grase;
- limitati consumul mezelurilor;
- nu depasiti consumul a 3 oua pe saptamana;
- nu consumati alcool decat in doze mici.
Dr.Laura Margareta Bara
Medic medicina sportiva
bara_laura@yahoo.com
Probiotice naturale - care sunt alimentele care conțin probiotice?
25.07.2024