În viitorul apropiat, medicul obstetrician ar putea prescrie încă de la prima vizită pentru monitorizarea sarcinii și un program de exerciții fizice. Noile cercetări demonstrează că antrenamentele mamei în timpul sarcinii pot reduce semnificativ riscul copiilor de a dezvolta diabet și alte boli metabolice mai târziu în viață. Pare o investiție minimă cu beneficii maxime, nu-i așa?
23.03.2021
Timp estimat de citire:
3 minute, 48 secundeSarcina nu e boală. De aceea, pe parcursul ei trebuie menținute și promovate obiceiurile sănătoase, printre care și efectuarea de exerciții fizice regulate. Desigur, fără exagerare.
Un recent studiu efectuat pe șoareci de laborator a constatat că exercițiile materne în timpul sarcinii au împiedicat transmiterea bolilor metabolice de la un părinte obez – fie mama, fie tată – la copil. Potrivit cercetătorilor, descoperirea poate avea „implicații uriașe”, dat fiind că va ajuta femeile însărcinate să le asigure copiilor șanse mai mari de a fi sănătoși pe termen lung.
„Majoritatea bolilor cronice despre care vorbim astăzi sunt cunoscute ca având o origine fetală. Aceasta înseamnă că starea de sănătate precară a părinților înainte și în timpul sarcinii au consecințe negative asupra copilului, posibil prin modificarea chimică a genelor”, a declarat dr. Zhen Yan, unul dintre autorii cercetării, expert în exerciții fizice la Universitatea din Virginia, SUA.
Oamenii de știință știau că exercițiile fizice în timpul sarcinii influențează sănătatea viitorului copil, reducând riscul complicațiilor din timpul sarcinii și al nașterii premature. Mai mult, o lucrare anterioară condusă tot de dr. Yan a relevat că exercițiile aerobice regulate realizate de o mamă obeză înainte și în timpul sarcinii pot proteja copilul de debutul precoce al diabetului zaharat. De data aceasta, s-a mers un pic mai departe, dorindu-se să se vadă ce impact are activitatea fizică, dacă aceasta este efectuată de o mamă obeză doar în timpul sarcinii și dacă și tatăl este obez.
În acest scop, echipa de cercetători condusă de dr. Yan a comparat evoluția stării de sănătate a descendenților unor cobai normoponderali și obezi. Practic, o parte dintre rozătoare au primit o alimentație standard înainte și în timpul sarcinii, în ce alții au fost hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi, bogată în calorii, pentru a simula obezitatea. Din grupul celor cu dieta bogată în grăsimi înainte de împerechere, jumătate au avut acces la o roată de alergare doar în timpul sarcinii, în timp ce ceilalți au rămas sedentari.
Rezultatele au arătat că atât mamele, cât și tații din grupul cobailor cu dietă bogată în grăsimi ar putea predispune descendenții lor la tulburări metabolice. Riscul cel mai mare a fost constata la descendenții de sex masculin ai mămelor obeze sedentare. În cazul lor, probabilitatea de a avea hiperglicemie și alte probleme metabolice la vârsta adultă a fost mult mai mare.
Pentru a înțelege mai bine fenomenul, cercetătorii au analizat metabolismul descendenților adulți și modificarea chimică (epigenetică) a ADN-ului. Ei au descoperit că existau diferențe semnificative în ceea ce privește sănătatea metabolică, în funcție de cât de active erau anumite gene în diferitele grupuri de descendenți, sugerând că efectele negative ale obezității parentale durează de-a lungul vieții copiilor.
Vestea bună este că exercițiile fizice efectuate de mame, chiar și numai în timpul sarcinii, au împiedicat o serie de modificări „epigenetice” care afectează funcționarea genelor descendenților. Ei au stabilit că activitatea fizică maternă a blocat complet efectele negative ale obezității mamei sau a tatălui asupra descendenților. Cu altele cuvinte, acest simplu obicei practicat în timpul sarcinii poate preveni transmiterea bolilor metabolice de la părinte la copil.
„Mesajul nostru este cât se poate de simplu: Nu este prea târziu să începi să faci mișcare nici măcar în sarcină. Exercițiile fizice regulate nu vor aduce beneficii doar sarcinii și travaliului, ci și sănătății bebelușului pe termen lung”, a conchis dr. Yan.
(P)Ca să ții vergeturile la distanță – o problemă frecventă în timpul sarcinii, mizează pe ajutorul fiolelor RILASTIL STRETCH MARK. Reprezintă un tratament șoc pentru combaterea vergeturilor cauzate de schimbările care apar pe parcursul sarcinii, îmbunătățind elasticitatea și tonusul pielii.
Sursa: www.sciencedaily.com
Data publicarii: 23.03.2021Data ultimei actualizari: 28.03.2021
24.10.2024