Adevărat / Fals despre beneficiile dietei fără gluten
Articol verificat de: Dr. Corina Zugravu
În zilele noastre, alimentele fără gluten sunt la mare căutare, mai ales că alimentația sănătoasă începe să fie o reală preocupare pentru toți. Iar dieta fără gluten este urmată chiar și de persoane care nu au neapărat probleme cu această proteină. Și sunt unele beneficii la care nici nu ne așteptam.
27.06.2022
Timp estimat de citire:
5 minute, 29 secundeIată tot ce trebuie să știm despre avantajele pe care le are dieta fără gluten.
Pentru o digestie sănătoasă, Carboment de la Naturalis este un ajutor prețios. Având la bază cărbune activ din coji de nucă de cocos și extract din frunze de mentă, se recomandă în cazuri de indigestie, flatulență și spasm abdominal.
Ce este glutenul?
Glutenul, denumirea generală pentru proteinele găsite în grâu, secară, orz și triticale – o încrucișare între grâu și secară. Acesta ajută alimentele să-și mențină forma, acționând ca un lipici. Are o varietate de beneficii culinare funcționale. Oferă multor alimente textura moale. Este bine de știut că poate fi găsit în multe tipuri de alimente, chiar și în cele la care nu ne-am fi așteptat.
În pâine, de exemplu, proteinele din gluten oferă consistența specifică, permițând pâinii să crească și să rețină umiditatea. Datorită acestor proprietăți fizice unice, glutenul este, de asemenea, adăugat frecvent în alimentele procesate pentru a îmbunătăți textura și pentru a le garanta reținerea umidității.
În general, pentru persoanele care doresc să urmeze dieta fără gluten, alimentele din lista de mai jos ar trebui evitate, cu excepția cazului în care ele ar fi produse și etichetate fără gluten sau realizate din porumb, orez, soia sau alte cereale fără gluten:
- Bere, stout (bere neagră fermentată)
- Pâini
- Grâu bulgur
- Prăjituri și plăcinte
- Bomboane
- Cereale
- Napolitane
- Biscuiți
- Crutoane
- Cartofi pai
- Sosuri
- Malț, arome de malț și alte produse din malț (orz)
- Paste
- Hot dog și alte mâncăruri procesate
- Sosuri pentru salate, inclusiv sos de soia (grâu)
- Gustări condimentate, cum ar fi cartofi și chipsuri tortilla
- Carne de păsări de curte
- Supe, bulion sau amestecuri de supă
- Legume în sos
Dieta fără gluten: exemplu de meniu pentru o zi
Dieta fără gluten este esențială pentru gestionarea semnelor și simptomelor bolii celiace și a altor afecțiuni medicale asociate cu glutenul. Totodată, a devenit populară în rândul persoanelor care nu au fost diagnosticate cu o afecțiune medicală ce poate avea legătură cu proteina. Pretinsele beneficii ale dietei sunt îmbunătățirea sănătății, pierderea în greutate și creșterea energiei, după cum o demonstrează unele cercetări.
Iată un exemplu de meniu pentru o zi din dieta fără gluten:
Mic dejun (231 calorii)
- 1 porție fulgi de ovăz
- 1 cană zmeură
- 1 lingură zahăr brun
Gustare (106 calorii)
- omletă la cuptor
Prânz (325 calorii)
- 1 porție Cupă cu supă rapidă de roșii
- 1 cană de castraveți feliați
- 1/2 avocado, tăiat cubulețe
PONT! Se amestecă avocado și castraveți, adăugând 1 linguriță ulei de măsline și oțet de vin roșu și câte un praf de sare și piper. Este o rețetă extrem de ușor de realizat din dieta fără gluten.
Gustare (121 calorii)
- 1 cană buchețele de broccoli
- 1/4 cană dip de avocado-iaurt
Cina (416 calorii)
- 1 porție Somon cu Sos Remoulade de iaurt grecesc
- 1 porție Salată clasică de cartofi
- 1 cană de fasole verde proaspătă la abur
Total zilnic: 1.199 calorii, 68 g proteine, 123 g carbohidrați, 35 g fibre, 54 g grăsimi, 31 mg niacină, 8 mcg vitamina B12, 341 mcg folat, 1.608 mg sodiu. Iar astfel de valori sunt extrem de apreciate de persoanele care urmează dieta fără gluten.
Dieta fără gluten și beneficiile ei
Dieta fără gluten ar fi de ajutor în gestionarea semnelor și simptomelor date de boala celiacă și de alte afecțiuni medicale asociate glutenului, spun unele cercetări. Însă este urmată și de unele persoane care își doresc să scape de kilogramele în plus. Având în vedere că sunt niște “dorințe” extrem de uzuale, pe care majoritatea le experimentăm cel puțin o dată în viață, nu este de mirare că dieta fără gluten atrage din ce în ce mai mult pe oricine.
Însă la capitolul beneficii, cei care urmează dieta fără gluten dezvăluie că mai sunt și alte efecte pe care le are un astfel de stil de viață.
Adevărat sau Fals: adio, dureri de cap?!
Există cercetări care susțin că după eliminarea glutenului din meniu, unele persoane ar fi reușit să diminueze durerile de cap. Deci acesta ar fi un motiv în plus pentru care unele persoane aleg să urmeze dieta fără gluten, chiar dacă nu există studii clare care să demonstreze acest fapt.
Adevărat sau Fals: îmbunătățește sănătatea oaselor?
Unul dintre pericolele care ar veni la pachet cu boala celiacă nediagnosticată ar fi faptul că nutrienții nu mai ajung în sânge. În timp, acest lucru ar putea provoca deficiențe importante de calciu și fier în organism. Iar acest lucru ar putea deteriora sistemului osos. Unele cercetări au sugerat că, odată cu dieta fără gluten, problemele de la nivelul oaselor s-ar diminua.
Adevărat sau Fals: curăță pielea?
Unele persoane care au urmat dieta fără gluten susțin că au observat și ceva îmbunătățiri la nivelul pielii, odată ce au urmat acest tip de regim. Însă pentru că aceste observații nu reies din studii relevante, acest fapt rămâne, la rândul său, între adevărat și fals.
Adevărat sau Fals: reduce căderea părului?
Sunt unele cercetări care susțin că, odată cu dieta fără gluten, organismul ar putea absorbi mai mulți nutrienți. Iar acest lucru ar putea ajuta chiar și la creșterea părului.
Adevărat sau Fals: dispare riscul de probleme autoimune?
Odată cu apariția unei afecțiuni autoimune, cum ar fi boala celiacă, ar putea exista pericolul să debuteze și alte boli autoimune. Așadar, ar crește posibilitatea unor inflamații noi. Însă odată cu dieta fără gluten, șansele de a dezvolta alte afecțiuni autoimune ar fi mai redus, au mai dezvăluit și alte cercetări.
Surse:
https://www.healthline.com/nutrition/what-is-gluten
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Dieta de 7 zile cu semințe de in - reguli, beneficii, contraindicații
23.02.2024