Adevărat sau fals? 5 mituri despre banane
Prea dulci, prea calorice... Bananele sunt privite adesea pieziș de către persoanele preocupate de menținerea siluetei și nu numai. Cum s-au pricopsit cu o reputație proastă? Nimic mai simplu: ideile preconcepute și-au făcut treaba.
29.10.2020
Timp estimat de citire:
3 minute, 16 secundeIndiferent că sunt corecte sau aproximative, informațiile circulă. În mod absolut regretabil, de prea multe ori sunt preluate de-a valma, din surse neautorizate și fără a fi verificate. E suficient să fie împachetate savant prin coruperea unor termeni științifici, ca să fie luate drept adevăruri și ca atare perpetuate. Exemplul bananelor este unul cât se poate de grăitor în acest sens. Mai jos sunt doar câteva dintre miturile care le vizează.
Mit nr. 1: Sunt nesănătoase, conținând prea multe zaharuri
FALS. O banană medie bine coaptă are în compoziție circa 14 g de carbohidrați. Fără doar și poate nu este o cantitate mică, dacă e să ținem seama că e similară celei obținute dintr-o porție de 30 g de ciocolată neagră! Diferența este că gustul dulce al bananei este dat în întregime de zaharuri naturale, în timp ce în cazul ciocolatei avem de-a face cu zahăr adăugat.
Pe de altă parte, să nu uităm că bananele sunt o sursă excelentă de fibre alimentare. Din banane obținem, în medie, 2,6 g de fibre/ 100 g – sunt mai generoase decât merele (2,4 g), care sunt considerate un reper la acest capitol – , fapt ce contribuie la încetinirea absorbției zahărului în sânge. Un alt mare atu este că o parte din aceste fibre sunt reprezentate de pectine, recunoscute pentru rolul lor de diminuare a ratei de digestie a carbohidraților.
Mit nr. 2: Consumul frecvent de banane îngrașă
FALS. Având în jur de 95 de calorii/100 g, bananele sunt unele dintre cele mai calorice fructe. Prin comparație, la aceeași cantitate, merele furnizează 49 de calorii, piersicile – 31, pepenele galben – 29, mango – 57, prunele – 34, perele – 37, zmeura – 25, iar mandarinele – 18. Chiar și așa, dacă mănânci o banană pe zi și nu trei la rând, nu va fi nicio catastrofă.
Dimpotrivă, îi vei oferi organismului o doză substanțială de substanțe nutritive esențiale: vitamina B6 (ajută la reducerea oboselii, dar și la formarea hemoglobinei), magneziu (un bun aliat al sistemului osos și al aparatului cardiovascular), potasiu (important pentru buna funcționare a mușchilor și reglarea tensiunii arteriale) și seleniu (fortifică apărarea sistemului imunitar și combate acțiunea nocivă a radicalilor liberi).
Mit nr. 3: Sunt interzise diabeticilor
FALS. Deși sunt dulci, bananele au un indice glicemic (IG) relativ scăzut. Vorbim de acel scor care arată cât de mult mărește consumul unui aliment nivelul zahărului din sânge. Simplificat, cu cât acesta este mai mic, cu atât e mai bine. În cazul bananelor, acesta este de 48 la o porție de 120 g de fruct, ceea ce nu-i deloc mult, având în vedere că o porție de 30 g de pâine neagră are IG de 69.
Mit nr. 4: Balonează și constipă
FALS. Faptul că sunt recomandate în caz de diaree, datorită conținutului mare de pectină și potasiu, nu înseamnă că ar favoriza constipația. Dimpotrivă, fiind bogate în fibre și prebiotice, aceste fructe promovează echilibrarea florei intestinale și restabilirea activității normale a tubului digestiv. Așadar, nu ai niciun motiv să le ocolești dacă ai probleme cu tranzitul intestinal. Din contră!
Mit nr. 5: Sunt nepotrivite la cină
FALS. Din cauza aportului ridicat de carbohidrați, multe persoane consideră că bananele sunt o opțiune alimentară cel puțin neinspirată la ultima masă a zilei. Ei bine, cu siguranța așa este, însă doar atunci când fructul vine în completarea unor preparate consistente (pizza, fripturi etc.). În situațiile în care sunt integrate într-o dietă echilibrată, atât cantitativ, cât și calitativ, momentul consumului de banane este mai puțin important.
Topul celor mai sănătoase 15 alimente
23.01.2025