Adevarat sau fals… despre alimente
Căldura sufocantă a verii te determină să vrei să te răcorești cu orice preț. Berea, înghețata, ieșirile la grătar sunt soluțiile cele mai la îndemână, agreate de majoritatea. Sunt ele soluții adevărate… sau false?
23.08.2023
Timp estimat de citire:
2 minute, 30 secundePe timp de vară o bere te răcorește cel mai bine.
FALS
Berea este o băutură alcoolică obținută din patru produse naturale: drojdie de bere, malț, hamei și apă. Are aproximativ 5% alcool, iar cea denumită „bere fără alcool” are între 0 și 0,5% alcool. În timpul verii, toți căutăm să ne răcorim cu ajutorul băuturilor reci, pentru mulți berea rece fiind cea mai “răcoritoare“ băutură. Este o impresie falsă, de moment, pentru că berea, prin conținutul alcoolic, determină, la fel ca orice altă băutură cu alcool, vasodilatație și crește temperatura corpului. Cele mai indicate băuturi pe timpul verii sunt cele non-alcoolice și cu conținut scăzut în zahăr (glucidele au o acțiune dinamică specifică ce crește cu 6% temperatura corpului).
Înghețata are foarte multe calorii.
FALS
Înghețata simplă, fără adaos de frișcă și fără cornet nu are foarte multe calorii. În timpul verii este un desert delicios, răcoritor și, în realitate, cu destul de puține calorii, de aceea este de preferat când alegi desertul. Valori nutritive pentru înghețată la 100 g: 164 calorii, 2,2 g proteine, 4,5 g lipide, 27,8 g glucide. Aceste valori variază, dar în limite foarte mici: de exemplu, o înghețată de fructe are 138 calorii.
Carnea gătită pe grătarul cu cărbune e mai sănătoasă decât cea gătită în cuptor.
FALS
Carnea gătită pe grătar este într-adevăr gătită fără ulei și se presupune că este mai sănătoasă pentru că nu are grăsimi. Carnea gătită în cuptor, fiind gătită cu ulei, are mai multe calorii și un conținut suplimentar de lipide (grăsimi).Care este mai sănătoasă? La prima vedere carnea gătită la grătar, pentru că nu crește nivelul colesterolului în sânge. Vestea proastă este că, gătită pe grătar, carnea suferă un proces de ardere incompletă și rezultă hidrocarburi aromatice policiclice care au potențial carcinogen (implicate ca factori favorizanți în apariția cancerului gastric).
De reținut însă că și prăjirea repetată în același ulei sau untură duce la descompunerea acestora și rezultă aceleași hidrocarburi carcinogene.
După efort fizic intens în căldură nu se recomandă energizantele.
ADEVĂRAT
Există teoria conform căreia după efort fizic intens este bine să consumi energizante pentru a te revigora. Energizantul, prin conținutul în taurină și cofeină revigorează organismul, însă nu trebuie să confunzi revigorarea cu rehidratarea. Energizantul nu rehidrateaza, și din acest motiv trebuie să consumi mai multă apă sau băuturi de rehidratare care conțin glucoză și refac rezervele de energie.
Este sau nu indicat consumul de ceai de mentă în sarcină?
20.12.2024