Adevarul despre alimentele modificate genetic
Din ce in ce mai prezente in nutritia omului modern, alimentele modificate genetic constituie un subiect care atrage atentia consumatorilor. Cei mai mari sustinatori ai alimentelor modificate genetic sunt cercetatorii si cultivatorii acestora. Organizatiile ecologiste considera ca acestea sunt nocive atat pentru organismul uman, cat si pentru mediu. Ce sunt de fapt alimentele modificate gentic si care sunt efectele asupra sanatatii?
16.10.2012
Timp estimat de citire:
3 minute, 42 secundeOrganismul modificat genetic este o planta sau un animal care a fost obtinut prin adaugarea de material genetic de la o alta specie, cu scopul tranferului anumitor calitati. Organismul modificat genetic se obtine prin tehnici de inginerie genetica, prin adaugarea, eliminarea sau modificarea unor elemente genetice.
Cele mai importante avantaje
Exista studii stiintifice care demonstreaza calitatile sau dezavantajele pe care organismele modificate genetic le poseda. Principalul scop al cercetarilor ce vizeaza crearea lor este acela de a obtine organisme mai productive si mai rezistente, asemanatoare celor conventionale si adaptate conditiilor diverse de cultura.
Modificarile genetice ale plantelor obtin:
– ameliorarea culorii si aromei fructelor si legumelor;
– cresterea timpului de conservare;
– reducerea timpului de maturare;
– cresterea nivelui de nutrienti;
– cresterea rezistentei la daunatori sau la boli;
– scaderea utilizarii pesticidelor;
– cresterea productivitatii;
– dezvoltarea de noi tehnici si produse.
Ingineria genetica asupra animalelor creste productivitatea, mareste productia de lapte, carne, oua, creste eficienta furajarii, creste rezistenta animalelor la boli si amelioreaza sanatatea acestora.
In viitor, se considera ca folosirea plantelor modificate genetic poate duce la ameliorarea sanatatii consumatorilor prin alimente imbogatite in vitamine, in elemente minerale, in aminoacizi esentiali, prin folosirea plantelor-vaccin sau tratarea anumitor boli folosindu-se proteinele umane sintetizate de aceste plante etc.
Riscul consumului alimentelor modificate genetic
Pe de alta parte, exista o multitudine de studii care demonstreaza efectele nocive ale alimentelor modificate gentic asupra organismului uman. Alimentele modificate genetic pot dobandi propritati nedorite, de aceea trebuie cercetate cu atentie care sunt efectele acestora asupra organismului uman. Pentru orice organism modificat genetic se face o minutioasa analiza a riscului, pentru ca acesta sa nu fie utilizat decat daca nu prezinta riscuri nici asupra mediului, nici asupra sanatatii umane. Determinarea riscului potential al organismelor modificate genetic si al alimentelor produse din organisme modificate genetic pentru sanatatea omului se face prin evaluarea efectelor directe asupra sanatatii (toxicitate), evaluarea componentelor care ar putea avea proprietati nutritionale sau toxice, identificarea tendintelor de a provoca alergii, stabilirea genelor inserate, evaluarea efectelor nutritionale asociate modificarii genetice, decelarea oricaror efecte nedorite ce ar putea rezulta prin transferul genetic efectuat.
Efecte alergice dovedite
Riscul consumului de alimente modificate genetic care nu poate fi contestat este constituit de efectele alergice. Genele nou inserate care imbogatesc alimentul in proteine pot determina alergii la unele persoane. Nu exista niciun studiu care sa conteste potentialul alergen al alimentelor modificate genetic la persoanele care prezinta alergie la o anumita proteina, iar planta respectiva contine acest alergen. De exemplu, soia modificata genetic poate produce alergii celor care sunt alergici la lapte sau oua, acest lucru fiind specificat pe eticheta produsului. Legislatia europeana prevede obligativitatea etichetarii acestor produse si a informatiilor despre riscurile asupra sanatatii pe care acestea le pot avea.
Unele alimente modificate genetic pot creste rezistenta omului sau animalelor fata de antibiotic. De exemplu, exista tomate care contin o gena rezistenta la antibiotice. Aceste tomate, consumate crude, pot creste rezistenta la neomicina sau kanamicina. Riscul cresterii rezistentei la antibiotic variaza in functie de gena care este implicata. Bacteriile care produc acid lactic nu trebuie sa contina gene cu rezistenta la antibiotice.
Exista studii stiintifice care releva efectele consumului alimentelor modificate genetic asupra metabolismului. Prin inserarea de gene noi se pot produce alterari la nivelul genomului (totalitatea genelor pe care le contine un organism). Aceste alterari pot genera in organismul gazda si alte efecte decat cele scontate, cum ar fi scaderea cantitatii de substante nutritive si cresterea nivelului de toxine.
Posibila solutie pentru alimentatia in tarile sarace
Alimentele modificate genetic sunt consumate in intrega lume, mai mult in America, acestea putand constitui o solutie pentru alimentatia in tarile sarace si pot constitui o masura de securitate alimentara pentru populatiile in crestere. Studiile cu privire la influenta alimentelor modificate genetic asupra sanatatii umane nu au rezultate foarte clare intr-o directie sau alta. Comunitatea stiintifica internationala nu a stabilit inca clar daca si cat sunt de nocive alimentele modificate genetic asupra organismului uman. In tarile Uniunii Europene este obligatorie etichetarea produselor alimentare care contin organism modificate genetic, ramanand la alegerea cumparatorului daca la consuma sau nu.
Dr. Lacramioara Brinduse
Medic specialist sanatate publica
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024