Aditivii alimentari
Aditvii alimentari sunt substante chimice adaugati în alimente sau bauturi cu scopul de a ameliora diverse proprietati ale acestora : gustul, culoarea si/sau rezistenta la alterare. În mod standardizat, la nivel mondial, ei sunt etichetati cu litera "E" si un indice compus din trei cifre.
21.02.2012
Timp estimat de citire:
2 minute, 48 secunde
Exista o serie intreaga de E-uri care nu sunt nocive pentru sanatatea consumatorilor. Noi insa va propunem sa parcurgeti lista E-urilor suspectate ca ne agreseaza – in mod direct – sanatatea. Mentionam ca aceasta lista nu este decât orientativa. In acest moment, in intreaga lume, exista o serie de cercetari care sa dovedeasca potentialul vatamator al acestor aditivi
Conform Ordinului Ministerului Sanatatii nr. 975/1999, “aditivii alimentari sunt substante care se folosesc la prepararea unor produse alimentare, in scopul ameliorarii calitatii acestora sau pentru a permite aplicarea unor tehnologii avansate de prelucrare”. In Codex Alimentarius FAO-WHO, ei sunt definiti ca “orice substanta care nu este consumata ca aliment in sine si nu este folosita ca ingredient constituent al unui aliment, care are sau nu valoare nutritiva si care se adauga intentionat, cu un scop tehnologic (incluzând modificari organoleptice) in timpul producerii, procesarii, prepararii, tratarii, impachetarii, ambalarii, transportului si stocarii unui aliment, devenind un component sau afectând intr-un fel caracteristicile alimentelor la care se adauga”.
Aditivi suspecti
E150, E172, E173, E141 – coloranti, E102 (colorant galben), foarte nociv, se gaseste in bauturi, mustar si gem, poate genera tumori tiroidiene sau crize de astm bronsic, E110 sau Sunset yellow (colorant galben) – cancerigen, se gaseste in dulciuri, prajituri, budinci, diverse sucuri, E120 (colorant) provoaca alergii, E124 (colorant rosu) – toxic produce tumori pe glanda tiroida, se gaseste in mezeluri. E477 – emulsificator (daca este consumat in exces)
Aditivii toxici
E220, E221, E222, E224 (sulfiti – conservanti) produc boli intestinale si alergii, se gasesc in carnea de hamburgeri, cartofi deshidratati, fructe confiate, prajituri, bere, vin, otet de vin. E338 (acidifianti) afecteaza tubul digestiv, se gasesc in produsele cu gust acru sau acid ridicat. E339, E340, E341 (saruri de topire) afecteaza tubul digestiv. E407 (gelifiant) afecteaza tubul digestiv, E461, E463, E465, E466 (agenti de incarcare) afecteaza tubul digestiv. E231 (ortofenilfenol – conservant), posibil si cancerigen, interzis in SUA si Australia, produce boli de piele, E232 (conservant) poate produce boli de piele. E200 (conservat), extrem de toxic si periculos deoarece suprima din organism vitamina B12, E320 (butil-hidroxi-anisol BHA – conservant) se gaseste in cartofi deshidratati, uleiuri vegetale, supe concentrate, sosuri, guma de mestecat. E321 (antioxidant), posibil cancerigen, creste de asemenea nivelul colesterolului, se gaseste in margarina. E311,E312 (antioxidant) ataca in timp sistemul nervos.
Aditivii cancerigeni
E131, E123, E142 (colorati), E211 (acidul benzoic si derivatii sai – conservant), interzis in SUA, dar permis la noi, se gaseste in unele bauturi racoritoare, E213, E214, E215, E217 (conservanti), E230, 239 (conservant), E621 (glutamatul de sodiu), potentiator de arome. E631, E632 si E633– inozinati. E627, E628, E629 – guanilati. E634, E 635 – rinoglucidele (potentiatori de gust si aroma) E330 (sarea de lamâie) devine cancerigen daca este consumat in exces. E450 (emulsificator) – potential cancerigen in zona digestiva.
Conform Raportului Comisiei Nationale de Oncologie din România, cancerul este intr-o crestere alarmanta si se estimeaza ca aceasta afectiune va deveni in scurt timp “boala mileniului III” si nu exista inca premizele ca se va descoperi un antidot. Cauzele care contribuie la aparitia cancerului se incrimineaza ca sunt poluarea, chimicalele continute in alimente si stres-ul (in toate formele sale).
Dr. Alin Popescu
Medic coordonator FRR
Erorile din alimentație
07.01.2024