Adrian Pintec, vicecampion national la ju-jitsu: „Aceasta arta iti transforma si trupul, si sufletul”
Adrian Pintec (24 de ani) iubeste ju-jitsu, iar asta se simte din patosul cu care vorbeste despre aceasta arta. Este un sportiv tanar, la inceput de drum, care a castigat in 2009 titlul de vicecampion national. Tot el a facut o figura frumoasa acum trei ani, la New York, cand ne-a reprezentat tara cu cinste. De la Adi am aflat multe despre ju-jitsu si te invit sa citesti interviul de mai jos.
03.11.2010
Timp estimat de citire:
4 minute, 31 secunde
Slab sau Gras: Descrie-ne putin acest sport cu nume interesant. Ce inseamna ju-jitsu?
Adi Pintec: Ju-jitsu este arta prin care te folosesti de forta adversarului pentru a il invinge. Combina deosebit de eficient loviturile de brate si de picioare cu proiectarile specifice judo-ului si lupta la sol specifica BJJ-ului (Ju-jitsu Brazilian). Dupa parerea mea are cele mai multe caracteristici pentru a intra in profilul MMA (Mixed Martial Arts). Ce imi place insa mult la ju-jitsu este faptul ca aceasta arta martiala japoneza poarta aura samurailor, si pe langa toata gama de lovituri, proiectari si lupta la sol, inveti cu rigurozitate si lupta cu arme (sabie, baston lung, baston scurt, tonfa si nunceag).
SG: Adi, de ce ju-jitsu? Cum de ai ales acest sport?
AP: Mi-au placut mereu sporturile de contact, insa intamplarea a facut sa calc pragul salii de ju-jitsu. Spun intamplare deoarece eram in primul an de facultate, venit dintr-un oras mic, Busteni, iar apartamentul unde stateam cu chirie se afla la 5 minute de sala de ju-jitsu. De acolo n-a mai fost decat un pas pentru a-mi sadi o pasiune deosebita pentru aceasta arta.
SG: Care e cea mai draga amintire pe care o ai legata de sport?
AP: Cea mai placuta amintire este data de oamenii pe care i-am cunoscut in sala de ju-jitsu si de toate lucrurile bune pe care le-am invatat de la ei. De asemenea, prima medalie castigata nu se uita niciodata.
SG: Cum decurge un antrenament de Ju-Jitsu ?
AP: Fiecare antrenament incepe cu 5 minute de concentrare, moment in care incerci sa te desprinzi de tot si sa iti focusezi toata energia pentru antrenamentul ce va urma. Fiind un sport care te solicita mult si fizic, ai nevoie de o incalzire temeinica. Dupa momentul de concentrare si incalzire se trece la antrenamentul propriu-zis. Fiecare sesiune are o anumita tema dupa care se desfasoara, cum ar fi: lucrul cu arme (sabie, baston lung si scurt, nunceag etc.), auto-aparare, proiectari etc. Dupa asta urmeaza mai multe exercitii fizice in care folosesti greutatea proprie si greutatea adversarului pentru a te „epuiza” fizic. Antrenamentul se incheie cu un moment de concentrare prin care incerci sa iti amintesti si sa „retraiesti” toate tehnicile executate.
SG: Cat este de solicitant acest sport si ce dieta trebuie sa urmezi ca sa te mentii in forma?
AP: Ju-jitsu este foarte solicitant si implica toate grupele musculare intr-un mod aparte, cu totul diferit de mersul la sala de fitness, spre exemplu. Dieta trebuie sa fie echilibrata, sa includa carbohidrati (paste, orez, cartofi) pentru a-ti reface suportul caloric si pentru a te reface dupa antrenament, proteine (peste, pui, vita) si vitamine esentiale pentru organism.
SG: Pot femeile sa practice ju-jitsu?
AP: Ju-jitsu nu tine cont de sex si nu are limita de varsta. Sunt foarte multe fete care practica ju-jitsu de performanta si se lupta pentru medalii in campionatul intern si nu numai.
SG: Se spune ca ju-jitsu iti modeleaza nu doar trupul, cat si spiritul. Asa e?
AP: Absolut. Cand incepi sa practici ju-jitsu, intri practic intr-un proces de transformare care se desfasoara fara sa iti dai seama. Privesti altfel lumea din jur, esti mai saritor atunci cand cineva are nevoie de ajutorul tau si iti dai silinta sa fii mai bun in tot ceea ce faci. Foarte multe persoane asociaza deprinderea artelor martiale cu faptul ca „inveti sa te bati”. Ju-jitsu nu inseamna acest lucru, ju-jitsu inseamna sa inveti arte martiale pentru a nu le folosi niciodata!
SG: De ce medalie esti cel mai mandru?
AP: Am observat atat in ju-jitsu, cat si in viata ca lucrurile la care muncesti cel mai mult iti aduc si cele mai frumoase satisfactii. Am doua medalii la care tin foarte mult: una de bronz la „Hayastan Grappling Chalenge – New York” si cea de Vicecampion National.
SG: Ce obiective ai pe viitor?
AP: Cand spun obiective, ma gandesc in primul rand sa impart in continuare salteaua de lupta cu colegii de antrenament, invatand lucruri noi, dar imi doresc de asemenea sa retraiesc emotiile si bucuria decernarii titlurilor nationale.
SG: Ce ritual ai inainte de un concurs?
AP: Inainte de o competitie incerc sa imi „studiez” foarte bine adversarul si sa pun la cale un plan pentru a ii exploata slabiciunile folosindu-ma de punctele mele forte.
SG: Cat de bine este primit ju-jitsu de romani, din cate stii tu?
AP: Nu este primit prea bine pentru ca, din pacate, tot ce nu scoate bani nu intereseaza pe nimeni, iar din ju-jitsu nu se pot face bani in Romania. Toata lumea care paseste pragul unei sali de ju-jitsu o face din placere si curiozitate, iar cei care vor ramane o vor face din pasiune.
SG: Ce alte sporturi mai practici?
AP: Practic de aproximativ 2 ani mountain biking ca hobby, dar la nivel mai avansat. Imi place sa parcurg trasee de peste 30 de km pe platoul muntilor Bucegi si Baiu, cat si pe drumurile forestiere din toata tara.
Interviu: Vanessa Stefan
Valeria van Groningen: “Mișcarea înseamnă viață”
16.09.2020
Sorina Fredholm: Misiunea mea este să-i ajut pe oameni să trăiască mai sănătos prin yoga și alimentație sănătoasă
10.09.2019
Sorina Brutaru: Sportul nu e doar un hobby, e un stil de viata pe care-l recomand 100%
10.06.2019