Adrian Stancu, chef la restaurantul Terra e Fuoco: “Bucataria italieneasca e simpla si gustoasa!”
Adrian Stancu este un chef tanar, originar din Ploiesti. In varsta de 25 de ani, are o poveste de viata interesanta si un traseu profesional spectaculos. Pentru ca este specialist in bucatarie italineasca i-am pus cateva intrebari despre aceasta adevarata arta. Descoperiti din tainele bucatariei italienesti alaturi de chef Adrian Stancu.
17.06.2014
Timp estimat de citire:
5 minute, 7 secundeSlab sau Gras: Spune-ne mai multe despre tine. Cum ai inceput sa gatesti?
Chef Adrian Stancu: Mi-am dat seama tarziu de aceasta pasiune si nu credeam ca bucataria este ceea ce ma reprezinta. Obisnuiam sa gatesc doar pentru prieteni. Am facut trei ani de Drept si mi-am dat seama ca nu e ceea ce imi doresc sa fac mai departe. Ma gandeam cu ceva teama la viitorul meu… Un prieten bun m-a sfatuit: “Fa ce-ti place!” Imi placea sa gatesc! Asa ca m-am lasat de facultate, mi-am vandut masina si, cu toate ca familia mea s-a impotrivit, am plecat in Italia pentru a-mi urma noul vis, acela de a deveni bucatar. Am cautat pe internet o scoala si am gasit una la Perugia: Universita dei Sapori.
Slab sau Gras: Cum a fost experienta italiana?
Chef Adrian Stancu: La inceput a fost destul de greu pentru ca nu stiam foarte bine limba cu toate ca inainte sa plec urmasem niste cursuri de italiana. In prima luna nu am inteles mai nimic, inregistram cursurile pe telefon si seara le traduceam. Dar m-am acomodat si am invatat si italiana pe care o stapanesc perfect acum… La scoala am invatat cam tot ce trebuie sa stie un bucatar. Am inceput cu antipasti (aperitive), supe, salate, paste facute in casa, apoi am invatat sa gatesc carne alba, rosie, carne de vanat, peste, fructe de mare, deserturi, patiserie, panificatie. Am facut degustari de vinuri, chiar si degustari de ulei. Cursul a durat 6 luni, apoi am plecat pentru un stagiu de 100 de ore in Sicilia, insulele Eolie, pe insula Salina, la un restaurant care are o guida Michelin. Patronul mi-a oferit posibilitatea sa lucrez acolo si am acceptat. Am lucrat cateva luni, apoi a urmat un examen la scoala pe care l-am trecut cu brio. Ulterior, am incercat sa ma angajez in Germania, dar am intampinat dificultati cu contractul de munca. Apoi am lucrat din nou in Italia, in Perugia, la un hotel si apoi din nou in Sicilia, pentru ca in final sa revin in tara si sa ma angajez la Terra e Fuoco.
Slab sau Gras: Care sunt retetele pe care le gatesti cu cea mai mare placere… specialitatea bucatarului?
Chef Adrian Stancu: Imi place foarte mult sa gatesc peste si fructe de mare sau risotto. Pun mare pret pe bucataria fusion. Combin elemente de bucatarie italiana cu elemente frantuzesti, asiatice etc.
Slab sau Gras: Cum sunt primite preparatele italienesti de romani?
Chef Adrian Stancu: Bucataria italineasca e populara orinde in lume pentru ca e o bucatarie simpla si gustoasa. Preparatele sunt foarte sanatoase, alimentele sunt apropiate de starea naturala si modalitatile de gatit sunt sanatoase. Rar alimentele se prajesc.
Slab sau Gras: Ce parere ai de bucataria romaneasca?
Chef Adrian Stancu: Personal nu ma regasesc in bucataria romaneasca… O consider gustoasa, dar mie personal nu imi place din cauza mancarurilor prea grele: sosuri, ciorbe, tochituri etc.
Slab sau Gras: Care e mancarea ta preferata?
Chef Adrian Stancu: In general nu sunt mofturos, imi place sa mananc orice, sa experimentez, sa gasesc gusturi noi! De exemplu, am gatit o supa de peste intr-un borcan. Un borcan ermetic in care am pus trei tipuri de peste, scoici, creveti, calamari, sepie. Am numit-o “marea intr-un borcan”. E absolut geniala!
Slab sau Gras: Care sunt cele mai ciudate alimente pe care le-ai consumat?
Chef Adrian Stancu: Arici de mare, scos din mare, taiat si servit, creveti vii cruzi – foarte buni, ciuperci porcinni crude. Am avut ocazia sa incerc carnea de zebra, dar nu m-am incumetat.
Slab sau Gras: Cea mai celebra mancare italineneasca e pizza: care ar fi secretele unei pizza ca-n Italia?
Chef Adrian Stancu: In primul rand ingredientele. Ideal e sa provina din Italia: faina Caputo, uleiul de masline extravirgin de buna calitate, sosul de rosii San Marzzano. Apoi cuptorul e foarte important. Trebuie sa fie pe lemne. Cuptorul de la restaurantul nostru este adus de la Napoli si se incalzeste la 500 de grade. O pizza se coace in 90 de secunde!
Slab sau Gras: Romanii in general se feresc sa cumpere si sa gateasca fructe de mare… Spune-ne cate ceva despre ele. Cum le alegem si cum le gatim?
Chef Adrian Stancu: In primul rand trebuie sa fie proaspete. Trebuie sa invatati sa recunoasteti fructele de mare bune. Pestele trebuie sa aiba branhiile rosii, carnea sa fie tare, ochii sa luceasca. Nu ezitati sa le mirositi! Trebuie sa simtiti un miros curat de mare – lucru valabil pentru toate fructele de mare. E usor. Gatitul lor nu e complicat deloc. Iata o reteta simpla si foarte gustoasa care merge pentru majoritatea tipurilor de peste: se pune putin ulei de masline intr-o tigaie, se adauga un catel de usturoi zdrobit pentru ca uleiul sa ia aroma usturoiului. Pe pielea pestelui se pune o crenguta de rozmarin. Pestele se dezoseaza si se aseaza in tigaie pentru 2-3 minute. Se intoarce, se opreste focul si se tine inca 1 minut. Si gata!
Slab sau Gras: Care este idealul tau professional?
Chef Adrian Stancu: Imi doresc sa aduc o stea Michelin in Romania si sa schimb mentalitatea romanilor despre a manca… De asemenea, as vrea ca intr-o zi sa am propriul restaurant.
Sfaturi de la Chef Adrian Stancu:
– Ingredientele reprezinta 80% din gatit. Conteaza materia prima! Ingredientele sa fie proaspete intotdeauna. Chiar si ierburile.
– Gatiti si fructe de mare! Experimentati, incercati. Mai greu e sa gatesti o friptura de vita decat un homar.
– Evitati alimentele prajite in ulei, in special vara.
– E important ca aspectul mancarii sa fie placut! Folositi-va imaginatia pentru a crea farfurii placute ochiului!
Puteti incerca preparatele gatite de Chef Adrian Stancu la restaurantul Terra e Fuoco din Bucuresti, str. Ion Neculce, nr. 63, www.terraefuoco.ro, Facebook: Terra e Fuoco.
Orz verde - cum să-l folosești și ce beneficii are
13.11.2024