Afinele, fructele antioxidante ce iti imbunatatesc memoria
Beneficiile substantelor antioxidante au fost intens studiate si popularizate in ultimii ani, accentuandu-se importanta unei alimentatii bogate in nutrienti esentiali si in produse naturale ce iti fortifica organismul cu ajutorul antioxidantilor. Dintre acestea, afinele se afla în top!
24.09.2013
Timp estimat de citire:
2 minute, 18 secundeO cana de afine (145 g) contine 30% din doza zilnica recomandata de vitamina C si multi alti fitonutrienti cu rol antioxidant, precum antocianinele si flavonoidele. Afinele mai au mangan, vitamina E si fibre dietetice, iar aportul energetic redus, de numai 55 de calorii la o suta de grame, le face perfecte pentru a fi incluse într-o cura de slabit.
Afinele protejeaza sistemul cardiovascular
Continutul bogat in antioxidanti este foarte benefic pentru sistemul cardiovascular, intrucat reduce nivelul de colesterol „rau” din organism, dar si trigliceridele, crescand in acelasi timp nivelul de colesterol „bun” esential pentru o sanatate buna. Antioxidantii protejeaza sistemul circulator de o eventuala depunere a grasimilor, iar consumul regulat de afine poate duce la echilibrarea tensiunii arteriale, conform cercetatorului britanic Aedin Cassidy.
Studiul coordonat de acest cercetator a aratat ca, intr-o perioada de 14 ani, persoanele care au consumat in fiecare saptamana cel putin o portie de afine aveau un risc mai scazut cu 10% de a face hipertensiune, fata de cele care nu au mancat afine in mod constant. Un motiv in plus de a consuma aceste fructe dulci-acrisoare!
Memorie imbunatatita pentru toate categoriile de varsta
Fiecare persoana se poate bucura de proprietatile nutritive si de beneficiile afinelor, fara limita de varsta! Ba mai mult, Universitatea Cincinnati din Ohio a realizat recent un studiu pe un esantion de persoane cu varsta de aproximativ 70 de ani, oferind presei rezultate uimitoare. Timp de 12 saptamani, participantii la studiu au baut trei pahare de suc de afine pe zi; in conditiile in care la inceputul studiului ei aveau pierderi usoare de memorie, peste 12 saptamani memoria si capacitatea lor de invatare se imbunatatisera cu 20%, fara niciun alt tratament.
Responsabile de aceste rezultate impresionante ar fi antocianinele, pigmentii care confera afinelor acea culoare albastruie distinctiva si care pot ameliora capacitatea umana de a invata lucruri noi si de a-si imbunatati memoria. Afinele pot fi consumate si de elevi sau studenti in perioadele de stres, cand nevoia de a retine cat mai multe informatii noi este maxima, intrucat antocianinele prezente in aceste fructe reduc efectele negative pe care stresul le are asupra creierului si sprijina memoria.
Poti pastra afinele la congelator intre 3 si 6 luni, fara grija ca isi vor pierde proprietatile nutritive. Decongeleaza-le si bucura-te de ele impreuna cu familia!
Substantele antioxidante combat radicalii liberi, molecule ce au fost corelate de cercetatori cu afectiuni precum cancerul, bolile cardiovasculare si Alzheimer.
Cercetatorii de Universitatea Tufts au studiat capacitatea antioxidanta a 60 de fructe si legume, iar afinele au fost situate pe primul loc, avand cea mai mare putere in a combate radicalii liberi.
Probiotice naturale - care sunt alimentele care conțin probiotice?
25.07.2024