Ai colesterol mărit? Ce regim să urmezi?
Colesterolul mărit este o problemă cu care se confruntă de la o vreme din ce în ce mai mulți oameni, pe fondul unei alimentații nesănătoase. Efectele negative nu se văd imediat iar când acest lucru se întâmplă, deja nivelul colesterolului ajunge la cote alarmante, la fel și riscurile pentru sănătate pe care acest tip de grăsime îl reprezintă.
12.07.2024
Timp estimat de citire:
6 minute, 41 secundeÎntrucât la baza acestei probleme stă de cele mai multe ori alimentația, regimul pentru colesterolul mărit constituie una dintre metodele de prevenire a riscurilor asociate și de aceea am decis să îi acordăm și noi atenția cuvenită, prin materialul de față. Îți vom arăta ce alimente trebuie să consumi și ce alimente trebuie evitate în regimul pentru colesterolul mărit precum și de ce este important să ții un astfel de regim.
Când trebuie să urmezi un regim pentru colesterolul mărit
Colesterolul este de două tipuri, catalogate distinct ca fiind colesterol bun (HDL) și colesterol rău (LDL). Când vine vorba de colesterol mărit se face referire la colesterolul rău, ale cărui valori optime în sânge trebuie să se mențină sub 100 de miligrame pe decilitru (mg/dl). Valorile între 120 și 159 mg/dl sunt considerate la limită, iar tot ce trece de 160 mg/dl este colesterol mărit. Se iau în calcul și valorile colesterolului bun și al trigliceridelor, însă în general se recomandă trecerea la regimul pentru colesterolul mărit atunci când nivelul colesterolului LDL este limita normală.
De ce este necesar regimul pentru colesterol mărit
Colesterolul LDL este numit „rău” pentru că atunci când depășește limita normală începe să se depună în interiorul vaselor sanguine, care astfel se îngustează și își pierd elasticitatea. Aceste modificări determină creșterea presiunii cu care sângele circulă prin artere și apariția hipertensiunii arteriale, care stă la originea majorității bolilor cardiovasculare. Așadar, regimul pentru colesterol mărit are ca scop reducerea nivelului de colesterol rău și readucerea tensiunii arteriale în limitele normale pentru a preveni aceste boli.
Totodată, regimul pentru colesterol mărit este recomandat pentru a preveni evenimente cardiace precum infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral, care se produc atunci când colesterolul acumulat înfundă vase de sânge care irigă mușchiul inimii, respectiv creierul.
Cum „lucrează” regimul pentru colesterol mărit
Așa cum spuneam, regimul pentru colesterol mărit are scopul de a reduce spre limitele normale nivelul de colesterol rău, iar acest obiectiv poate fi îndeplinit pe mai multe căi. În primul rând, regimul pentru colesterol mărit impune evitarea alimentelor care determină formarea de colesterol rău, pentru a stopa astfel creșterea nivelului acestuia. Apoi, pentru reducerea cantității de colesterol rău din sânge se recomandă consumul de alimente care duc la formarea celuilalt tip de colesterol, considerat bun. Acesta are rolul de a curăța sângele de colesterolul rău, pe care îl transportă în ficat, de unde ajunge în vezica biliară, apoi în intestinul subțire, pentru ca în final să fie eliminat prin materiile fecale.
În același timp, regimul pentru colesterolul mărit se bazează și pe alimente care conțin substanțe antioxidante, dat fiind faptul că acestea împiedică oxidarea moleculelor de colesterol sub acțiunea unor compuși numiți radicali liberi. În acest mod se previne depunerea colesterolului rău în interiorul vaselor de sânge și se ușurează misiunea colesterolului bun, care trebuie să îl elimine.
Nu în ultimul rând, regimul pentru colesterol mărit încurajează și consumul de alimente bogate în fibre, in special fibre solubile. Acestea se dizolvă în tractul digestiv și se transformă într-o soluție gelatinoasă care formează o peliculă în interiorul intestinelor și reține o parte din grăsimile care ar fi transformate în colesterol rău odată absorbite în sânge.
Alimente interzise în regimul pentru colesterol mărit
Colesterolul rău este o grăsime produsă în ficat prin sinteza grăsimilor saturate și a grăsimilor trans, care ajung în organism prin intermediul alimentelor care le conțin. Așadar, pentru a reduce acest proces, regimul pentru colesterol mărit impune evitarea alimentelor care conțin astfel de grăsimi. Principialele surse de grăsimi saturate sunt produsele de origine animală, mai exact carnea, lactatele și ouăle. Cel mai mare conținut de grăsimi saturate îl are carnea roșie, în timp ce carnea de pasăre conține la rândul său astfel de grăsimi, care sunt concentrate preponderent în piele. Din regimul pentru colesterol mărit sunt excluse și lactatele grase precum smântâna, untul sau cașcavalul. Ouăle conțin cantități mai mici de colesterol așa. că nu sunt total interzise însă nici nu se încurajează consumul lor în cantități mari.
În ceea ce privește grăsimile trans, acestea se găsesc preponderent în alimentele prăjite în ulei vegetal, astfel că nici prăjelile nu sunt acceptate în regimul pentru colesterol mărit.
Alte alimente care conțin grăsimi saturate sau grăsimi trans iar din acest motiv sunt excluse din regimul pentru colesterol mărit sunt produsele tip fast-food, mezelurile și alte produse din carne procesate industrial, margarina, chipsurile, produsele de patiserie, maionezele și alte sosuri grase, untura, jumările, șunca și mâncărurile „grele” care conțin multă grăsime. Lista este completată și de alimentele preparate cu ulei de cocos sau ulei de palmier, care conțin la rândul lor grăsimi saturate ce se transformă în colesterol.
Ce alimente sunt recomandate în regimul pentru colesterol mărit
Regimul pentru colesterol mărit încurajează în schimb consumul de grăsimi nesaturate, care sunt considerate grăsimi sănătoase întrucât din ele este sintetizat colesterolul bun. După cum am precizat, acesta curăță sângele de colesterolul rău, iar pentru a fi produs în ficat e recomandat consumul de pește gras (somon, ton, sardine, hering și macrou), leguminoase, avocado, nuci și semințe. De asemenea, uleiurile vegetale precum cel de măsline, floarea-soarelui, rapiță șofrănel și porumb conțin grăsimi nesaturate și pot fi consumate în regimul pentru colesterol mărit.
Un loc important în acest regim îl ocupă fructele și legumele, care pot fi consumate fără niciun fel de restricție întrucât nu conțin grăsimi saturate sau grăsimi trans. E drept că și aportul de grăsimi nesaturate este destul de redus, însă fructele și legumele conțin din abundență vitamine și minerale care susțin funcțiile metabolice, precum și substanțe antioxidante despre care am precizat că previn depunerea colesterolului rău în vasele de sânge. În același timp fructele și legumele sunt o bună sursă de fibre solubile care, pe lângă faptul că îmbunătățesc digestia și favorizează eliminarea colesterolului ajuns în intestine din ficat, rețin o parte din grăsimile care ar fi transformate în colesterol rău dacă ar fi absorbite în sânge.
În cantități reduse sunt permise și lactate degresate precum și carnea de pasăre fiartă, la cuptor sau friptă – consumată fără piele, care conține cea mai mare parte din grăsimile saturate.
Creșterea nivelului de colesterol este de cele mai multe ori asociată și cu acumularea de kilograme în plus, așa că un alt scop al regimului pentru colesterol mărit este să te ajute să scapi de excesul ponderal. Dieta specifică are un aport caloric scăzut și este bogată în elemente nutritive, însă nu trebuie să te bazezi doar pe ea pentru a slăbi și a reduce totodată nivelul de colesterol. Mișcarea este le fel de importantă ca regimul alimentar, iar pentru a spera la rezultate cât mai bune trebuie să îi aloci zilnic cel puțin 30 de minute.
Medic: „Aproape jumătate dintre cei cu prediabet vor avea diabet în 5 ani”
12.11.2024