Ai colesterolul mare. Ce-i de făcut?
Doctorul te-a trimis la analize și ai aflat că ai un colesterol mare. Înainte de orice, doctorul va avea două sfaturi: să slăbești (dacă e cazul) și să ții regim. Cu slăbitul cred că știi cam ce trebuie să faci. De cele mai multe ori, ai mai fost la dietă și în trecut, doar că acum trebuie să o faci concret pentru sănătatea ta.
20.12.2021
Timp estimat de citire:
3 minute, 44 secundeCe e de făcut însă cu regimul? Sunt alimente cărora trebuie să le spui adio?! Ca de obicei, raspunsul este și da, și nu. Deci da, trebuie să renunți la anumite alimente. Dar ai voie să le mănânci foarte-foarte rar. Cum s-ar zice, de Paște și de Crăciun.
Alimente de evitat sau de consumat cu moderație
Ca să te orientezi mai ușor, studiile au arătat că alimentele cu mult colesterol nu au o influență foarte mare pe nivelul colesterolului sangvin, adică acela care a ieșit crescut la analize. Ca atare, în ultima perioadă nu se mai recomandă renunțarea totală la alimente care au colesterol. Desigur, nu trebuie făcute excese. Dar nu uita că propriul tău corp sintetizează și singur destul colesterol, deci nu e musai să îl primești din alimente. Tot studiile au arătat însă ca foarte importantă este scăderea aportului de grăsimi saturate și înlocuirea lor, ori de câte ori se poate, cu grăsimi nesaturate. Acest procedeu este foarte eficient în scăderea colesterolului. Să vedem deci ce alimente ar trebui să reduci substanțial dacă ai colesterolul mărit:
- Grăsimi animale. Renunță la șunculiță, slănină afumată, carne grasă. Au și colesterol, și grăsimi saturate în cantitate mare. Și pot fi înlocuite cu alimente similare, dar mai sănătoase.
- Lactate grase (brânzeturi grase și maturate, unt, smântână). Știm, sunt farte gustoase. Dar există și alternative cu mai puțină grăsime. Untul scoate-l de pe listă și pentru că lactatele totuși sunt sănătoase, mănâncă din cele cu nivel redus de grăsime.
- Mezeluri: că sunt nesănătoase din toate punctele de vedere și chiar cancerigene, știai. Dar nu sunt bune nici pentru colesterol. Singurele la care ai dezlegare sunt cele la care se vede clar că nu au grăsime, cum este, de exemplu, prosciuto. Și acesta cu foarte mare măsură.
- Produse de patiserie și cofetărie: sunt făcute cu unt și/sau cu grăsimi hidrogenate tari. Nu mai spun că au și multe calorii. Pregătește-ți acasă o plăcintă în care să folosești ulei vegetal și va fi cu mult mai bine. Să nu te gândești cumva să folosești la astfel de produse untură, pentru că și ea este pe lista de alimente interzise.
- Alimente preparate cu grăsime de palmier și/sau grăsime de cocos. Am spus mai sus că grăsimile animale sunt rele. Acum s-ar putea să mă acuzi de inconsecvență, pentru că aduc în scenă grăsimi vegetale. Da, există și grăsimi vegetale foarte satrurate. Le recunoști ușor pentru că la temperatura camerei au consistență solidă. Unele, cum este grăsimea de cocos, s-au bucurat de mare popularitate, până ce s-a lămurit lumea că sunt foarte dăunătare pentru nivelul de lipide din sânge. Ca atare, de la floricelele de la cinematograf, până la curry-ul cu lapte de cocos, există o serie întreagă de produse la care trebuie să renunți. Nu complet, sunt admise din când în când. Dar nu mai des de o dată pe lună.
- Dar ce facem cu ouăle?! Că până în prezent știam cu toții că au mult colesterol și sunt dăunătoare. Așa cum spuneam în intoducere, lucrurile sunt mai nuanțate astăzi. Mănâncă un ou, maximum două (dacă faci multă mișcare) pe zi, este voie și ai grijă să nu le prăjești în untură.
Nu uita: la produsele cumpărate de la magazin, uită-te pe eticheta nutrițională. Aceasta îți va spune clar câte grăsimi saturate sunt. Cu cât nivelul e mai mare, cu atât alimentele sunt mai dăunătoare. Și citește și ingredientele. Dacă e rost de untură, unt, grăsime de cocos, grăsime hidrogenată, renunță. E mai bine așa.
Medic: „Aproape jumătate dintre cei cu prediabet vor avea diabet în 5 ani”
12.11.2024