Ai complexe la plaja? Depaseste-le!
Rusinea este un sentiment provocat de un insucces sau de perceperea unei imagini de sine negative. Este acompaniata de dorinta si nevoia de a te ascunde. Este generatoare de complexe, de multe ori poate duce la izolare, singuratate, indoiala de sine si sentimente de inferioritate.
19.06.2017
Timp estimat de citire:
3 minute, 23 secundeIn copilarie, parintii, pentru a pune interdictii copiilor, folosesc adesea rusinea ca forma de impunere. Celor mici li se spune adesea „Sa-ti fie rusine!”. Din cauza acestor abordari, imaginea de sine a copilului poate fi afectata in mod negativ, lucru care va fi dificil de gestionat in urmatoarele perioade de dezvoltare. Asadar, rusinea se formeaza in relatia cu membrii familiei si apoi in mediile sociale si va fi pusa in act si in relatia de cuplu.
Frica de costumul de baie
De multe ori, cand vine vorba de a pleca vara in concediu, auzim urmatoarea fraza: „Am o problema, vara asta vreau sa merg la mare sau la piscina, dar trebuie sa port costum de baie si nu vreau pentru ca nu-mi place cum arat si-mi este rusine”. Daca totusi persoana in cauza ajunge intr-un loc unde trebuie sa stea in costum de baie si lucrul acesta ii creeaza rusine, reactia psihologica la nivel inconstient poate fi aceea de a somatiza. Adica, organismul sa transforme trairile psihice in manifestari fizice. Se poate imbolnavi dintr-o data, poate avea probleme cu stomacul, crampe, dureri de cap, lucruri care o pot tine departe de… distractie.
O solutie salvatoare de a trece peste sentimentul de rusine este acela de a spune ca: „Nu pot sta la plaja dezbracat pentru ca am piele alba si in loc sa ma bronzez, ma inrosesc. Acest lucru ii da timp creierului sa se obisnuiasca treptat cu idea de expunere.”
Cum sa gandesti pentru a trece peste complexe
- Poti pleca de la premiza ca nimeni nu e perfect. Oamenii oricum vor avea ceva de comentat: ori ca esti prea slab, ori ca esti prea gras, prea inalt sau prea scund. Nici actorii sau vedetele TV nu plac tuturor. Cu siguranta unele staruri pe care tu le admiri, unora li se par mai putin atragatoare.
- Raporteaza–te la o normalitate bazata pe ceea ce vezi si percepi in jur. Prin anumite forme, ne este indusa o imagine ideala, a femeii cu masuri 90-60-90, lucru care nu este o normalitate, nu reprezinta un etalon de luat in calcul pentru a putea face o raportare la el. Nu-ti lasa mintea sa fie controlata de altii!
- Nu mai proiecta asupra celor din jur problemele si ideile tale, crezand ca toti se uita la tine si sunt interesati de modul in care arati. Vei crede ca toti te percep intr-un mod negativ. Te identifici cu ceea ce proiectezi (reactionezi ca si cum toti se uita la tine si comenteaza), asa incat sentimentul de rusine devine tot mai apasator.
- Pleaca in vacanta cu gandul de a te simti bine. Daca iti impui ca te vei simti rusinat, cu siguranta se va intampla acest lucru, si vei intra intr-un cerc vicios din care este greu de iesit. Propune-ti sa te simti cat mai bine!
- Constientizeaza! Cu siguranta, cand vei ajunge acolo, iti vei da seama ca nu esti singura persoana in aceasta situatie. Probabil vei vedea ca exista persoane mai putin atragatoare din punct de vedere fizic ca tine. Alege locul in care mergi, in asa fel incat sa se muleze pe nevoile tale. Lumea din jurul tau sa fie in acelasi cadru.
Apeleaza la o esarfa de plaja (numita Pareo). Prin folosirea ei, te poti bucura de statul la plaja fara a-ti arata corpul in totalitate. Sau mai poti utiliza un costum intreg..
Important de retinut si de aplicat!
- Nu lasa complexele sa-ti ghideze viata!
- Sentimenul de rusine iti poate afecta viata.
- Travaliul psihic interior produs de sentimentul de rusine este unul greu de gestionat.
- Sentimentul de rusine te poate duce pana la a fi disfunctional, nu vei mai merge la plaja, nu vei mai merge la piscina, te vei indeparta de grupul tau de prieteni.
Ionut Iamandi
Psiholog Clinician
Tel: 0720658591
Facebook: Spuse si Nespuse pe Divan
Expert: Oamenii sănătoși și creativi au în comun aceste 6 lucruri
07.10.2024