Ai nervii intinsi la maximum? Iata ce sporturi sa faci!
Tensiunea interioara a atins cote alarmante si simti ca esti pe punctul de a da in clocot? In loc sa risti o izbucnire nervoasa intr-un context nepotrivit si la adresa cui nu e cazul, mai bine apuca-te de sport. In fond, orice tip de activitate fizica e buna, insa unele discipline sunt mai indicate decat altele.
11.08.2016
Timp estimat de citire:
2 minute, 54 secundeViata moderna, cu presiunile si ritmul ei trepidant, reprezinta o adevarata provocare pentru echilibrul psihic. Suntem asaltati de o cantitate mare de informatii si o multitudine de sarcini de rezolvat in fiecare zi. E drept, tehnologiile ne ajuta sa facem mai multe si mai bine, cu un efort fizic redus, insa solicitarea nervoasa este uneori dincolo de limitele suportabilitatii. Tocmai de aceea, e important sa invatam sa dam frau liber emotiilor intr-un mod care sa nu ne dauneze nici noua, nici celor din jur.
Descarcare controlata
Eliberarea tensiunilor interioare chiar este o chestiune de tratat cu seriozitate. Si asta pentru ca, atunci cand iti reprimi emotiile si nu incerci sau nu stii cum sa le defulezi, ajungi sa „explodezi”. Exact ca o oala sub presiune, la care nu functioneaza supapa prin care sa iasa excesul de abur. Asadar, urmand logica exemplului dat, este esential sa-ti creezi o „valva de siguranta”. Cei care au studiat fenomenul spun ca sportul furnizeaza solutii excelente si din acest punct de vedere si ne indeamna sa ne indreptam mai ales catre:
Box si variatiunile lui
Piloxing, Box Dance, House Box, NeoFitBoxe… Cu sau fara manusi, pe un ring sau nu, se monteaza o complexa coregrafie de exercitii pentru brate si picioare, cu lovituri pline de forta inspirate din box. Rezulta un antrenament cardio sustinut, care „arde” energia cu care vin emotiile puternice. Detensionarea este ca si garantata, iar pericolul unei „iesiri din fire” – anulat cu succes.
Emotiile refulate nu dispar. Ele se acumuleaza, producand o supraincarcare, al carei rezultat inevitabil va fi o descarcare de proportii mai putin dorite, care se poate intampla cand te astepti mai putin.
Indoor Cycling
Intr-o ambianta electrizanta, de cele mai multe ori avand in fata un ecran pe care ruleaza imagini video cu peisaje si trasee pentru ciclisti, vei pedala nebuneste cand stand in sa, cand din picioare. Totul la comanda unui instructor vocal, care te poarta prin diverse intensitati de viteza si rezistenta pentru a creste pulsul intr-un ritm sigur si benefic. Cert este ca, de la o sedinta de cycling, care, de regula, dureaza 45 de minute, iesi lac de transpiratie, dar zambind si cu o stare de usurare de nedescris. Este fix ceea ce-ti trebuie atunci cand esti la limita cu nervii.
Atunci cand stau prea mult in noi, starile de tensiune destabilizeaza functiile organismului, contribuind la aparitia bolilor cardiovasculare, gastrice sau a unor tulburari la nivel neuro-endocrin.
Dansul aerobic
De departe una dintre cele mai distractive si placute modalitati de a-ti redefini silueta, dansul combinat cu miscari ritmate de aerobic si alte elemente sportive, in toate formulele lui – zumba, street dance fitness, bellydance fitness etc. –, se dovedeste a fi si un bun antidot al stresului. Nu numai ca domoleste nivelurile de adrenalina si cortizol, cei doi hormoni care te mentin in tensiune, ci stimuleaza si productia de endorfine, un tip de neurotransmitatori, numite si „moleculele fericirii”. Organismul le-a incredintat acestora rolul de a suprima durerile de orice fel – fizice si emotionale –, conferindu-le un puternic efect analgezic pentru a induce o profunda stare de bine si relaxare.
Natalia Talmacec
De ce apare febra musculară și cum poate fi aceasta prevenită
08.07.2024