Ai probleme cu memoria? Îmbogățește-ți dieta cu vitamina B12!
Deficitul de vitamina B12 aduce multe neplăceri organismului tău, cele mai frecvente simptome fiind oboseala, stările depresive sau de slăbiciune, confuzia și pierderea memoriei. Atât în cazul copiilor, cât și în cazul adulților, o dietă bogată în vitamina B12 este esențială pentru buna funcționare a creierului.
29.09.2023
Timp estimat de citire:
2 minute, 13 secundeOrganismul uman are nevoie de vitamina B12 pentru formarea celulelor roșii, dar și pentru îndeplinirea funcțiilor neurologice, de aceea simptomele obișnuite ale deficitului de vitamina B12 includ oboseala, stările depresive și pierderea memoriei.
Un studiu realizat de Centrul Medical Universitar din Chicago arată că, în cazul persoanelor vârstnice, deficitul de vitamina B12 poate duce chiar la diminuarea creierului și la pierderea capacităților cognitive.
Cine riscă să aibă deficit de vitamina B12?
În general, orice persoană care nu are o dietă echilibrată și nu își îmbunătățește meniul cu suplimente alimentare riscă să aibă probleme de sănătate, însă există anumite grupuri de persoane predispuse la deficitul de vitamina B12. Conform unui articol publicat de Ministerul de Sănătate american, aceste grupuri de persoane sunt vegetarienii, vârstnicii și pacienții care suferă de anemie sau afecțiuni gastrointestinale.
Explicația constă în faptul că vitamina B12 se găsește cu precădere în produsele de origine animală, astfel încât cei care urmează o dietă vegetariană strictă ar trebui să ia suplimente alimentare. În celelalte cazuri, explicația oferită de specialișți este faptul că vitamina B12 nu este absorbită în totalitate de organism, din cauza gastritei atrofice, prezente la 10-30% dintre vârstnici sau a altor afecțiuni.
Cele mai bogate alimente în vitamina B12
Pentru a evita neplăcerile cauzate de lipsa vitaminei B12 din organism, asigură-te că incluzi în dieta zilnică unul sau mai multe alimente din lista aceasta:
- Scoici și midii – sunt, de asemenea, o sursă grozavă de fier, cupru și zinc.
- Ficat – dintre produsele animale, ficatul de miel este printre cele mai bogate surse de vitamina B12, dar și celelalte tipuri de ficat (pui, vită) sunt o sursă foarte bună și, în plus, sunt mai accesibile.
- Pește – pe lângă conținutul bogat de vitamina B12, peștele gras are și omega 3.
- Carne de vită – carnea slabă de vită trebuie inclusă în orice dietă sănătoasă, pentru că are un conținut bogat în proteine, vitamina B12, fier și zinc.
- Ouă – gălbenușul de ou este o parte esențială a unui meniu echilibrat, pentru toate vârstele.
- Brânzeturi – orice tip de brânză conține calciu, proteine și vitamine, de aceea ai grijă să nu-ți lipsească din farfurie.
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024