Alaptarea – beneficii pentru mama
Laptele matern este alimentul ideal pentru sugar pentru ca favorizeaza atasamentul mama-copil, creste imunitatea si asigura dezvoltarea armonioasa, intr-un ritm natural. Insa, alaptatul are numeroase beneficii si pentru mamica. Care sunt acestea?
30.01.2019
Timp estimat de citire:
3 minute, 30 secundeOrganizatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptarea exclusiva pana la varsta de 6 luni. Este esential ca mama sa alapteze din primele ore dupa nastere pana la minimum 6 luni, iar dupa aceasta perioada, alaptarea va fi insotita de o alimentatie diversificata.
A alapta este un mod frumos si benefic de a incepe sa investesti in viitorul copilului tau. Dar nu este mereu usor – de aceea este absolut necesar ca mama sa obtina informatii corecte despre aspectele practice ale alaptarii, precum si de suport de specialitate atunci cand ea nu reuseste sa alapteze cu succes.
Alaptatul are beneficii impresionante pentru mamici din mai multe perspective:
Legatura mama-copil
Apropierea dintre mama si bebelus in timpul alaptarii ajuta la crearea unei legaturi emotionale puternice, indestructibile. Ea se produce chiar din primul moment in care pielea mamei intra in contact direct cu pielea bebelusului.
Eliberarea oxitocinei
In timp ce mama isi hraneste copilul la san, organismul ei secreta oxitocina. Aceasta este un hormon secretat de glanda hipofiza sau pituitara, ce contribuie la stimularea involutiei uterine dupa nastere. De asemenea, ea ajuta la prevenirea sangerarilor. Acest hormon mai este denumit si “molecula fericirii” si are rolul de a reduce riscul aparitiei depresiei post-partum.
Reducerea riscului de cancer mamar si ovarian
Exista mai multe cercetari care au demonstrat ca exista o legatura stransa intre alaptare si scaderea riscului de cancer mamar si ovarian. Pentru ca sunt ocupate cu producerea laptelui, celulele nu sufera mutatii ce pot duce la dezvoltarea cancerului. Totodata, nivelul estrogenului este mai mic in cazul femeilor care alapteaza, iar mamele care alapteaza au si tendinta generala de a acorda o atentie sporita alimentatiei – nu consuma alcool, nu fumeaza si consuma in general alimente mai putin procesate.
Rilastil Elasticizzante – Ulei ingrijire piele sensibila
Consumul caloric
Alaptatul ajuta mamele sa revina la silueta anterioara nasterii, deoarece accelereaza arderea caloriilor. Astfel, kilogramele acumulate in mod firesc in timpul sarcinii sunt eliminate mai usor si intr-un timp mai scurt. Teoretic, femeile raman dupa nastere cu un surplus de 4-6 kg, asta daca au luat in greutate conform graficului. Acest surplus va fi folosit pentru a produce laptele matern, astfel ca in 6 luni aceste kilograme ar trebui sa fie date jos. Cu toate acestea, studiile din tarile vestice nu au aratat o corelatie intre alaptat si slabit, insa mentioneaza ca dieta necorespunzatoare a mamelor ar fi de vina. Acestea continua sa aiba o alimentatie hipercalorica, la fel ca in timpul sarcinii. Din lipsa de timp, nu fac sport, acest lucru contribuind la mentinerea numarului mare de kilograme. In plus, cu cat mama ia mai mult in greutate in sarcina, cu atat mai greu ii va fi sa ajunga la greutatea dinainte. Asa ca sfatul medicilor pentru mamicile care alapteaza este: mancati echilibrat si lasati copilul in grija rudelor de cel putin doua ori pe saptamana pentru a va acorda atentie si a face miscare. In acest fel ajutati organismul sa revina la numarul kilogramelor avute inainte de a ramane insarcinate.
Constiinta impacata
Mama nu isi va face griji pentru copilul ei, pentru ca stie ca laptele pe care i-l ofera asigura o baza solida pentru dezvoltarea fizica si emotionala in armonie.
Comoditatea
Aparitia unui copil presupune foarte multe schimbari in viata unei familii, mama fiind cea mai vizata. Dependenta bebelusului de mama, lipsa somnului si grijile afecteaza mult mama. Alaptarea o ajuta sa se odihneasca in timpul noptii, ii ofera flexibilitate pentru ca poate sa-si hraneasca copilul in orice loc, iar hrana nu trebuie preparata sau incalzita.
Pentru mamici alaptatul reprezinta o economie importanta de timp, energie si bani. Laptele matern este gratis si mereu la temperatura optima.
Avantaje pe termen lung
Posibilitatea ca mamicile sa fie nevoite sa lipseasca de la serviciu, sa cheltuiasca foarte multi bani pe medicamente sau spitalizare sunt mult mai mici. Mamele care alapteaza au copii mai sanatosi, pe termen lung.
Protejarea mediului
Prin faptul ca mamicile care alapteaza nu cumpara lapte praf si nu sustin industria din jurul acestui produs (se folosesc resurse importante pentru fabricarea, impachetarea, distribuirea si promovarea laptelui praf).
Medic: „Aproape jumătate dintre cei cu prediabet vor avea diabet în 5 ani”
12.11.2024