Alec Blenche, nutritionist: „Educatia alimentara se face din primele luni de viata, ba chiar din timpul sarcinii”
Cum ii putem convinge pe copii sa manance fructe si legume? Aflam de la Alec Blenche, unul dintre cei mai implicati promotori ai stilului de viata sanatos de la noi. Este cel care semneaza cartea „Erus si Valea Rabdarii”, publicata recent la editura Curtea Veche. Este plina de povete si invataminte despre importanta alimentatiei naturale, dar si de momente hazlii si pura bucurie.
09.12.2016
Timp estimat de citire:
3 minute, 57 secundeSlab sau Gras: Romania este codasa Europei la consumul de fructe si legume. Potrivit Eurostat, mai bine de 65% din populatia tarii noastre nu mananca in fiecare zi aceste alimente sanatoase. De ce crezi ca suntem in aceasta situatie?
Alec Blenche: Am ajuns in aceasta situatie din cauza lipsei de educatie. In cazul copiilor, nu se pune deloc accentul pe alimentatia naturala, simpla. Pe langa asta, urbanizarea masiva din ultimii ani a dus la o adevarata instrainare a oamenilor de natura. Nu mai exista frumoasele vacante „la tara” pe care generatia mea le traia cu atata fericire. Nu mai avem cultul alimentelor naturale, iar dulcele din fructe este inlocuit cu mare succes de cel din tot felul de dulciuri si bauturi pline de zahar.
Multi parinti spun ca intampina probleme atunci cand le ofera celor mici fructe sau legume. Unde crezi ca-i problema?
Parintii trebuie sa inteleaga doua lucruri: in primul rand, ca educatia alimentara se face din primele luni de viata, ba chiar din timpul sarcinii − conteaza ce alimente consuma mamica; in al doilea rand, ca metoda cea mai buna de a-ti invata copiii sa manance sanatos este sa fii un astfel de exemplu pentru ei. Copiii imita obiceiurile si comportamentul parintilor. Ei nu vor face ce le spui tu, dar vor face ce faci tu.
Ai lansat recent o carte pentru copii in care incerci sa-i imprietenesti cu alimentatia sanatoasa. Ce informatii speri ca vor retine din ea?
Sper sa inteleaga ca alimentele naturale – fructele, legumele, verdeturile, nucile etc. – nu sunt alimente plictisitoare, ci unele importante in dezvoltarea lor pe mai multe planuri. Sunt convins ca atmosfera de poveste ii va ajuta.
„Daca doriti sa aveti un copil sanatos, fiti un exemplu pentru el, si nu numai in ceea ce priveste alimentatia. Copiii imita obiceiurile si comportamentul parintilor. Ei nu vor face ce le spui tu, dar vor face ce faci tu.”
Cum s-a nascut Erus, personajul principal al cartii? Cand ti-a venit ideea sa scrii aceasta poveste?
Erus a aparut odata cu un proiect pe care l-am avut timp de un an in Scoala nr. 29 din Constanta. Am dorit sa dezvolt acolo un program prin care sa-i ajut pe copii sa inteleaga importanta alimentatiei naturale. Am realizat destul de repede ca reuseam sa le captez atentia mult mai usor daca informatiile mele aveau un suport care sa foloseasca cel mai important dar al copiilor, si anume: imaginatia. Asa s-a nascut Erus, un personaj de varsta lor cu care puteau sa relationeze usor si ale carui aventuri au ajuns sa fie iubite si asteptate cu mare bucurie de la ora la ora.
In ce masura te-a influentat experienta din cadrul acestui proiect? Care au fost cele mai importante lucruri pe care le-ai aflat cu aceasta ocazie de la copii?
Pot spune ca eu am invatat mai multe de la ei decat au invatat ei de la mine. In primul rand, am reusit sa ma conectez la puritatea si simplitatea lor, ceea ce a potentat in mine simtul creativ. Apoi, am inteles cat de usor este sa inveti lucruri noi daca ai instrumentele potrivite. Si poate cel mai important lucru a fost ca imaginatia nu are limite.
Cat de mult si-au modificat obiceiurile alimentare dupa intalnirile cu tine?
Ar fi fost nevoie de o interactiune mai stransa cu parintii si familiile lor pentru a afla aceste lucruri, insa atitudinea lor fata de alimente in timpul petrecut impreuna pot spune ca s-a schimbat decisiv.
„«Erus si Valea Rabdarii» se adreseaza copiilor intre 5 si 12 ani, dar si copiilor ascunsi in toti adultii, iar invataturile regasite in ea nu au varsta.”
Care-i principalul mesaj pe care vrei sa-l transmiti parintilor?
Alegerile alimentare sanatoase, daca sunt facute si invatate din copilarie, sunt decisive pentru dezvoltarea oricarui individ. Copiii au o gandire practica. Daca nu le plac anumite alimente, ei trebuie sa inteleaga partea practica a lucrurilor. De exemplu, asa cum am incercat sa subliniez, ei trebuie ajutati sa descopere legatura dintre morcovi si vederea mai buna, dintre nuci si gandire etc. De asemenea, ei trebuie sa inteleaga valoarea elementelor naturale precum apa sau soarele, cat de importante sunt ele pentru viata de pe Pamant, acesta fiind intr-un fel mesajul central al aventurii lui Erus. Si, bineinteles, importanta rabdarii, care este virtutea principala in jurul careia se desfasoara actiunea. Este o virtute care se educa, se invata, nu se mosteneste.
Natalia Talmacec
Meniul de campion: ce punem în farfuriile celor mici
29.09.2023