Alertă pentru gurmanzi! Lasagna low-carb și cu puține calorii
Dacă ești un mare fan al preparatelor cu paste, iar lasagna este una dintre plăcerile tale vinovate, atunci această rețetă te va încânta nespus. Pe lângă faptul că te va cuceri prin savoare, fiind o reală bucurie pentru papilele gustative, te ajută să ai grijă și de siluetă.
27.10.2020
Timp estimat de citire:
3 minute, 0 secundeÎn cazul în care numai gândul la o lasagna aburindă în farfurie te face să-ți plouă în gură, află că ai nimerit bine. Ba chiar foarte bine! Am descoperit o rețetă ce reinterpretează acest preparat cu adevărat apetisant, însă, așa cum bine știm, deloc prietenos cu silueta. Pentru că dovleacul ia locul foilor din aluat, se obține o scădere considerabilă a conținutului de carbohidrați, unul dintre principalele obiective al strategiilor care vizează scăderea ponderală. În plus, față de rețeta tradițională, care-i o veritabilă bombă calorică, aceasta este cvasi-inofensivă din acest punct de vedere. O porție generoasă are sub pragul de 200 de calorii! Așadar, nu ezita s-o încerci, mai ales că prepararea acesteia nu este cine știe ce laborioasă!
Ingrediente necesare pentru 4 porții:
- 1 dovleac plăcintar de circa 1,5 kg, tăiat în două pe lungime și curățat de semințe
- 1 lingură de ulei extravirgin de măsline
- 1 căpățână mică de broccoli
- 4 căței de usturoi, zdrobiți
- 2 linguri de apă
- 1 cană de mozzarela degresată, dată pe răzătoare
- ¼ de cană de parmezan, dat pe răzătoare
- ¾ de linguriță de ierburi aromatice italienești
- ½ de linguriță de sare
- ¼ de linguriță de piper proaspăt măcinat
- ¼ de linguriță de ardei roșu iute, mărunțit (opțional)
Mod de preparare:
Pasul 1
Preîncălzește cuptorul la 200°C.
Pasul 2
Așază bucățile de dovleac cu partea tăiată în jos într-un vas rezistent la microunde și adaugă 2 linguri de apă. Dă vasul la cuptorul cu microunde, neacoperit, la temperatură înaltă, timp de aproximativ 10 minute sau până când miezul devine fraged. Dacă nu-ți surâde varianta gătitului la microunde, poți folosi cuptorul obișnuit. Pune bucățile de dovleac pe o tavă de copt, cu partea tăiată în jos și coace-le, timp de 40-50 de minute.
Pasul 3
Între timp, pune la încins uleiul într-o tigaie mare, la foc mediu. Adaugă inflorescențele de broccoli, mărunțite în prealabil, usturoiul și ardeiul iute (dacă optezi pentru acest ingredient); gătește, amestecând frecvent, timp de 2 minute. Toarnă apa și continuă să gătești, amestecând, până când broccoli se înmoaie, timp de circa 3 până la 5 minute. Transferă totul într-un castron mare.
Pasul 4
Folosind o furculiță, răzuiește pe lung pulpa dovleacului direct în castronul cu broccoli, astfel încât să obții un fel de spaghete. După ce termini această operațiune, așază bucățile de dovleac golite miez într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Adaugă ¾ de cană de mozzarella, 2 linguri de parmezan, condimentele italienești, sarea și piperul în amestecul de dovleac și broccoli. Distribuie compoziția obținută în găurile celor două bucăți de dovleac, apoi acoperă cu restul de mozzarella și 2 linguri de parmezan.
Pasul 5
Coace bucățile de dovleac umplute pe poziția inferioară a cuptorului, timp de 10 minute, apoi mută tava pe poziția superioară și coace până când brânzeturile de deasupra formează o apetisantă crustă aurie.
Mărimea porției: ½ dintr-o bucată
Valori nutriționale/porție: 194 de calorii, 14,6 g de carbohidrați, 11 g de proteine, 10,8 g de grăsimi, 2,4 g de fibre alimentare.
Idei de cină rapidă și sănătoasă pentru oameni ocupați
16.09.2024
Idei de rețete pentru cină: cartofi copți umpluți cu fasole și salsa (cină sub 350 de calorii)
17.08.2023