Algele marine, ideale in dieta de slabit
Numite si „iarba de mare”, algele sunt unul dintre cele mai nutritive ingrediente alimentare din lume, fiind folosite in bucataria asiatica inca din cele mai vechi timpuri. Surprinzator de gustoase, ele pot fi usor incluse in retete, fara a pune in pericol silueta. Dimpotriva, ele ajuta in procesul de slabire.
25.11.2016
Timp estimat de citire:
2 minute, 57 secundeExista peste 10.000 de specii de alge marine, dar numai o parte din ele sunt comestibile. Dintre acestea, cele mai bogate in nutrienti sunt cele verzi, rosii si brune, datorita numarului mare de vitamine, minerale si antioxidanti pe care le contin. In plus, algele marine contin beta-caroten – care actioneaza ca un antioxidant -, precum si proteine, polizaharide, fibre care ajuta la reglarea tranzitului intestinal, dar si clorofila, substanta cu efect regenerant.
Beneficii multiple
Consumul de alge accelereaza metabolismul si ajuta organismul sa elimine surplusul de grasime. Datorita enzimelor continute, ele imbunatatesc digestia, prevenind tulburarile de tranzit intestinal. Mai mult, algele marine stimuleaza activitatea glandelor endocrine, in special a hipofizei, pancreasului si tiroidei. De asemenea, algele rosii ajuta sistemul imunitar sa raspunda la atacurile virusurilor, iar un consum regulat al acestora poate reduce atat numarul imbolnavirilor, cat si severitatea simptomelor. Nu in ultimul rand, consumul de alge ajuta la combaterea oboselii si a imbatranirii celulare.
Top 3 sortimente
Cu putina buna vointa si inventivitate, putem include foarte simplu algele marine in alimentatie. Cel mai usor de gatit sunt algele nori, wakame si kombu.
Nori este una dintre cele mai raspandite tipuri de alge, folosita in bucataria asiatica, in special in Japonia, fiind unul din ingredientele principale la prepararea sushi-ului. Contine proteine, fibre, minerale (fier, calciu), este bogata in vitamina B1, beta-caroten, acid folic, iod si acizi grasi Omega-3. Poate fi un remediu pentru arsurile la stomac, are proprietati anticancerigene si diminueaza riscul aparitiei ulcerului. Pentru un sushi cat mai bun, se recomanda folosirea orezului brun, a unor fasii de morcov, felii de avocado, telina si pasta de susan.
Wakame, o alga recomandata in special femeilor, ajuta la buna functionare a organelor reproducatoare si previne balonarea. Bogata in vitamina B, calciu si magneziu, ea are si un efect diuretic. Se recomanda pastrarea algelor Wakame in apa pentru o jumatate de ora, abia apoi este indicata fierberea acestora si pregatirea unei salate delicioase, eventual in combinatie cu castraveti.
Kombu sunt nemaipomenite in curele de slabire. Si asta penrtu ca stimuleaza arderea grasimilor si mentin senzatia de satietate, accelerand in acelasi timp metabolismul. De asemenea, fiind foarte bogate in iod, ele ajuta la reglarea functiei glandei tiroide. Le poti consuma uscate, in supele de zarzavaturi sau sub forma de pastile.
Algele rosii, de ajutor in tratarea bolilor respiratorii
O atentie aparte merita si algele rosii care reprezinta un bun expectorant si emolient. Ele sunt indicate in tratarea bolilor respiratorii care se manifesta prin tuse iritanta, probleme pulmonare sau bronsita. Algele rosii au proprietati care pot oferi protectie in fata virusurilor ce provoaca raceli si pot fi utilizate ca tratament de sustinere in viroze.
Mecanismul prin care algele rosii pot ajuta la stoparea virusurilor este in stransa legatura cu polizaharidele sulfatate structurale pe care le contin. Ele impiedica atasarea virusului de o celula-gazda, prin izolarea acestuia si impiedicarea replicarii sale. In plus, algele rosii contin caragenan, un polimer din familia polizaharidelor, o alternativa vegetariana si vegana a gelatinei. Caragenanul este folosit si in industria alimentara ca aditiv in diferite produse: sosuri pentru salate, lactate, carne procesata, bauturi alcoolice, gemuri, jeleuri, produse de patiserie, placinte semipreparate sau produse bio. In medicina caragenanul ajuta la crearea unei bariere protectoare impotriva virusurilor care pot genera raceli sau viroze respiratorii.
Natalia Talmacec
Despre ginseng, un superaliment cu multiple beneficii pentru sănătate și longevitate
12.11.2024