Algele, o sursa extraordinara de nutrienti
Pana de curand, pentru un roman, algele ar fi fost asociate strict cu muntii enervanti si adesea neplacut mirositori din apa de mare si de pe plaja. Pe masura mondializarii culinare, algele au patruns si pe piata romaneasca, de multe ori comercializate ca produse de sanatate.
19.07.2018
Timp estimat de citire:
2 minute, 35 secundeIata ce beneficii pentru sanatate pot avea algele, mai ales adaugate intr-o dieta sanatoasa.
Numeroase specii cu denumiri exotice
Cel mai des, denumirile algelor vin din limba zonei unde au fost consumate prima data. Avem astfel nume japoneze: nori, wakame, arame si kombu, sau de origine galica – dulse (alga dulse a constituit un supliment alimentar important al irlandezilor in perioadele de restriste alimentara). Nori este de culoare mov inchis si capata culoarea verde la prajire. Ea se foloseste mai ales la prepararea sushi-ului. Kombu si wakame au culoare foarte inchisa si se comercializeaza sub forma de fasii, pentru aromatizarea supelor. Dulse este moale, elastica si este rosu-maronie.
Sursa buna de fier si iod
Algele sunt o sursa buna de fier cu biodisponibilitate crescuta. O lingurita de alge uscate are intre 12 si 35 mg de fier, insotit de vitamina C, deci foarte usor de absorbit. De asemenea, au un continut ridicat de iod, mai ales cele din genul Laminaria, care concentreaza de 30 de mii de ori iodul din apa de mare. Acest lucru trebuie luat in seama atunci cand consumi suplimente din alge marine, pentru ca prea mult iod poate fi nesanatos. Algele aduc si vanadiu, element despre a carui implicare in metabolism se stie destul de putin, dar care pare a interveni in metabolismul glucozei si in reglarea glicemiei.
Ca si alte vegetale, algele au antioxidanti. Insa acestia nu sunt numai flavonoide si carotenoizi, ci si tipuri particulare, prezente exclusiv in alge si care fac obiectul unor cercetari stiintifice in desfasurare.
Numeroase beneficii pentru sanatate
Multe din beneficiile constatate empiric in consumul de alge par a fi explicate de continutul lor de fucoidani. Acestia sunt un tip particular de polizaharide (inrudite cu amidonul), dar au o structura ramificata cu totul specifica. De asemenea, contin mult sulf. Fucoidanii (polizaharide sulfurate) au dovedit actiune antiinflamatoare indeosebi in osteoartrite. In plus, au efect antiviral si actiunea lor asupra virusurilor herpetice a aratat ca blocheaza replicarea acestora. Ca si cum nu ar fi fost destul, au si functii anticoagulante si antitrombotice, ceea ce le face utile in bolile cardiovasculare. Mai mult, algele au si actiune hipocolesterolemianta si de reducere, la femei, a secretiei estrogenice totale din timpul perioadei foliculare a ciclului menstrual. Ultima actiune le face demne de interes in cancerele de san hormono-sensibile.
Plus de vitamine si minerale
Nu in cele din urma, algele aduc si vitamina A (sub forma de carotenoizi), vitamina C, vitaminele B2, B6, B1, mangan, acid pantotenic, zinc, niacina si fosfor. Pot contribui la aportul proteic total, fara a aduce incarcatura de grasimi nesanatoase si colesterol care insoteste sursele traditionale de proteine de tip carne sau lactate.
In concluzie, chiar daca nu se consuma traditional in Romania, alegele pot constitui un adaos adecvat in dieta noastra, pe care o imbogatesc cu nutrienti utili.
Dr. Corina Zugravu
Medic primar igiena alimentatiei si nutritie
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024