Alimentatia corecta pentru intarirea sistemului imunitar
Alimentatia corecta joaca un rol esential in mentinerea unui sistem imunitar sanatos, capabil sa lupte cu infectiile. De fiecare data cand va imbolnaviti, fie ca este vorba despre o banala raceala, fie ca discutam despre diverse afectiuni gastrointestinale (infectioase) sistemul imunitar se activeazapentru a putea elimina boala din organism. In cazul in care va incadrati in categoria persoanelor care au o alimentatie haotica, tip fast-food, atunci e momentul sa faceti o schimbare deoarece, in timp, acest lucru poate sa afecteze intreg organismul.
27.02.2018
Timp estimat de citire:
2 minute, 24 secundeSistemul imunitar prezinta mecanisme complexe care pot fi intelese mai usor ca un sistem de aparare. Orice bacterie sau agent extern care agreseaza bunul mers al organismului trebuie sa treaca intai de sistemul imunitar.
Sistemul imunitar – de paza!
Pentru a va proteja impotriva bolilor de sezon uneori nu este suficient sa va imbracati bine si sa stati la caldura. Un organism slabit, indiferent de aceste masuri, va avea in cele din urma de suferit. Pentru a va mentine sanatosi si plini de energie, trebuie sa aveti mare grija in privinta alimentatiei. Batalia impotriva microbilor incepe din cavitatea bucala. Astfel, saliva contine numerosi compusi cu actiune antimicrobiana, printre care se numara amilaza, lactoferina si lizozimul. Orice microb care trece de aceasta bariera va ajunge in stomac unde trebuie sa reziste acidului clorhidric. De asemenea, la nivelul tractului intestinal exista bacterii proprii, bune, care sunt aliati impotriva factorilor externi, impiedicand intrarea acestora in circulatie.
Aproximativ 70% din sistemul imunitar se gaseste la nivelul tractului gastrointestinal. O alimentie care contine probiotice si fibre ajuta la intarirea sistemului imunitar si va va proteja impotriva evenimentelor neplacute. In cele ce urmeaza o sa va prezentam cateva din cele mai benefice alimente care nu trebuie sa lipseasca din dieta zilnica.
Legumele: asparagus, usturoi, ceapa, conopida, telina, varza
Carbohidratii: quinoa, fasolea boabe, cartofii, secara, orz
Fructe: mere, banane, citrice, kiwi, struguri
Seminte de in
Pentru cei care nu reusesc sa respecte alimentatia conform recomandarilor nutritionistilor clinici este posibila administrarea de suplimente care contin probiotice.
Alimentatia corecta – drumul catre sanatate
Daca nu ati facut-o pana acum atunci este momentul sa va organizati alimentatia zilnica. Incercati sa consumati cat mai multe produse lactate (iaurturi, kefir) care contin probiotice. De asemenea, laptele de soia este si el o varianta buna pentru cei care prezinta intoleranta la lactoza.
Folositi atunci cand preparati mancarea usturoi deoarece acesta actioneaza ca un antibiotic natural. Clasica supa de pui este si ea un remediu extrem de bun atunci cand vreti sa va mentineti sanatosi deoarece contine numeroase minerale care ajuta organismul sa lupte impotriva bolilor de sezon. O alta varianta de a va mentine hidratati si de a va lua portia zilnica de antioxidanti este ceaiul verde. Tot cu ajutorul acestuia veti putea sa va reglati tranzitul intestinal. Si daca tot beti ceaiul atunci nu il indulciti cu zahar, ci cu miere intrucat aceasta poseda proprietati antimicrobiene.
Dr. Alin POPESCU
Suferi de gută? Iată un regim pe care să-l urmezi
17.07.2024