Alimentatia, factor in depresie si anxietate – noi cercetari
In ziua de azi, nivelul de stres la care suntem supusi este de cele mai multe ori greu de controlat. Consecintele se vad: numarul de afectiuni psihoneurologice este foarte mare, de la o simpla nevroza, la probleme mai complicate. Asta daca nu tinem seama de nenumaratele tulburari minore, cu care fiecare ramane sa se descurce pe cont propriu. Intrebarea este daca alimentatia joaca si ea un rol in complicata ecuatie a functionarii sistemului nervos.
21.05.2012
Timp estimat de citire:
2 minute, 24 secundeStim sigur ca multi nutrienti au o actiune modulatoare si, de asemenea, ca absenta altora (sau deficientele) pot avea consecinte dezastruoase. Un studiu recent efectuat la Universitatea din Melbourne, Australia, a aratat clar ca femeile care au o dieta „integrala”, bazata pe legume, fructe, cereale integrale si cantitati mici de carne si peste de calitate superioara reusesc sa tina departe unele afectiuni psihice, cu referire directa la depresie si anxietate. Din contra, femeile care consuma o „dieta vestica”, construita pe alimente rafinate, carbohidrati si lipide saturate sunt cu mult mai frecvent victimele acestor probleme.
O dieta cu alimente rafinate, carbohidrati si lipide saturate creste cu 30% riscul pentru depresia majora si anxietate si cu 50% pentru depresia minora.
Acizii grasi Omega-3, unul dintre secrete
Desigur, s-a incercat explicarea concluziilor. Se stie ca anumiti nutrienti au o actiune directa asupra „starii de spirit” si a functiilor cognitive, daca este sa ne gandim doar la unele vitamine, tiamina (vitamina B1), acidul folic sau piridoxina (vitamina B6) sau la elemente minerale (magneziu). Cercetatorii australieni au introdus si un alt parametru, constatand ca produsele din carne originare din respectivul continent sunt foarte bogate in acizi grasi Omega-3, datorita modului de crestere si furajare a animalelor. Se stie ca acesti acizi polinesaturati sunt bine reprezentati in sistemul nervos central. Ideea este insa ca, dincolo de nutrienti izolati, dieta trebuie privita ca un factor global de influenta asupra sanatatii noastre, si asupra sistemului nervos in particular.
Dieta moderna cauzeaza dezechilibre psihice
Studii anterioare efectuate pe animale de experienta au aratat ca dieta actioneaza pe un asa-zis factor neurotropic (brain derived neurotrophic factor – BDNF), care este o piatra de hotar in afectiuni psihiatrice, indeosebi in depresie. Medicamentele antidepresive actioneaza de regula prin cresterea nivelului de neurotrofine. Ei bine, rozatoarele din studiul de mai sus, hranite cu o dieta moderna cu glucide si grasimi din abundenta au raspuns imediat, prin reducerea nivelului de factor neurotropic si prin scaderea capacitatii de invatare si a memoriei. Daca pana acum comunitatea medicilor psihiatri a fost mai degraba reticenta si a privit cu rezerve dieta ca factor de tratament sau de profilaxie in afectiunile specifice, studii ca cele amintite in acest articol tind sa schimbe curentul de opinie. Greu de crezut in trecut dar, da!
O alimentatie sanatoasa ne influenteaza pozitiv nivelul de stres, interactiunea cu acesta si face o profilaxie eficienta atat a tulburarilor minore, cat si acelora majore din sfera neuropsihica. Mancand natural, putem fi mai… fericiti!
Medic: „Aproape jumătate dintre cei cu prediabet vor avea diabet în 5 ani”
12.11.2024