Alimentatia in caz de lipsa de calciu
Calciul este cel mai abundent element mineral din organismul uman. El constituie circa 1,5-2% din greutatea corporala si 39% din totalitatea elementelor minerale din organism. Calciul este un constituent de baza al oaselor si dintilor si mai este necesar pentru ca inima si muschii sa functioneze in mod corespunzator. Iata care sunt cauzele lipsei de calciu si cum poti remedia acest lucru prin alimentatie.
26.11.2018
Timp estimat de citire:
2 minute, 39 secundeHipocalcemia (lipsa de calciu) reprezinta scaderea concentratiei de calciu total sub 8,8 mg/dl si a calciului ionic (fractiunea din calciu raspunzatoare de efectele biologice ale acestuia) sub 4 mg/dl.
Care sunt cauzele hipocalcemiei?
Multe persoane au un risc crescut de deficit de calciu pe masura ce imbatranesc. Aceasta deficienta poate fi cauzata de mai multor factori, printre care:
- aportul redus de calciu pe o perioada lunga de timp, in special in copilarie;
- medicamente care pot scadea absorbtia de calciu;
- intoleranta la alimente bogate in calciu;
- modificari hormonale, in special la femei;
- anumiti factori genetici.
Este important sa se asigure aportul adecvat de calciu la toate varstele.
Grupa de varsta | Doza zilnica recomandata |
Copii, 9-18 ani | 1,300 mg |
Copii, 4-8 ani | 1,000 mg |
Copii, 1-3 ani | 700 mg |
Copii, 7-12 luni | 260 mg |
Copii, 0-6 luni | 200 mg |
Grupa de varsta | Doza zilnica recomandata |
19-50 ani (Femei/Barbati) | 1,000 mg |
51+ ani (Femei) | 1,200 mg |
51+ ani (Barbati) | 1,000 mg |
71+ ani (Barbati) | 1,200 mg |
Este necesar ca femeile sa creasca aportul de calciu mai devreme, comparativ cu barbatii, incepand cu varsta a doua. Respectarea necesarului zilnic de calciu este deosebit de importanta pe masura ce o femeie se apropie de instalarea menopauzei. In timpul menopauzei este de asemenea necesar ca femeile sa creasca aportul de calciu pentru a reduce riscul de osteoporoza si hipocalcemie.
Hipoparatiroidismul poate cauza deficit de calciu. Persoanele cu aceasta afectiune nu produc o cantitate suficienta de hormon paratiroidian, hormon care controleaza nivelul de calciu din sange.
Cauzele suplimentare ale lipsei de calciu includ:
- malnutritia
- malabsorbtia
- deficitul de vitamina D
- pancreatita
- hipomagneziemia
- insuficienta renala cronica
Care sunt simptomele hipocalcemiei?
Semnele si simptomele hipocalcemiei se pot dezvolta acut sau cronic si pot pune viata in pericol.
Manifestari neuromusculare:
- Crampe musculare – ce afecteaza in special musculatura spatelui si a gambelor;
- Dificultati la inghitire;
- Amorteala si furnicaturi la nivelul mainilor, picioarelor si fetei;
Manifestari neurologice:
- Modificari ale dispozitiei, cum ar fi anxietatea, depresia sau iritabilitatea;
- Oboseala;
- Confuzia sau pierderea memoriei.
Manifestari cardiace:
- Aritmii;
- Hipotensiune;
- Insuficienta cardiaca congestiva.
Manifestari cutanate:
- Piele uscata;
- Par aspru;
- Unghii fragile;
- Dentitie deficitara.
Ce alimente furnizeaza calciu?
Cantitatile recomandate de calciu se pot obtine consumand o varietate de alimente, precum:
- Laptele, iaurtul si branza – principalele surse alimentare de calciu;
- Legumele cu frunze verzi, precum broccoli, varza, spanacul, stevia, prazul, salata verde, andivele;
- Pestele cu oase moi, cum ar fi conservele de sardine sau somon;
- Calciul este adaugat in unele cereale pentru micul dejun, sucuri de fructe, bauturi din soia si orez sau tofu. Pentru a afla daca aceste alimente contin calciu, verificati etichetele produsului.
Continut de Ca al unor alimente/100 g
Aliment mg calciu/100 g produs
- Lapte praf 912-1300
- Branza de burduf 922
- Cascaval 720-750
- Telemea de oaie 388
- Sardine in conserva 382
- Tofu 201-350
- Branza de vaci 164
- Iaurt 150
- Frunze de patrunjel 138
- Lapte de vaca 125
- Kefir 113
- Praz 59
- Andive 52
- Brocoli 47
- Varza 40
- Salata verde 36
Iulia Stan
Nutritionist-dietetician
Medic: „Aproape jumătate dintre cei cu prediabet vor avea diabet în 5 ani”
12.11.2024