Alimentatia low fat si pierderea kilogramelor in plus
In incercarea noastra de a slabi, primele „victime” sunt de obicei grasimile. Ele sunt alcatuite din lipide bogate in calorii (1 g =9.3 kcal), asa incat primul lucru la care ne gandim cand vrem sa scapam de kilogramele in plus este sa le eliminam din alimentatie. Din fericire pentru sanatatea noastra, acest lucru nu este posibil in totalitate, pentru ca regimurile low fat pot sa ridice numeroase probleme.
07.11.2011
Timp estimat de citire:
3 minute, 38 secundeIn dieta de zi cu zi exista grasimi vizibile, evidente, si grasimi ascunse. Primele sunt cele pe care le vedem cu ochiul liber sau le adaugam chiar noi: grasimea din carne, untura, uleiul, untul, smantana, toate au in compozitia lor un procent lipidic care porneste de la 12-18% (in smantana „slaba”) si poate merge pana la 99,9% (in uleiurile vegetale rafinate). Grasimile ascunse sunt cele care intra intim in structura alimentului, pe care nu le vedem si pe care este destul de greu sa le indepartam (daca nu chiar imposibil), mai ales in gospodarie. Este vorba de grasimile din branza sau iaurturi, din galbenus, din fructe oleaginoase, din germenii cerealelor etc. Dietele low fat le indeparteaza aproape total pe primele si incearca sa se fereasca de alimentele ce sunt bogate din a doua categorie.
Alimente recomandate
Incepem sa alegem carnea slaba, ne axam pe carne de pui, nu mai ungem sandwich-urile cu unt sau margarina, iar salata o mancam fara ulei. Pe piata se gasesc destul de multe alimente low fat, indeosebi cand vine vorba de lactate. Este bine insa de stiut ca foarte multe alimente gata de consum de pe piata si multe semipreparate (pizza, paste, snitele, salate) au un nivel ridicat de lipide, pentru ca producatorul vrea sa le faca agreabile, sa fie bune la gust si acest lucru se obtine cel mai usor prin adaos lipidic.
O problema a alimentatiei low fat: gustul
O inghetata pe baza de frisca si lapte integral va fi de 1000 de ori mai gustoasa decat una pe baza de sorbet. Pentru a compensa aceasta pierdere de gust, exista tendinta de a adauga acolo unde se poate zahar. Astfel, se ajunge la paradoxul ca un iaurt facut din lapte degresat cu adaos de fructe poate avea uneori tot atatea calorii ca un iaurt facut din lapte integral, din cauza cantitatii foarte mari de zahar cu care a fost „garnisit” . Iar acolo unde nu e posibil sa se puna zahar, se adauga cantitati industriale de sare, menite aceluiasi scop: ameliorarea gustului. Una peste alta, alimentele low fat ajung, daca nu suntem atenti, sa fie tot atat de calorigene ca alimentele cu grasime si, eventual, sa fie extrem de daunatoare pentru sanatate.
Alimentele, prin degresare pierd vitamine liposolubile
De exemplu, lactatele degresate, desi sanatoase, pentru ca sunt saracite in colesterol si grasimi saturate aterogene, nu mai au prea multe vitamine A si D. Putem compensa aceste deficiente prin recurgerea, pe perioada dietei, la un supliment vitaminic. Mancand fara grasime, riscam sa ne saracim si aportul de acizi grasi esentiali, asa ca recomand intotdeauna amatorilor de low fat sa manance totusi de doua ori pe saptamana peste gras oceanic. In fine, nu voi incheia acest articol fara a reaminti ca exista studii care arata ca alimentatia fara grasime poate ridica si probleme de sanatate serioase. Se banuieste, de exemplu, ca poate favoriza instalarea diabetului sau aparitia astmului bronsic.
Exemple de alimentatie low fat pentru 3 zile
Mic dejun: 300 ml lapte 0.1% grasime, 2 felii Graham, 2 felii sunca Praga
Ora 11: o mandarina
Pranz: salata de legume cu vinegreta, in care uleiul este inlocuit cu iaurt 0,1% grasime, gratar din piept de pui; la desert: o felie de pepene verde
Ora 16: un iaurt cu fructe light
Seara: omleta din 5 albusuri, 250 g mancare de spanac preparata cu o lingurita de ulei de masline
Mic dejun: 250 ml iaurt 0.1% grasime, 3 linguri de muesli
Ora 11: un mar mare
Pranz: spaghete (150 g cantarite fierte); 200 g muschi tocat de vita tratat termic la tigaie, fara grasime; la desert: o felie de pepene galben
Ora 16: o inghetata light
Seara: 250 g mancare de fasole verde cu sos de rosii si o lingurita ulei de masline
Mic dejun: ceai verde cu indulcitor, 2 felii de Graham, 2 felii de prosciutto fara grasime
Ora 11: 2 rondele de orez expandat
Pranz: supa de legume dreasa cu iaurt; cod sau salau la gratar si salata de legume cu lamaie; la desert: tarta cu fructe 50 g
Ora 16: un grapefruit roz
Seara: salata mexicana la tigaie (cu o lingurita de ulei de masline)
Dr. Corina Zugravu
Specialist igiena alimentatiei si nutritie
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Tot ce trebuie să știi despre dieta Ikanos
14.11.2024