O alimentatie nu poate fi echilibrata fara cantitatea corespunzatoare de grasimi. Este un lucru stiut si respectat de majoritatea oamenilor. Avem, insa, de facut un pas cel putin la fel de important: proportia intre grasimile saturate si uleiurile ce contin grasimi nesaturate trebuie schimbata!
28.03.2014
Timp estimat de citire:
1 minut, 30 secundeAceasta este concluzia unui studiu realizat in 40 de tari si publicat la finalul lui 2013. Cei mai multi oameni nu includ in meniul lor suficiente uleiuri bune – acelea care ajuta la prevenirea bolilor inimii.
Astfel, in 29 din cele 40 de tari acoperite de studiul in cauza, consumul de grasimi saturate (grasimile nesanatoase, care cresc nivelul colesterolului), este mai mare decat cel recomandat. Acelasi studiu releva ca in jumatate din aceste tari, consumul de uleiuri nesaturate (cele care ajuta la mentinerea nivelului colesterolului in limite normale), este mai mic decat cel necesar in mod normal in alimentatia unui adult care vrea sa fie sanatos.
„Grasimile ar trebui sa se regaseasca in alimentatie in proportie de 30%, dintre care 20% ar trebui sa reprezinte uleiurile bune. Este important sa avem in alimentatia zilnica uleiurile nesaturate, in special cele ce contin acizi grasi esentiali. Institutiile internationale de sanatate recomanda ca pe cat posibil sa incercam sa inlocuim grasimile rele – cele saturate si trans, cu cele bune, nesaturate – in categoria carora se regasesc acizi grasi Omega 3 si Omega 6”, subliniaza nutritionistul Corina Zugravu.
Uleiurile de tipul Omega 3 şi Omega 6 au un rol esential in alimentatie, intrucat contribuie semnificativ la mentinerea colesterolului rau in limite normale si lupta impotriva aparitiei bolilor cardiovasculare.
Unul dintre cele mai bogate alimente in Omega 3 este pestele. Sursele de Omega 3 şi Omega 6 sunt: fructele oleaginoase (nucile, alunele,migdalele şi fisticul), produsele care au la baza uleiuri vegetale – maioneza sau margarina de noua generatie si diferite uleiuri vegetale consumate ca atare (precum cel de rapita, de in, de floarea-soarelui).
Data publicarii: 28.03.2014Data ultimei actualizari: 21.12.2016
18.11.2024