Alimentatia vegetariana si caloriile
Din ce in ce mai des vedem persoane care, temporar sau definitiv, renunta la alimente de origine animala sau numai la carne. Motivele pentru care o alimentatie bazata preponderent sau exclusiv pe alimente de origine vegetala devine pentru multi o optiune sunt diverse. Adesea gasesti motivul “pentru sanatate”.
07.02.2017
Timp estimat de citire:
3 minute, 23 secundeOamenii constientizeaza ca acest gen de nutritie aduce elemente valoroase care nu pot decat sa faca bine si care lipsesc din alimentatia rafinata si procesata. Pe langa marturii individuale, efectele alimentatiei bazate pe vegetale au facut obiectul multor studii stiintifice. Studierea efectelor nu este insa un lucru facil, pentru ca trebuie definite foarte clar variabilele care ar putea da nastere la confuzii si la tragerea de concluzii gresite. Multi vegetarieni sunt mai sanatosi nu numai pentru ca mananca mai sanatos, ci si pentru ca nu fumeaza, nu beau in exces alcool sau au o viata activa.
Cele mai multe studii au aratat un lucru clar: persoanele care au o alimentatie vegana si vegetariana au intotdeauna un indice de masa corporala mai mic decat al omnivorilor. Acest tip de alimentatie poate fi calea sigura catre o silueta perfecta.
Fibrele vegetale, elementul de maxima importanta
Studii facute pe sute de mii de oameni, asa cum sunt EPIC sau Adventist Health Study, au confirmat indicele de masa corporala mai mic al vegetarienilor si veganilor. Efectul nu e absolut, pentru ca exista multi factori de variatie individuali. Dar este tot atat de adevarat ca el poate fi explicat foarte simplu, prin compozitia alimentelor de origine vegetala. Acestea trec mai repede prin intestine si multe elemente calorigene pur si simplu nu se absorb, ajungand sa se elimine fara a ajunge sa ne ingrase. Desi in tabele apar anumite valori calorice la vegetale, de fapt, caloriile nete pe care ni le ofera sunt chiar mai putine, tocmai datorita tranzitului rapid.
Mancand alimente cu fibre, mananci un aliment diluat caloric si voluminos, care iti va umple stomacul foarte repede. In toate curele de slabire se recomanda ca, alaturi de o sursa de proteine, sa se aseze o salata care te va satura, desi nu ai mancat multe calorii.
Cum sa reduci caloriile
Chiar si produsele aparent foarte calorigene, cum sunt fructele sau leguminoasele, au o densitate calorica mult mai mica decat o mancare procesata sau chiar gatita acasa, dar bogata in carne, oua sau branza. Sursele bogate in proteine vegetale, cum sunt tofu sau seitanul, au mai putine calorii decat carnea si nu au deloc colesterol. Si pentru a te convinge de adevarul spuselor noastre, am sa iti ofer mai jos cateva alternative in oglinda. Intai un produs vegetarian, apoi unul cu carne, lactate sau oua, similare ca nutrienti esentiali si cantitate.
Mese vegetariene Vs. Mese omnivore
Pranz vegetarian
Orez cu tofu si legume (se poate folosi orice leguma, cu exceptia cartofilor): se utilizeaza orez integral sau salbatic. Se pune pe foc o cratita cu o lingurita de ulei de masline. Se adauga orezul si se lasa pana ce boabele devin translucide. Se adauga zeama de legume (eventual preparata dintr-un cub) si se tine pe foc pana ce tot lichidul este absorbit. In paralel, legumele se taie marunt, se amesteca cu sare, piper si un catel de usturoi pisat. Se trag intr-o alta tigaie (cu strat antiaderent) ca cateva picaturi de ulei, se adauga si tofu (100 g) taiat cuburi si se amestca pana ce legumele sunt facute, dar isi pastreaza consistenta crocanta. Se serveste orezul cu legumele si cu o lingura de sos soia.
O portie are 140 g de orez , 100 g tofu si 150 g legume. = 400 kcal
Pranz omnivor
Risotto cu copan: se prepara un risotto clasic cu unt si se presara cu parmezan din abundenta (28 g). In paralel, un copan de pasare (cu os si piele) se unge cu sare si piper si se coace la cuptor.
O portie are 100 g de risotto si 150 g de copan = 502 Kcal
Mic dejun vegetarian
O felie de toast cu 2 linguri de humus si 2 rosii cherry, ceai, cafea – 175 kcal
Mic dejun omnivor
O felie de toast, o felie de cascaval (30 g), sunca (30 g), unt (10 g), ceai, cafea – 335 Kcal
Dr. Corina Zugravu
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Tot ce trebuie să știi despre dieta Ikanos
14.11.2024