Alimente bune de mâncat pe stomacul gol
Atunci când ne este foame mulți dintre noi avem tendința de a mânca prea mult sau de a mânca alimente nepotrivite. Excesele dăunează, la fel și alegerile alimentare neinspirate, și nu e vorba doar de siluetă, ci mai ales de sănătate. Un moment-cheie al fiecărei zile, în care suntem înfometați este micul dejun. Iată câteva alimente care sunt bune de mâncat pe stomacul gol, la micul dejun sau în orice alt moment al zilei.
07.06.2021
Timp estimat de citire:
5 minute, 43 secundeAlimente pe care e bine să le consumi pe stomacul gol
Mai ales în cazul micului dejun, alimentele pe care le consumi pe stomacul gol au o importanță aparte. Alimentele sănătoase îți vor oferi o doză bună de energie, prevenindu-te să mănânci necontrolat mai târziu din cauza senzației persistente de foame.
Ouăle
Fără nici un dubiu, ouăle sunt delicioase și sănătoase. Atunci când ești pe stomacul gol, un ou, mai ales gătit corespunzător, fără multă grăsime, îți va aduce o senzație de sațietate, te va ajuta să reduci aportul caloric la mesele următoare și va îmbunătăți controlul glicemic.
Ouăle conțin luteină și zeaxantină, antioxidanți puternici care previn afecțiunile oculare, cum sunt cataracta și degenerescența maculară. Acestea sunt, totodată cea mai bună sursă de colină, un nutrient foarte important pentru creier și ficat.
Deși conțin colesterol, consumul ouălor nu crește colesterolul seric în cazul celor mai multe persoane. De fapt, ouăle tind să reducă riscul cardiovascular, îmbunătățind balanța în favoarea colesterolului bun, HDL și crescând sensibilitatea la insulină. Mai mult, ouăle vin cu o doză generoasă de proteine de calitate.
Ouăle sunt și foarte versatile. De exemplu, ouăle fierte tari, pot fi o gustare întotdeauna la îndemână.
Iaurtul grecesc
Iaurtul grecesc este sănătos și nutritiv. Este mai cremos și mai bogat în proteine decât iaurtul obișnuit. Datorită acestora din urmă, iaurtul grecesc este mai sățios și mai recomandat pe stomacul gol. Iaurtul și produsele lactate în general pot ajuta la controlul greutății, crescând nivelul unor hormoni care creează sațietate. Unele tipuri de iaurt grecesc sunt și bogate în probiotice, cum ar fi Bifidobacteria, importante pentru sănătatea digestiei. Pentru a te asigura că beneficiezi de calitățile probioticelor, verifică întotdeauna etichetele iaurturilor pe care le cumperi.
Fulgii de ovăz
Consumul de fulgi de ovăz pe stomacul gol (bineînțeles cu lapte sau iaurt) este una dintre cele mai sănătoase alegeri pe care le poți face pentru micul dejun și nu numai. Fulgii de ovăz conțin beta-glucan, un tip de fibră alimentară cu numeroase efecte benefice, inclusiv reducerea colesterolului. Beta-glucanul capătă o consistență vâscoasă, crescând senzația de sațietate. Fulgii de ovăz sunt totodată bogați în antioxidanți, care pot fi benefici pentru sănătatea inimii și pentru scăderea presiunii sangvine.
Semințele de chia
Semințele de chia sunt foarte sănătoase și sunt considerate una dintre cele mai bune surse de fibre care există. Doar 30 de grame de semințe de chia aduc 11 grame de fibre. Acestea au aceleași proprietăți ca și fibrele din fulgii de ovăz. Devin vâscoase la nivel intestinal, ajutându-te să te simți sătul. Și chia este o sursă bună de antioxidanți care protejează celulele organismului. Budincile de chia sunt deosebit de sănătoase și agreabile.
Fructele de pădure
Fructele de pădure pe stomacul gol pot fi o gustare sănătoasă, mai ales în dietele de slăbit. Sunt mai sărace în zaharuri decât majoritatea fructelor, dar sunt mai bogate în fibre. Zmeura și coacăzele, de exemplu, aduc până la 8 grame de fibre într-o porție de 100 de grame. Totodată, o ceașcă de fructe de pădure conține în jur de 50-80 de calorii.
Fructele de pădure conțin cantități mari de antioxidanți, numiți antocianine, care au efecte protective asupra sistemului cardiovascular și efecte anti-aging pentru întregul organism. Ajută la reducerea inflamației, la reducerea colesterolului și la creșterea elasticității vaselor de sânge.
Nucile și semințele
Consumate pe stomacul gol și nu numai, nucile (fructele oleaginoase) sunt sățioase și pot ajuta la controlul greutății. Deși sunt bogate caloric, studiile demonstrează că nu toate aceste calorii se absorb. Consumul constant de nuci s-a demonstrat că poate ajuta la scăderea riscului de boli cardiovasculare, reduce rezistența la insulină și participă la scăderea inflamației. Toate tipurile de nuci sunt bogate în magneziu, potasiu și grăsimi mononesaturate. Nucile sunt foarte benefice și în dieta persoanelor cu diabet.
Shake-urile proteice
Pot reprezenta o opțiune foarte bună pentru micul dejun. Mai multe tipuri de pudre pot fi utilizate: de zer, de soia, de albuș, de mazăre. Proteinele din zer sunt cele care se absorb cel mai rapid, reducând rapid apetitul. Lăsând la o parte tipul de proteine folosit, un shake proteic poate fi sățios și cu un gust agreabil, mai ales dacă se adaugă fructe sau verdețuri pentru a mări cantitatea de fibre și antioxidanți.
Ce nu e bine să mănânci pe stomacul gol?
- Alimentele picante – pot irita mucoasa gastrică, determinând crampe.
- Mâncărurile și băuturile dulci – sunt de evitat pe stomacul gol și mai ales la micul dejun. Supun pancreasul la un stres important. Boost-ul de energie pe care îl oferă este de scurtă durată și mai târziu îți va fi din nou foame. Majoritatea produselor dulci procesate nu oferă prea mulți nutrienți și nici cantități mari de fibre.
- Citricele – fructele citrice sunt într-adevăr deosebit de sănătoase, dar, consumate pe stomacul gol poate stimula secreția acidă de la nivelul stomacului.
- Vegetalele crude – salatele nu sunt neapărat potrivite pentru orice moment al zilei. Pot cauza flatulență și durere abdominală atunci când sunt consumate pe stomacul gol.
- Cafeaua – chiar dacă ai obișnuiești să-ți începi ziua cu o ceașcă de cafea, este indicat să nu o bei pe stomacul gol. Cafeaua băută pe nemâncate stimulează secreția acidă la nivelul stomacului, predispunându-te în timp la gastrite și ulcer.
Probiotice naturale - care sunt alimentele care conțin probiotice?
25.07.2024