Alimente care accelerează arderea grăsimilor în procesul de slăbire
Arderea grăsimilor este esențială în procesul de slăbire, iar pentru ca acesta să aibă loc trebuie să consumi mai puține calorii decât ar avea nevoie organismul pe parcursul unei zile. Se creează astfel un deficit caloric ce determină organismul să apeleze la rezervele de grăsime folosite în acest caz ca resursă pentru a produce energia. Astfel se inițiază procesul de ardere a grăsimilor, în urma căruia rezultă energie iar stratul adipos se reduce.
17.10.2023
Timp estimat de citire:
6 minute, 25 secundeȘi dieta are un rol important în acest proces, fiind recomandate alimentele care ajută la slăbit atât prin conținutul redus de calorii, cât și prin faptul că accelerează arderea grăsimilor.
Asupra acestui aspect ne vom concentra atenția în cele ce urmează, prezentându-ți principalele categorii de alimente care ajută la slăbit precum și câteva exemple concrete de alimente care accelerează arderea grăsimilor.
Grupe de alimente care ajută la slăbit
Dacă dorești să scapi ușor de kilogramele în plus, trebuie să ai mare grijă nu doar la cât pui în farfurie, ci mai ales la ce alimente consumi. Sunt de evitat mâncărurile grase, dulciurile cu zahăr, mezelurile, alimentele procesate industrial, cele de la fast food, semipreparatele congelate și produsele de panificație din făină albă. S-ar părea că îți rămân foarte puține opțiuni, însă gama alimentelor care ajută la slăbit este una vastă și foarte variată, incluzând următoarele categorii:
Alimente bogate în proteine
Proteinele sunt esențiale pentru întărirea masei musculare, însă au un rol important și în procesul de slăbire. Mai exact, alimentele bogate în proteine mențin senzația de sațietate pentru că se digeră mai greu, iar din același motiv necesită o cantitate mai mare de energie, ceea ce poate favoriza arderea grăsimilor în lipsa caloriilor. De asemenea, prin contribuția la dezvoltarea masei musculare accelerează procesele metabolice în repaus, ceea ce înseamnă că arderea grăsimilor continuă o perioadă și după exercițiile fizice sau activitățile care necesită efort intens.
Alimentele care conțin grăsimi sănătoase
O altă categorie de alimente care ajută la slăbit sunt cele care conțin acizi grași Omega-3 si alte grăsimi nesaturate, benefice pentru organism. Acestea ajută la arderea grăsimilor, mai ales a celor din zona abdomenului. Totodată, acizii grași Omega-3 inhibă senzația de foame și contribuie la creșterea masei musculare, care, după cum am arătat, necesită un volum mai mare de energie, implicit un consum mai mare de resurse.
Alimente cu puțini carbohidrați
Nu putem vorbi de alimente care ajută la slăbit fără a aduce în discuție și carbohidrații. Carbohidrații sunt o sursă importantă de energie pentru organism, însă dacă aportul este prea mare, excesul va fi stocat sub formă de grăsime.
O cantitate redusă de carbohidrați determină organismul să apeleze la arderea grăsimilor pentru a produce energie, iar acesta este principalul motiv pentru care vorbim și în acest caz de alimente care ajută la slăbit.
Alimente cu efect detoxifiant
Ultimă dar nu cea mai puțin importantă grupă de alimente care ajută la slăbit include preponderent produse de origine vegetală, care conțin compuși ce contribuie la detoxifierea organismului. Detoxifierea este importantă în procesul de slăbire pentru că stimulează metabolismul și accelerează astfel arderea grăsimilor, îmbunătățește funcția hepatică și totodată ține apetitul sub control.
Exemple de alimente care accelerează arderea grăsimilor
Continuăm cu prezentarea câtorva din cele mai eficiente alimente care ajută la slăbit, atât prin faptul că accelerează arderea grăsimilor, dar și prin alte proprietăți ce favorizează pierderea kilogramelor în plus.
Peștele gras
Peștele gras este cea mai importantă sursă de acizi grași Omega-3, care au numeroase beneficii pentru sănătate. Printre acestea se numără și stimularea metabolismului, materializată în accelerarea arderii grăsimilor. Totodată, acizii grași Omega-3 mențin un echilibru între grăsimile nesaturate – considerate benefice pentru organism – și cele saturate, care au un efect nociv, contribuind la apariția unor afecțiuni asociate excesului pondere.
Prin urmare, tonul somonul, sardinele, macroul, tonul și scrumbia pot fi considerate alimente care ajută la slăbit într-un mod sănătos.
Carnea slabă
În antiteză cu alimentul menționat anterior, carnea consumată trebuie să fie slabă, pentru a evita grăsimile saturate, despre care am precizat că sunt nocive. Când vorbim de carne slabă ne referim în special la carnea de pasăre, cea de pui sau de curcan numărându-se printre cele mai cunoscute alimente care ajută la slăbire.
Carnea este o bună sursă de proteine, despre ale căror beneficii am amintit în capitolul anterior, constituind totodată și principala sursă de vitamina B12. Pentru a beneficie din plin de proprietățile sale, carnea slabă trebuie consumată fără piele, pentru că aceasta concentrează marea majoritate a grăsimilor saturate. Ca mod de preparare, cel mai bine este să fie fiartă, friptă pe plită sau grătar ori făcută la cuptor. Nu recomandăm prăjirea pentru că acest proces determină formarea grăsimilor trans, care nu sunt foarte sănătoase și nici nu ajută în procesul de slăbire.
Fructele și legumele
Nimeni nu poate contesta faptul că fructele și legumele sunt alimente care ajută la slăbit, având numeroase proprietăți benefice în acest sens.
Trebuie menționat în primul rând conținutul bogat de vitamine și minerale, care sunt nutrienți esențiali pentru derularea funcțiilor metabolice, incluzând aici și arderea grăsimilor. Totodată, fructele și legumele sunt o bună sursă de fibre, care îmbunătățesc digestia și totodată mențin senzația de sațietate.
Aceste alimente mai conțin și o serie de alți compuși benefici pentru organism, care influențează într-un fel sau altul procesul de slăbire și totodată au un aport caloric scăzut.
Nu în ultimul rând, anumite produse vegetale precum usturoiul, lămâia, fructele de pădure, ghimbirul, țelina sau spanacul au și efect detoxifiant, favorizând scăderea în greutate.
Iaurtul degresat
Acest aliment conține proteine și o cantitate mică de grăsimi care ajută la pierderea în greutate, având totodată un aport nutrițional important. De asemenea în continuul iaurtului se găsește și o substanță numită acid linoleic conjugat, care acționează ca un catalizator în procesul de ardere a grăsimilor.
Nu în ultimul rând, iaurtul constituie și o bună sursă de probiotice – acele bacterii benefice care alcătuiesc flora intestinală și joacă un rol esențial în procesul de digestie.
O dietă bazată pe astfel de alimente care ajută la slăbit nu este însă de ajuns pentru a ajunge ușor la rezultatul dorit, fiind necesar să o asociezi și cu un program zilnic mai activ, din care să nu lipsească exercițiile fizice intense. Acestea necesită mai multă energie și astfel determină la rândul lor o ardere mai intensă a grăsimilor.
De asemenea, după efortul intens nu uita că ai nevoie și de odihnă, care este un nalt factor esențial în procesul de slăbire. Ideal este că te culci și să te trezești le ore fixe, inclusiv în weekend, și să dormi 7-8 pe noapte. În acest mod, îți îmbunătățești metabolismul, procesul de ardere a grăsimilor va funcționa mai eficient iar numărul de kilograme va scădea mai rapid.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Tot ce trebuie să știi despre dieta Ikanos
14.11.2024