Alimente care ajuta la scaderea colesterolului si a glicemiei
Valorile crescute ale colesterolului (hipercolesterolemia) si ale glicemiei sunt o reala problema medicala cu care se confrunta din ce in ce mai multa lume. Daca pana de curand hipercolesterolemia si diabetul zaharat erau afectiuni intalnite la varstnici, acum se inregistrează o crestere a incidentei acestora si in randul tinerilor.
26.04.2018
Timp estimat de citire:
2 minute, 16 secundeExista numeroase modalitati terapeutice care se adreseaza acestor probleme, insa cea mai importanta modalitate care trebuie constientizata este preventia. In acest sens se poate incepe prin a face schimbari in alimentatie si, de asemenea, prin includerea unei acitivitati fizice in programul saptamanal. In articolul de fata, va prezentam cele mai eficiente alimente care pot ajuta la scaderea colesterolului si a glicemiei.
Avocado mentine glicemia si colesterolul in limite normale
Despre avocado se stie ca are un continut crescut in grasimi, motiv pentru care multi il ocolesc. Temerea acestora este neindreptatita deoarece avocado contine cu precadere grasimi mononesaturate care au un efect benefic asupra organismului. Mai mult decat atat, avocado contine o cantitate mica de carbohidrati (zaharuri), astfel incat cei care au deja diabet zaharat nu trebuie sa isi faca griji in privinta glicemiei. Daca doriti sa aveti glicemia in limite normale, atunci consumati cu incredere acest fruct.
Carnea de peste si fructele de mare
In dieta saptamanala incercati sa introduceti carnea de peste in locul celei de pui, curcan, vita sau porc. De asemenea, incercati sa evitati mezelurile si sa mancati cat mai multe fructe de mare. Acestea contin acizi Omega-3 care sunt esentiali pentru bunul mers al organismului. O dieta bogata in acesti acizi esentiali va va ajuta sa preveniti hipercolesterolemia, valorile crescute ale glicemiei si afectiunile cardiovasculare. De asemenea, in cazul celor care deja se confrunta cu aceste probleme, consumul de acizi omega 3 constituie un factor de protectie impotriva complicatiilor acestor afectiuni.
Sparanghelul
Sparanghelul este o leguma saraca in zaharuri, ceea ce il face ideal pentru cei care vor sa evite diabetul zaharat. In acest fel cei care consuma sparanghel saptamanal vor avea un nivel stabil al glucozei in sange. De asemenea, sparanghelul contine glutation, care prezinta proprietati antioxidante, si vitamina C care ajuta la preventia ateroscelorezi.
Migdalele si nucile
Daca vreti sa aveti un nivel al colesterolului in limite normale, atunci consumati migdale. Si acestea contin grasimi, insa de tipul celor nesaturate care ajuta la scaderea colesterolului rau (LDL) si la cresterea celui bun (HDL) care reprezinta un factor de protectie impotriva afectiunilor cardiovasculare. Daca consumati cateva migdale zilnic in locul dulciurilor, veti beneficia de protectie impotriva colesterolului crescut si veti contribui la reducerea riscului de aparitie a afectiunilor cardiovasculare. In privința nucilor, acestea contin acizi grasi polinesaturati care contribuie la mentinerea valorilor corecte ale colesterolului, in acest fel protejand integritatea vaselor si a inimii.
Dr. Alin POPESCU
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024